Szabadidő

Operát éneklő számítógépen dolgoznak kutatók

Az új generációs szintetizátor nem fogja helyettesíteni az operaénekeseket, de hasznos lehet a dalelemzéshez, a zeneoktatáshoz és az elektronikus zenéhez.

A Bécsi Telekommunikációs Kutatóközpont és a japán Nemzeti Információs Intézet közös projektje keretében Bécsben professzionális operaénekesekkel készítenek felvételeket, amelyek adataiból operaéneklő szintetizátort fejlesztenek ki.

Az énekesek Mozart, Lehár Ferenc, Strauss és Rossini darabjait éneklik fel, a felvételek a legfontosabb női és férfi hangfekvésekben készülnek. A zenét és az éneket külön rögzítik, hogy el tudják távolítani a tiszta énekadatokból az akusztikus jellemzőket, például az alapfrekvenciát, amely alapvetően szükséges a modellezéshez. Mivel a modellezés nyelvfüggő, csak német nyelvű vagy németre fordított operákat rögzítenek. A műveket úgy választották ki, hogy lefedjék a “lírai-drámai” és a “gyors-lassú” kategóriákat.

A szakértők célja, hogy olyan módszert fejlesszenek ki, amely segítségével az operaének a lehető legélethűbben, akár érzelmi töltettel együtt is szintetikusan “előállítható” lehet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top