Szabadidő

Csalási járvány: annyiszor hazudunk, mint ahányszor eszünk egy nap

Néhány évvel ezelőtt Hazudj, ha tudsz címmel egy tévésorozat szólt a hazugságok felismeréséről. Most Pamela Meyer Verj át, ha tudsz címmel írt könyvet hasonló témában. Tudtad, hogy a férfiak nyolcszor annyit hazudnak magukról, mint a nők? És azt, hogy naponta átlagosan annyiszor hazudunk, mint ahányszor eszünk? Interjú a könyv szerzőjével.
Csalási járvány: annyiszor hazudunk, mint ahányszor eszünk egy napNévjegy:
Pamela Meyer a hazugságvizsgálattal foglalkozó Calibrate valamint a Simpatico Networks közösségi médiacég alapító vezérigazgatója. A Harvardon szerzett MBA diplomát, majd közpolitikából szerzett MA diplomát a Claremont Graduate Schoolban. Meyer minősített csalásvizsgáló, komoly tapasztalata van az átverés vizuális is pszichológiai jeleinek felismerésében.

Mit nevez hazugságnak?
A kegyes hazugságokat nem tekintem annak. Ami engem foglalkoztat, azok a nagypályás hazugságok, amelyeknek célja, hogy valaki más embereket bántson, vagy a mások kárára építse a saját imidzsét.

Más dolgokról hazudnak a nők és a férfiak?
Igen. A férfiak nyolcszor annyit hazudnak önmagukról, mint másokkal kapcsolatban. A nők inkább azért nem mondanak igazat, hogy másokat megvédjenek, míg a férfiak saját helyzetükről, hatalmukról lódítanak.

Milyen gyakoriak a hazugságok?
Csalási járvány söpör végig a társadalmon. Körülbelül annyiszor hazudunk, mint ahányszor eszünk mindennap.

Mik a hazugság legfeltűnőbb jelei?
A non-verbális oldalon, ha valaki éppen megtéveszti a másikat, jelentősen megnő a szervezet kognitív terhelése. Próbál természetesen viselkedni. A hazudó embernek gyakran megmerevedik a felső teste, vagy megdörzsöli a szemét, befelé hajlítja a lábát. Babrál az asztalán található tárgyakkal, magasabb hangon, lágyabban kezd beszélni. Csalási járvány: annyiszor hazudunk, mint ahányszor eszünk egy napA verbális oldalon így fogalmaznak: “Nem volt szexuális kapcsolatom azzal a nővel, Lewinsky kisasszonnyal.” Szemben azzal, hogy “Nem volt.” Igyekeznek távolságtartással beszélni, olyan fordulatok használatával, mint “azzal a nővel, Lewinsky kisasszonnyal”. Nagyon-nagyon megfontoltan fogalmaznak. Gyakran megismétlik a nekik szegezett kérdést, hogy időt nyerjenek: “Hogy hány órakor zártam be a széfet és hagytam el az irodát hétfőn?”. Emellett olyan mondatokkal próbálnak operálni, mint, hogy “A Bibliára esküszöm” vagy “Ha emlékeim nem csalnak”, esetleg: “Hadd gondolkodjak egy kicsit!”.

Ha valakit hazugságon kapunk, hogy kezeljük a konfrontációt?
Sosem javaslom, hogy direkt konfrontációba bocsátkozzunk. Nem az a cél, hogy igazad legyen, hanem az, hogy megtudd az igazságot. Az igazság a lényeg, nem az, hogy ki hazudik.

Pamela Meyer: Verj át, ha tudsz – A hazugság felismerésének bizonyított módszerei című könyve magánembereknek és az üzleti szférában dolgozóknak ad segítséget ahhoz, hogy könnyebben boldoguljanak a társadalmunkat átszövő hazugsághálóban. A szerző szerint nem a hazug leleplezése, hanem az igazság megtalálása a cél. A könyv április 2-án jelenik meg a XXI. Század Kiadó gondozásában.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top