nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Szabadidő
Íme, az állatvilág legromantikusabb madara!

Íme, az állatvilág legromantikusabb madara!

Kiváló ízlésük van, és az építészethez is értenek.
NLCafé
f Ajánlom

Minden bizonnyal az állatvilág legromantikusabb madara a selyemmadár hímje, mely káprázatos, bonyolult lugast épít, hogy lenyűgözze a tojókat.

A selyemmadár az 5-6 méter átmérőjű, U alakú lugast gallyakból és fűből állítja össze, majd mohából szőnyeget terít, végül az építményt levelekkel, virágokkal, magvakkal, bogyókkal, kavicsokkal, kagylókkal, bogarakkal, illetve színes hulladékkal, például kupakokkal dekorálja ki. A tojók különösen vonzódnak a kék színhez, ám a selyemmadarak környezetében a kék színű tárgyak viszonylag ritkák, így az a hím, mely képes kékkel díszíteni a lugast, nagyban növeli az esélyeit a pártalálásra.

Az udvarlás első szakaszában a tojók olyankor látogatják meg a lugasokat, amikor a hím távol van. A tojó később azokba a lugasokba tér vissza, melyek leginkább meggyőzték rendezettségükkel, színeikkel. A hím ekkor az udvarlás részeként táncot jár a potenciális párnak. A tojó ezután továbbáll, és más lugasokat is meglátogat, majd visszatér a saját fészkébe, nagyjából egy hétre. Végül aztán kiválasztja a legígéretesebb lugast és vele együtt a hímet, mellyel aztán megtörténik a párzás. A tojó nem a lugasban költi ki a tojásait, hanem egy külön fészekben, melyet ő maga épít meg.

3 Fotó megtekintése

A világ legromantikusabb madara

Forrás: Oddity Central

Megosztás Facebookon