Szabadidő

Tévéműsor: szívet melengető drámák

Krimik, indiános történelmi tabló, csipkelődő idős hölgyek és válogatós fiatalabbak, vészhelyzetek és vicces helyzetek, ármányok, árulások és hűtlenségek, valamit szívet melengető drámák a héten a tévében.
Éhezők viadala
Éhezők viadala

Hétfőn, miután megtekintettük Peter Falk és kiskutyájának napokban felavatott szobrát a Falk Miksa utca elején, fokozhatjuk az élményt egy Columbo-epizóddal is (Story4, 19.35), mely egy igazi, Nehéz ügy, Falk Péter partnere pedig Faye Dunaway lesz. Örkény Macskajátéka a magyar drámairodalom egyik jelentős darabja, mely ezúttal (m3, 19.45) egy 1985-ös előadás felvételén kerül adásba, Tolnay Klárival, Törőcsik Marival, Csomós Marival és Psota Irénnel a főbb szerepekben. Egy igen jó tudományos ismeretterjesztő sorozat is megy a National Geographicon 21.00-tól, Kozmosz: Történetek a világegyetemről címmel, mely közérthetően, szórakoztatóan, látványosan, de mégsem igénytelenül tágítja ismereteinket, fogalmainkat az általunk ismert világról, az életről. Az Éhezők viadala (Cool, 21.10) viszont azt a világot mutatja meg nekünk, ami az Alkonyat-trilógia után következik, legalábbis tinédzserkorú hozzátartozóink életében. Komoly alternatívája e filmnek az észak-amerikai indiánok “Mohácsát” feldolgozó, nagyszabású és igen kiváló történelmi tabló, a Wounded Knee-nél temessétek el a szívemet (Cinemax, 21.35).

Manhattanre leszáll az éj
Manhattanre leszáll az éj

Kedden elindul A Grace-klinika hetedik évada (FEM3, 21.10) is, de én inkább igazi, Bizarr vészhelyzeteket néznék (TLC, 21.50), melyben egy igazi sürgősségi osztály valódi, gyakran tényleg bizarr eseteibe nyerhetnék betekintést – ami mindig jobb a tévében, mint a valóságban. A mai filmajánlat egy habkönnyű romkom (Lagzi-randi, Story4, 21.35), melyben a szerelem magasabb hőfokon izzik fel a szingli koszorúslány és a jóképű bér-vőfély, mint a házasulni szándékozó felek között; valamint egy szuper krimi-dráma. Manhattanre leszáll az éj (Paramount Channel, 21.40), amikor a fiatal államügyésznek (Andy Garcia) saját rendőr apja után kell nyomoznia egy korrupcióval átszőtt, politikai vonzatokkal is bíró drogügyletben.

On The Spot
On The Spot

Szerdán a szívnek meg kell szakadni, hiszen újraindul a Rabszolgasors (m3, 17.15)! Igen, Isaura, Leôncio… Nincsenek szavak. Este azért tegyünk Utazásokat a földgolyón, ezúttal az egzotikus és festői Tahitire és a Pitcairn-szigetekre (Travel Channel, 20.00); vagy éppen Kambodzsába, ahol Cseke Eszter és S. Takács András, tehát az On The Spot kétszemélyes stábja a helyi hírhedt, véreskezű Pol Pot rezsimjét irányító hatalmasságok gyermekeivel találkozik (m1, 21.10). A Fehér leanderben (Story4, 21.35) Michelle Pfeiffer csepegtet mérget az őt kihasználó és eldobó, hűtlen férfiak poharába, míg a klasszikus Shakespeare-drámát feldolgozó Othellóban (Duna, 22.00) a mellőzöttsége miatt sértődött Jago (Kenneth Branagh) tesz hasonlóképpen, ahogy féltékenységgel tölti meg parancsnokának, a címszereplő mórnak (Laurence Fishburne) szívét. Eközben hasonló ármánykodás – bosszú, mérgezés stb. – folyik a 73. részét futó Szulejmánban (RTL Klub, 22.00) is.

