Szabadidő

292 csengettyű zengte az Örömódát – videó

Egy rekordkísérletben 292 csengettyű zengte Beethoven Örömódáját egy Fejér megyei községben, Besnyőn. A falut a hazai csengettyűsök Mekkájának is hívják, ahol arra készülnek, hogy speciális nevelési igényű gyerekeknek dolgozzanak ki fejlesztőmódszert – csengőszóval.

A hétvégén rendezett 8. CsengőFesten csaknem háromszáz csengettyű zengte az európai összetartozást jelképező, az unió himnuszaként is ismert Örömódát. Ez már a nyolcadik alkalom, hogy Beethoven klasszikus darabja felcsendül Besnyőn, ahol az ország csengettyűsei és a műfaj kedvelői találkozhattak..

 A legutóbbi házi rekord 269 csengettyű volt, amelyet 2010-ben állítottak fel. Ekkor vált nemzetközivé a találkozó, azóta az Egyesült Államokból, a műfaj szülőhazájából és Németországból is érkeztek csengettyűsegyüttesek.

 A rendezvény délelőttjén egy workshopon szóba került az is, hogy hamarosan megszülethet egy csengettyűs módszertan, a hangszer ugyanis sikeresen alkalmazható a sajátos nevelési igényű gyerekek fejlesztésében. Mivel egyszerű megszólaltatni, gyorsan érhetők el látványos eredmények, kortól és zenei ismeretektől függetlenül.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top