Szabadidő

Gésák, ellenőrök és divattervezők – ezt nézd a héten!

Láthatjuk Budapestet alul és felülről, az amerikai kormányzati munkát fonákjáról, tanúi lehetünk nagy karriereknek és nagy bukásoknak. Megismerkedhetünk jó családokkal és rosszakkal, hősökkel és kisemberekkel, szépekkel és csúnyákkal, hétköznapi dolgokkal és egzotikus különlegességekkel – ezen a héten is a tévében.
Kontroll
Kontroll

Hétfőn nyilván sokan kedvenc sorozatukat fogják választani az egyszerre két csatornán is műsorba kerülő, amúgy elég jó Kémjátszma (Story4, 22.05; Universal Channel, 21.20) helyett, amit az utóbbi hónapokban amúgy is láthattak már néhány tucatszor. Hazánk ideiglenesen Hollywoodban állomásozó filmes fenegyereke, Antal Nimród még idehaza forgatta Kontroll (Film Mánia, 21.00) című földalatti BKV-ellenőrös szerelmes thrillerjét, amit viszont sokan bármikor megnéznének. Késő estére is jut egy remekmű, a múlt héten is ajánlott Amikor a farok csóválja… (Viasat3, 23.30), Dustin Hoffmannal és Robert de Niróval, avagy: amikor már akkora a gáz a Fehér Házban, hogy egy hollywoodi producert kell hívni a rendcsináláshoz.

V, mint Vian
V, mint Vian

Kedden megpróbálkozhatunk Az Ambersonok ragyogásával (Filmbox, 19.00) is 168 percben, ami eredetileg a legendás Orson Welles projektje volt, ám soha nem nyílt lehetősége olyan minőségűre elkészítenie, amilyet szeretett volna. Ez egy 2002-es remake lesz, kíváncsi vagyok, belefér-e a műsorterv szerint rendelkezésére álló két órába. Boris Viannál kevés érdekesebb ember élt Párizs feneketlen forgatagában, hiszen író volt, festő és jazz-zenész egyszerre. Életéről mesél a V, mint Vian (m2, 21.55) című francia mozi. A bőség földje (Duna, 22.05) az emblematikus európai művészfilmes Wim Wenders 2004-es filmesszéje Amerikáról – legyen elég e filmről ennyi. A Kromofóbia (Filmbox Extra 1, 22.25) a kiterjedt Fiennes-klán (Martha, Ralph és Magnus) által prezentált, igen karcos családregény, lenyűgöző szereposztásban.

Az ifjúság édes madara
Az ifjúság édes madara

Szerdán megnézhetjük Apu boldogságát (FEM3, 21.05), melyben a becsületesen melózó apu drogdíler anyuval küzd a gyermekeiért, Demi Moore precízen megszerkesztett idomait a Sztriptízben (Viasat3, 21.20), Paul Newman szívdöglesztően égszínkék szemeit Az ifjúság édes madarában (Duna, 22.45), Halle Berryt és Bruce Willist a hálózat csapdájában, pontosabban a Vadidegen (TV2, 22.35) című izgalmas cyber-thrillerben.


Csütörtökre
elsősorban egy indiai filmet ajánlanék, a még európai gyomornak is emészthető fajtából (bizonyság erre a 2007-es Oscar jelölés is). A Víz (FEM3, 21.05) egy gyermekként férjhez adott, majd gyorsan megözvegyült és prostitúcióra kényszerített lány végül igen romantikus története a múlt század harmincas-negyvenes éveiből. Jó választás lehet persze Szabó István 1970-es Szerelmesfilmje (Duna, 22.10) is, amiben Jancsi (Bálint András) Párizsba utazik, hogy meglátogassa tíz éve nem látott hajdani szerelmét, Katát (Halász Judit).

Coco Chanel
Coco Chanel

Pénteki első ajánlatom a Coco Chanel (Filmbox, 21.00), a híres divattervezőnő életének első, viszonylag ismeretlen szakaszáról szóló, igen érdekes film, a címszerepben Audrey Tautouval. A fiúk és a tűzoltófeleségek ezalatt a tűzoltófilmek alapdarabját, a Lánglovagokat (Viasat3, 21.20) nézhetik (ha van a családban két tévé). Késő estére pedig egy igazi, autentikus, valódi olasz maffiafilm marad: a Mint a bagoly nappal (Duna, 22.10). Damiano Damiani rendezte 1968-ban, Claudia Cardinale és Franco Nero főszereplésével.

A tökéletlen trükk
A tökéletlen trükk

Szombaton A tökéletlen trükk (FEM3, 19.10) című tökéletlen (tök életlen) komédia elsősorban a tökéletes John Malkovich miatt lehet érdekes. A Fogd a nőt és fuss (m1, 20.20) viszont egy közel tökéletes komédia, köszönhetően a zseniális Neil Simonnak, aki ezt a gengszteres-dzsesszes-szerelmeses sztorit megírta. Aki a múlt héten találkozott vele, ma sem kell szomorkodnia, ugyanis Marie, a kurtizán visszatér (Viasat3, 21.00). Ennél azonban lényegesen jobb, komolyabb, kosztümösebb, történelmibb és kosztümösebb film a francia forradalom végnapjait követően játszódó Huhogók (Story4, 21.20) című dráma, Sophie Marceau-val és Philippe Noiret-vel. Az éjszakába viszont a remek, feszes és szigorú Ütközésponttal (TV2, 22.55) repülhetünk bele. A címben jelzett pillanatban két bíróságra igyekvő ember karambolozik a csúcsforgalomban, a feltörekvő, gátlástalan sztárügyvéd (Ben Affleck) és a gyermeke láthatásáért küzdő kisember (Samuel L. Jackson). Mindketten nagyon sietnek.

Egy gésa emlékiratai
Egy gésa emlékiratai

Vasárnap választhatunk. Vagy századszorra is megnézzük A tanút (film+, 18.50), amiben viszont még most is fogunk találni olyan poént, amin sírhatunk (sajnos), vagy újra elmerülünk a Napok romjaiba (FEM3, 19.00), a szögletes komornyik (Sir Anthony Hopkins) és a kis szürke házvezetőnő (Emma Thompson) szívfájdítóan reménytelen szerelmébe. Ezeken kívül csak az Egy gésa emlékiratait (m1, 21.40) tudom javasolni megtekintésre, de azt nagyon. Nagyívű történet, pompás díszletek és kosztümök, izgalmas, egzotikus környezet, és minden, ami a címből következik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top