Szabadidő

Szippantás az illatvilágba

Rózsacsokor, almáspite, zsírkréta, frissen sült péksütemény – számtalan forrásból érkeznek felénk jellegzetes, emlékeket ébresztő illatok. Szimatoljuk körbe közelebbről is a témát, 10 érdekes, illatos tényen keresztül.

Naponta átlagban 23 000-szer lélegzünk. Ennyiszer szippantunk levegőt az orrunkba, és veszünk tulajdonképpen „szagmintát” a környezetünkből. De vajon mindannyian egyformán érzékeljük orrunkkal a külvilágot? Mennyire éles a szaglásunk egy átlagos kutyushoz képest? Mi magunk is jellegzetes illatot árasztunk? Ezekre és további hasonló kérdésekre adunk választ az alábbi szagos érdekességekkel. 

Szippantás az illatvilágba

 

  1. Mindannyian teljesen egyedi illatot árasztunk. Tulajdonképpen egy „szagos ujjlenyomatot”, amit a jövőben azonosítási célokra is felhasználhat majd az emberiség.
  2. Minden ember 5-6 millió szagérzékelő sejt birtokában van. Ez nem alacsony szám, de az állatvilágban nem kerülnénk vele az elitbe: a nyulak 100 millióval szimatolnak, a kutyák pedig szerény 220 millióval.
  3. 5-8 hetente új orrot kapunk! Ez nem tréfa, a szaglásért felelős receptoraink, a szaglósejtek ennyi idő alatt megújulnak, cserélődnek.
  4. Szagérzékelésünk időnként erősödik és gyengül. Tompább reggel, élesebb este. Jobb tavasszal és nyáron, a levegő magasabb páratartalma miatt. A korral fokozatosan ez is hanyatlik, a legkifinomultabb tinédzserkorunk vége felé.
  5. Érzékszerveink közül a szaglás kiemelkedően érzékeny. Egy év elteltével 65%-os pontossággal emlékszünk szagokra, míg vizuális ingereket már három hónap után is csak 50%-ban idézünk fel.
  6. Emlékeink illatosak. Mindenki tapasztalhatja magán, hogy az illatok milyen élénken hívnak elő emlékeket, legfőképp életünk első évtizedéből.
  7. Az emberi agy körülbelül 10 000 szagmintát képes feldolgozni. Egyébként ez egy mindössze bélyegnyi területen zajlik odabent. Szaglásunk akár 80%-ban is közrejátszik abban, ahogy az ízeket érzékeljük.
  8. Szagok nélkül például sokkal kevésbé éreznénk ízkülönbséget a hagyma és a nyers krumpli között. Továbbá ugyanezért gyengül ízlelésünk megfázás, orrdugulás idején.
  9. Sajnos a szaglásnak is léteznek betegségei: vannak, akik egyáltalán nem éreznek szagokat, vannak hiperérzékeny orrúak, és vannak, akik kellemetlen szaghallucinációktól szenvednek.
  10. Sok állatnak is van kedvenc illata: a kutyáknak ánizzsal lehet kedveskedni, a macskák pedig – milyen meglepő – a macskagyökér furcsa szagáért vannak oda.

Szeretne egy újabb, jellegzetes illatot kipróbálni az otthonában? Egy kellemesen krémes, púderes illatot csempészhetünk fürdőszobánkba a Zewa újdonságával, a Deluxe Shea Butter toalettpapírral. Bővebben a kényeztetően puha és illatos, limitált kiadásról a Zewa weboldalán.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top