Szabadidő

Meddig tart még a tél? Bemutatjuk azokat, akik megmondják!

A népi hiedelem szerint február 2-án a medvék viselkedéséből kiderül, mikor jön a tavasz. Felmerül a kérdés, hogy mit csináljon az ember, ha nincs körülötte medve? Nos, részt vehetne például a Fővárosi Állatkertben szervezett össznépi mackóárnyék-figyelésen - ha nem lenne tükörjég a járdákon. Persze nem mindegy, kinek hiszünk. Ismerjük meg tehát a legnépszerűbb meteorológusokat - egyelőre csak így, monitoron keresztül addig, amíg nem enyhül az időjárás.
Árnyékvető-jelölt 1.
Neve: Vali
Faja:
barna medve
Kora: 15 év
Származási helye:
ismeretlen
Anyja neve:
ismeretlen
Korábbi lakhelye: Veresegyház
Utódai:
nincsenek
Jellemzése: szelíd, jól kezelhető
Hobbi: farönkgörgetés
Kedvenc tevékenysége:
evés
Kedvenc étele:
zöldség, gyümölcs
Várható minimális életkor:
20 év
Motivációs levél:
„Isten bizony, meglátom az árnyékomat!”

Február 2-án a szemek a mackókra szegeződnek, hiszen ha kijönnek a barlangból, és az árnyékuk láttán ijedtükben rögtön visszabújnak, akkor hosszú tél lesz, ha kint maradnak, akkor rövid – nyilvánvaló. A Fővárosi Állatkert erre a nevezetes alkalomra várja látogatóit, köztük az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársait is, hogy együtt izguljanak: most akkor lesz tavasz vagy sem, és ha igen, mikor. Mondjuk ránk férne, mert most talán még az állatkertig sem jutunk el, az ónos eső szépen keresztbetett a nagy időjóslásnak.
Mivel egyébként az állatkerti medvék kijövetelét a barlangból nem a téli álom vége, hanem egy nagyon egyszerű nyílászáró befolyásolja minden nap, vélhetően a medvék se így, se úgy nem fognak azonnal visszabújni, árnyékuk viszont ettől természetesen még lehet. Attól függetlenül pedig, hogy őket ez érdekli-e vagy sem, mi csak nyugodtan vizsgáljuk meg a helyzetet. A főszereplő két szibériai barna medve, Vali és Defoe. Lássuk, kik is ők. Mackóportré.

MEDVE ÉS ÁRNYÉKA

Árnyékvető-jelölt 2.

  • Neve: Defoe
  • Faja: barna medve
  • Kora: 6 év
  • Származási helye: ismeretlen
  • Anyja neve: ismeretlen
  • Korábbi lakhelye: Veresegyház
  • Utódai: nincsenek
  • Jellemzése: ingerlékeny, morózus
  • Hobbi: üregásás, méznyalás
  • Kedvenc tevékenysége: heverészés
  • Kedvenc étele: hús, méz
  • Várható minimális életkor: 20 év
  • Motivációs levél: „Mindent meg fogok tenni azért, hogy meglássam az árnyékomat!”

Vali és Defoe Veresegyházról került az állatkertbe, néhány évvel ezelőtt. Bár származásukat homály fedi, az biztos, hogy korábban nem állatkertben laktak. Vali 15, Defoe csak 6 éves, és annak ellenére, hogy nemük alapján nyugodtan alkothatnának egy párt, bocsuk sosem született. Békésen élnek egymás mellett, ami nem mellékes, ugyanis közös kifutón kell osztozkodniuk. Egyedül az ételen kapnak néha össze, s ez bizony a medvéknél pofozkodásban és ijesztően hangos morgásban nyilvánul meg.

Februárban az állatok még javában téli álmot alszanak, kivéve azok, akik állatkertben élnek és folyamatosan kapnak enni. Az egymást testvérként szerető mackók között ránézésre nehéz különbséget tenni, ráadásul az egyéniségük is hasonló. Hogy gondozóik a kedvükben járjanak, gyakran elrejtik előlük a finom falatokat, Vali és Defoe pedig boldogan vetik be minden tudományukat, ügyességüket.

Mivel nem bocskoruk óta gondozza őket ember, még azoknak sem ajánlatos hozzájuk közel menni, akiket már jól ismernek. Etetési időben be kell menniük a belső férőhelyükre, és csak akkor kezdhetik meg az élelem felkutatását, amikor a gondozók már biztos távolságban vannak. A látogatóktól is dupla védőkerítés választja el őket, mert éles karmaikkal könnyen kinyúlhatnának a rácsok közül némi finom falat reményében.

!!!BREAKING!!!
Rövid telet jósolnak a barnamedvék

Nem sokkal dél után érkezett a hír: Hanga Zoltán, az Állatkert szóvivőjének tájékoztatása szerint nem látták meg az árnyékukat a Fővárosi Állat- és Növénykert barnamedvéi. A népi időjóslás szerint ez arra utal, hogy a tél már nem tart sokáig. Az észlelésre 10 óra 45 perckor került sor az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársainak jelenlétében.

Miután a gondozók kinyitották a barlang ajtaját, Vali és Defoe, a két állatkerti barnamedve azonnal kijöttek a kifutóra, annál is inkább, mivel ösztönzőleg hatott rájuk az a sok finomság, hús, gyümölcs és zöldség, amelyet az állatkerti munkatársak már előzőleg bekészítettek. A borult időben a két medve nem vetett jól látható árnyékot, így a medveárnyék-észlelés hivatalos eredménye tehát: hamarosan beköszönt a tavaszias időjárás.

És akkor most lássuk a sport- és meteovonalon mozgó kollégákat!

Megnézem
Összes kép (1)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top