Szabadidő

Nyolcszázezren vettek részt II. János Pál szentté avatásán

Sokan már az előző éjszakát a környező utcákban töltötték hálózsákokban, és önkéntes pszichológusok lelkisegélyt nyújtanak a stressztől elcsigázott zarándokoknak.

Nyolcszázezer hívő vett részt vasárnap Rómában XXIII. János és II. János Pál pápa szentté avatásán – közölte a Vatikán rendőrségi becslésekre hivatkozva. A vatikáni Szent Péter téren és az odavezető utakon, köztük a széles via della Conciliazionén félmillióan voltak jelen, további háromszázezren a Róma-szerte kihelyezett 17 óriáskivetítőn követték figyelemmel az eseményeket.

A két pápa érdemeit méltató szentbeszédet Ferenc pápa olaszul mondta el, de a különösen nagy számban jelen lévő lengyel zarándokok okostelefonjukon szinkrontolmácsolásban hallgathatták az egyházfő szavait. Ferenc pápa szerint “bátor ember” volt a szentté avatott két pápa, mert nem féltek szembenézni az ember szenvedésével és sebeivel, ezáltal tanúbizonyságát adva az egyháznak és a világnak Isten jóságáról és könyörületességéről.

Nyolcszázezren vettek részt II. János Pál szentté avatásán

Pszichológusok is segítenek a tömegben

A fiatalabbak közül sokan már az éjszakát a Vatikán környéki utcákban töltötték hálózsákban. Eredetileg ezeket szombat estére teljesen ki akarták üríteni, de végül az olasz hatóságok hagyták, hogy aki már ott volt, ott éjszakázzon. 
Az idősebbek kempingszékekkel érkeztek, és ahol maradt hely, például az utcasarkokon, oda telepedtek le, és nagyon sok család érkezett gyerekkel és babakocsival. Több száz önkéntes olasz és külföldi pszichológus is érkezett, ők lelki segélyt nyújtanak a stressztől elcsigázott zarándokoknak, és annak is segítenek, aki pánikba esik. Hajnaltól kilenc óráig 70 embert kellett ellátni a mentőknek.

A tömeg reggel a bejutásánál az újságírókat is elsodorta, az MTI tudósítóját a zarándokok felemelték, és kézről kézre adva juttatták el posztjáig. Az internet- és mobilszolgáltatás a Vatikán egész környékén akadozik a telítettség miatt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top