Szabadidő

A mobilos önarckép lett az év szava

A "selfie" szó használata az elmúlt évben viharos gyorsasággal terjedt el.

A mobilos önarckép lett az év szavaAz okostelefonnal készített önarckép, a „selfie” lett az év szava a tekintélyes szótárkiadó, az Oxford University Press szerint. Míg eleinte csak a közösségi megosztókon, az Instagramon vagy a Twitteren használták valamilyen digitális kamerával, mondjuk okostelefonnal fotózott önarcképre, az utóbbi 12 hónapban teljesen átvette a közbeszéd, és ma már bármilyen önarcképre vonatkozhat.

A selfie megjelenését a kutatók 2002-re vezették vissza, amikor feltűnt egy ausztrál online fórumon. Két évvel később a Flickr fényképmegosztó honlapon már kulcsszóként jelent meg, és bár 2012-ig nem terjedt el széles körben, mostanra már az egész média átvette.

Olyan, szintén kurrens szavakat utasított maga mögé „az év szava versenyben”, mint az erotikus, provokáló táncmozdulatokra használt „twerk”, a „showrooming” (amit akkor mondanak, ha valaki az online vásárlás előtt megnézi az árut egy boltban), illetve a „bitcoin”, a digitális valuta, amely egyre nagyobb figyelmet kap világszerte. A „binge-watch” is az esélyesek között szerepelt: a kifejezés azt fedi, amikor valaki egy tévésorozat több részét tekinti meg gyors egymásutánban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top