Max Payne
Max Payne

Csütörtökön Spielberg Alice Walker világhírű Kedves Jóisten című regényéből készített nagy ívű, éjfekete történetet elmesélő, Bíborszín címet viselő drámáján (HBO, 18.25) kívül Max Payne egyszemélyes háborúja (film+, 21.00) lehet érdekes, melyben a Mark Wahlberg által alakított zsaru úgy áll bosszút bekattant kábszeresek által meggyilkolt családjáért, hogy beépül a drogmaffiába és belülről kezdi el lebontani a szervezetet. Hasonlóképpen viszonyul a világhoz egy másik film főszerepében egy Milton nevű férfi (Nicolas Cage) is, aki viszont egy gyilkos vallási szekta vezetője iránt érez Féktelen haragot (RTL Klub, 22.00), mivel a guru meggyilkolta Milton lányát, unokáját pedig holdtöltekor áldozná fel, hogy beteljesítse beteg küldetését. Miltonnak három napja van, hogy megakadályozza ebben…

Éjszakai rohanás
Éjszakai rohanás

Pénteken szörnyülködhetünk például Túlsúlyos kismamákon (TLC, 21.00), feltéve, ha nem vagyunk kíváncsiak arra, hogyan menti meg az emberiséget Will Smith, ezúttal gyilkos vírusoktól (Legenda vagyokViasat3, 21.25), illetve hogyan marcangolják szét Gyilkos vágyak (HBO, 21.00) Noomi Rapace-t és Rachel McAdamsot. Nem éri meg kihagyni viszont az igen izgalmas Éjszakai rohanást (Story4, 22.35), melyben Robert de Niro dörzsölt zsaruként van összebilincselve egy könyvelővel (Charles Grodin), aki a maffiától lopott el 15 millió dollárt – nos, pontosan ezért az a film címe, ami. Aki viszont inkább kedélyes nyugalomra vágyik, annak a Sörgyári capriccio (Duna, 21.35) javallatik ma estére, csak azt az állandóan óbégató Pepint kapcsolja ki valaki!

Nem kellesz eléggé
Nem kellesz eléggé

Szombat estét tölthetjük egyrészt Az amerikai maffia titkos történetével (National Geographic, 21.00-től), ami egy igen érdekfeszítő és alapos bűntörténeti ismeretterjesztő sorozat, másrészről pedig belevethetjük magunkat Pandora égben függő hegyeinek dzsungelébe, minden idők egyik legnagyobb mozisikere, az Avatar által (Cool, 19.00). Ez utóbbinál azonban csak kevéssé kalandosabb vállalkozás eltölteni két órát olyan finnyás csajok társaságában, mint Jennifer Aniston, Scarlett Johansson, Drew Barrymore vagy Ginnifer Goodwin, még olyan pasiknak is, mint Bradley Cooper vagy Ben Affleck (Nem kellesz eléggéRTL Klub, 19.30). Egy örömapának (Steve Martin), persze, már nincsenek ilyen gondjai, ami viszont nem jelenti azt, hogy élete csupa gondtalanság (Örömapa 2.m1, 20.20). Ennyit a habkönnyű romantikus komédiák gondtalan léhaságáról, mert amit az 1984-ben (ATV, 21.10), Orwell lidérces utópiájának filmváltozatában látni fogunk, az cseppet sem lesz nevetséges, hasonlóképpen az Apollo 13 (Story4, 21.25) legénységének drámájához, amit útban a Hold felé éltek meg, hogy milyen, amikor tényleg “probléma van”. Da Vinci démonainak rajongói viszont nyilván örömmel fogadják a második évadot (Fox, 21.50).

Hét perc a mennyország
Hét perc a mennyország

Vasárnapra három gyönyörű filmet ajánlanék. A Wadjda (Cinemax, 20.00) egy 11 éves szaúdi kislány története, akinek minden vágya, hogy kapjon egy biciklit, hogy versenyben legyőzhesse az utcában kerekező fiúkat. A baj csak az, hogy a mai Szaúd-Arábiában nők nem biciklizhetnek… Wadjda azonban nem adja fel. Az én XX. századom (Duna, 21.20) Enyedi Ildikó megkapó szépségű, álomszerű meséje egy történelem által szétválasztott ikerpárról, akik egy nap egyszerre szállnak le a vonatról Budapesten. A Hét perc a mennyország (m1, 23.40) című drámában Galia és Oren együtt esnek áldozatául a zsúfolt jeruzsálemi busz felrobbantásának. Oren belehal a sérüléseibe, de Galia lassan lábadozik, és Oren nyakláncát szorongatva próbálja összerakni korábbi életének mozaikjait.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top