Szabadidő

Gigateszt: ezeket a fürdőket kerüld el!

Három magyar fürdőhely vízminősége nem felelt meg az elvártnak.

A hazai természetes fürdőhelyek 95 százaléka kiváló, illetve jó besorolást kapott az Országos Környezet-egészségügyi Intézet friss összegzése szerint, azonban három strand vízminősége a kifogásolt kategóriába került – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat.

A nagyobb tavak közül a Balatonon, a Velencei-tavon, a Fertő tavon és a Tisza-tónál található fürdőhelyek túlnyomó többsége kiváló minősítést kapott, továbbá a Duna évek óta javuló vízminősége lehetővé tette, hogy a folyó főágán is fürdőhelyet jelöljenek ki Gödnél.

A kifogásolt fürdőhelyek a Tisza mentén, Gergelyiugornya szabad strandján, valamint a Kettős-Körös mentén, a Szana-zugban, a dobozi és a gyulai oldalon találhatók.

Az idei adatközlés az első, amely már mindenben maradéktalanul megfelel az Európai Unió elvárásainak és uniós értékelési rendszer alapján történt. Egy strandot általában egy szezon alatt négy alkalommal vizsgálnak, nyitás előtt és a nyár folyamán havonta egyszer. A szabad vízi fürdővizek esetében a vízmintavétel mellett a helyszínen szemrevételezik, hogy a víz felületén van-e darabos és/vagy úszó szennyeződés, esetlegesen olajfolt, vagy megfigyelhető-e intenzív hínárosodás. A besorolás szerint kiváló, jó, tűrhető és kifogásolt minősítést kaphat egy szabad vízi fürdőhely.

Az OKI közzétett listája szerint többek között kiváló minősítést kapott még a Hévízi Tófürdő, a veresegyházi és az orfűi strand, a dunavarsányi Rukkel-tó és a Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdő. Jó minősítést kapott még Fadd–Dombori három strandja, a soproni Tómalom-fürdő, a Szelidi-tó és a soltvadkerti Vadkerti tóstrand is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top