Szabadidő

Tévéműsor: pazar a felhozatal ezen a héten

Emlékezünk, sőt nosztalgiázunk a héten. Főzünk és nyomozunk, kirándulunk és túlélünk, táncolunk és énekelünk. Felszabadítjuk a rabszolgákat, kiszabadítjuk a bebörtönzötteket, elhajózunk, behajózunk, áthajózunk, innen oda és onnan ide, mígnem leülünk, megpihenünk, hallgatunk a kandallónál, és kibeszéljük azt, aki nincs közöttünk...
Nyakunkon az élet
Nyakunkon az élet

Hétfőn viszonylag korán leülünk a tévé elé, hiszen Nyakunkon az élet (Film Mánia, 17.40). Frissek vagyunk, fiatalok, szerelmesek és vagányak, és kezdeni kellene magunkkal valamit – a kilencvenes évek elejének egyik generációs alapfilmje ez. Kicsit később legkedvencebb nyomozónk, a gyűrött ballonos, ujjai között bűzös szivart szorongató Columbo ezúttal egy elmegyógyintézetben nyomoz: az epizód címe ennek megfelelően Halálos lelkiállapot (Story4, 19.35). Indul egy másik, sajátos humorú, ám izgalmas, amolyan régi ügyeket felgöngyölítős krimisorozat is, 21.00-től a BBC Entertainmenten, Új trükkök címmel. Az angol hogy megy? Van hozzá magyar felirat is! A zsidóság egyetemes emléknapja a mai: 68 éve annak, hogy a szovjet hadsereg felszabadította az auschwitzi haláltábort. Ennek alkalmából a Nicky családja (Duna, 22.01) című megrázó és megható cseh dokumentumfilmet láthatjuk, mely egy olyan bátor emberről szól, aki egymaga 669 gyermeket mentett meg a haláltól.

A törvény nevében
A törvény nevében

Keddre szívet-lelket melengető komédia a Kvartett – A nagy négyes (HBO, 19.20), négy idős operaénekesről, akik egy nyugdíjasotthonban kényszerülnek átvészelni egymást és a korukat. A filmet Dustin Hoffman rendezte, de a történet alapját képező színdarab magyar változata is látható Pesten, a Belvárosi Színházban. Sokan élnek közöttünk olyan felnőttek, akiket nem érintett meg a szex buja heve. Az ő életükről, problémáikról, életlehetőségeikről szól a Szűzoltók (TLC, 20.10) című angol dokumentumfilm-sorozat. A ma esti táncórán Cha-cha-cha (m3, 21.00). Hatvanas évek, izzadó tenyerek, egyszer mindenki volt fiatal, és senki nem akar szűz maradni… Erős dráma a Cserbenhagyás (Duna, 21.45), mely a címbeli témában szól dühről, bosszúról, bátorságról és két családapáról. Szintén erős, színvonalas, csak éppen krimisorozat A törvény nevében (HBO, 22.50), főszerepben a manapság igen jó formát futó Matthew McConaughey és Woody Harrelson.

Banki meló
Banki meló

Szerdára elsősorban Wim Wenders nagyszerű portréfilmjét ajánlom a legendás balettkoreográfusról, Pina Bauschról (Duna, 23.35). De addig is, mondjuk néhány epizód a maró humorú, keményen beszólogató Amerikai fater (Viasat6, 21.10) című animációs sorozatból? Esetleg a másik pólusról egy zenés dráma, egy különc, magányos, de kedves öregasszonyról (Madame Sousatzka, Film Café, 21.00 – címszerepben Shirley Maclaine)? Vagy egy Banki meló (TV2, 22.40), egy tűrhető bankrablós krimi?

Django elszabadul
Django elszabadul

Csütörtökön a legjobban tesszük, ha a vacsora után főzünk egyet Jamie Oliver 30 perces kajái (m2, 20.45) közül, majd keresztbe-kasul túrázzuk Amazóniát Bruce Parryvel (Viasat Nature, 21.00). Aztán megnézzük, vajon mit gondol Quentin Tarantino a rabszolgaságról, hiszen Django elszabadul (HBO Comedy, 22.10). Az ördögi Leonardo diCaprio, a zseniális Christoph Waltz és a meghökkentő Jamie Foxx? Hmm?

Keresztapus
Keresztapus

Pénteken A papa szolgálati útra ment (Duna, 21.30) Emir Kusturica filmjében – naná, érte jött a nagy, fekete autó… Utána „igazi” ősemberek vívják meg A tűz háborúját (Duna, 0.00). Nyomozós alternatíva egy epizód a Párizsi helyszínelőkből (Story4, 21.05), majd egy a Gyilkos sorokból (Story5, 22.10). Napi cukiság Hugh Grant, aki véletlenül éppen egy maffiózó lányába lesz szerelmes A Keresztapusban (Viasat3, 21.20).

A hatalom árnyékában
A hatalom árnyékában

Szombat délelőttjén, akár főzés közben, kihagyhatatlan minden idők egyik legszórakoztatóbb főzőműsora, melyben Két duci hölgy (m1, 10.30) főz, és közben egy oldalkocsis motorkerékpáron bejárják Angliát. A mai gyerekek már nem tudják, milyen volt Csutak a mikrofon előtt (m3, 18.10). Ma, kora este viszont megtudhatják… Naná, hogy A szomszéd nője mindig zöldebb (RTL II, 20.00)! A két mogorva bácsi, Walter Matthau és Jack Lemmon az egész világ kedvencei voltak, mint ahogy Amerika kedvencei (TV2, 20.00) nem kedvencei egymásnak: John Cusack gyűlöli Catherine-Zeta Jones-t, és viszont. Még jó, hogy kéznél van Julia Roberts. Elizabeth (Viasat3, 21.00), vagyis I. Erzsébet királynő nem tudom, hogy volt-e kedvence valakinek, hiszen baromi erős egyéniségű nő volt, ráadásul keménykezű uralkodó is. Cate Blanchett viszont imádnivaló, ahogyan alakítja őt… Jó kis vizes kaland lehet az elképzelt – nem túl barátságos – jövőben a Waterworld – Vízivilág (Story4, 21.20), melyben Kevin Costner vitorlázik jó széllel, mindegy hová, csak a part felé… Nemsokára mi is választunk, de addig is nézzük meg, hogy megy ez a ceremónia Amerikában, A hatalom árnyékában (m1, 22.25). Ryan Gosling, George Clooney? Hmm?

A Vaslady
A Vaslady

Vasárnap este az m1 tarol: 20.20-tól Meryl Streep A Vaslady alakjában tündököl, kapott is érte egy Oscart, 22.05-től pedig a zseniális Bob Fosse egy berlini Kabaréba kalauzol el minket, ahol Liza Minelli a dizőz, miközben odakint eddig soha nem látott gonosz erők gyülekeznek… Addig is a gyerekeknek, délutánra Ang Lee sokszoros Oscar-díjas Pi élete című filmje (HBO, 17.55) jöhet, melyben egy 14 éves fiú 227 napot tölt el egy csónakban a tengeren egy Richard Parker nevű tigrissel. Este a könnyedebb szórakozásra vágyó felnőttek Ünneprontók ünnepébe (RTL Klub, 20.00) csöppenhetnek, ahol a furcsa orrú Owen Wilson és a colos Vince Vaughn a király, vagy megnézhetik, mire megy egymással a dögös Salma Hayek és a macsó Russell Crowe a Szakíts, ha bírsz (TV2, 20.00) című válási komédiában.

Inkább moziba mennél? A legjobb filmeket itt találod!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top