Szabadidő

Új állatfajt fedeztek fel

Korábban állatkertben is élt, de akkoriban nem vették észre.

„Mintha csak egy plüssmaci és egy házimacska keresztezése lenne” – ezekkel a szavakkal jellemezte igen találóan Kristofer Helgen, a washingtoni Smithsonian Intézet kurátora az újonnan felfedezett emlősfajt, mely az olinguito nevet kapta.

Az olinguito Ecuador és Kolumbia esőerdeiben őshonos, a kutyák, macskák és medvék csoportjához tartozó állat. A mérete nagyjából 35 centiméter – plusz egy hosszú farok –, a súlya 1 kiló körüli. Éjszakai életmódot folytat, gyümölcsökkel és rovarokkal táplálkozik.

Forrás: Huffington Post

Az olinguito

Forrás: Huffington Post

Az állatfaj egy nőstény egyede a hetvenes években már a washingtoni állatkertben élt, arról példányról azonban azt hitték, hogy egy ecsetfarkú nyestmedve, és nem értették, hogy miért nem tudják pároztatni a fajtársaival. Mostanra kiderült: azért, mert egy külön fajhoz tartozott.

Cristopher Helgen volt az első, aki a múzeumban talált prémek és csontvázak összehasonlításakor gyanakodni kezdett, hogy egy eddig még nem azonosított állatfajt talált. Hogy felfedezését igazolja, csapatával expedícióra indult Dél-Amerikába, ahol az első éjszaka sikerült megtalálniuk az olinguitót.

„Az emberek azt hiszik, hogy már nincsenek új, felfedezésre váró fajok, különösen nem viszonylag nagyobb, észrevehető állatok. Ez a tanulmány is bizonyítja, hogy nem ez a helyzet” – fogalmazott Darin Croft anatómiaprofesszor.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top