Szabadidő

Átok ül Superman szerepén

Bénulás, gyerekhalál, öngyilkosság, karriercsőd... A Superman-szerepet Hollywoodban sokan elátkozottnak tartják, mert ilyen sorsot tartogatott a figurát alakító színészeknek. Vajon Henry Cavill megtöri az átkot?
Átok ül Superman szerepén

„Természetesen hallottam az átokról, de semmilyen átokban nem hiszek. Azt elfogadom, hogy a szerepet játszó színészeket érte némi balszerencse a múltban, de ha az ember például lovassportot űz, egy rossz esés benne van a pakliban. A menyasszonyom díjugratóként dolgozik, és szerinte is ezer esésünk is lehet úgy, hogy semmi bajunk nem lesz, aztán egyszer csak…” – válaszolta Henry Cavill, vagyis az új Superman arra a kérdésre, hogy nem fél-e az Acélembert sújtó átoktól. Persze mindez szépen hangzik, csak nem túl meggyőzően, főleg egy olyan szerep esetében, amely valósággal vonzza a bajt.

Átok ül Superman szerepénÖngyilkosság. Vagy mégsem?

Minden a tévés Supermannel, George Reevesszel kezdődött. A színész 1952 és 1958 között játszotta az S betűs szuperhőst a Superman kalandjai című tévésorozatban. A nézők annyira azonosították a szerepével, hogy nem kapott normális szerepeket mellette, ami nem érintette túl jól. Egy esetben előfordult, hogy az egyik jelmezes haknijakor egy fiú pisztolyt rántott, mert egy lövéssel akarta bizonyítani, hogy kedvenc figurája valóban sebezhetetlen. Reeves a szemtanúk szerint óriási lélekjelenlétről tett tanúbizonyságot, mivel úgy győzte meg a fiút a fegyver letételéről, hogy azt mondta: ha lepattan róla a golyó, akkor másoknak komoly baja eshet. Az incidenst akkor megúszta, viszont 1959-ben tragédia érte. Otthonában találtak rá egy fejlövéssel, mellette egy Luger pisztollyal, csakhogy a fegyveren egyáltalán nem voltak rajta Reeves ujjlenyomatai. A rendőrség jobb ötlet híján hivatalosan öngyilkosságnak könyvelte el az esetet, és sokan arra fogták, hogy a sorozat végével Reeves karrierje megbicsaklott, és nem találta a helyét a szakmában. Az összeesküvés-elméletek hívei szerint azonban az eset mögött inkább az lehetett, hogy Reevesnek akkoriban afférja volt az MGM filmstúdió nagy hatalmú ura, Eddie Mannix feleségével. Az esetről egy film is készült Hollywoodland címmel, melyben Ben Affleck alakítja George Reevest.

Átok ül Superman szerepénMérgezés

Lee Quigley neve talán még a Superman-rajongóknak se mond túl sokat, pedig ő is alakította a szerepet, csakhogy még csecsemőkorban. Ő volt az űrbe kilőtt kisbaba a legendás 1978-as filmben. Hozzá fűződik a legszomorúbb történet. Quigley tizennégy évesen, játék közben véletlenül oldószert lélegzett be, ami azonnal a halálához vezetett.

Átok ül Superman szerepénA lovasbaleset

Az atletikus alkatú Christopher Reeve neve gyakorlatilag egyet jelent Supermanével, és a sors furcsa fintoraként épp egy ilyen kicsattanóan egészséges férfi kényszerült tolószékbe, pedig az egész világ úgy ismerte meg őt, mint az embert, akit képtelenség megsebezni. Négy filmben játszotta el az ikonikus szerepet, más filmekben igazán emlékezeteset nem is alakított, mielőtt 1995-ben megtörtént volna a baleset. Reeve lovaglás közben esett egy nagyon csúnyát, melynek következtében nyaktól lefelé teljesen lebénult. Ezután még kilenc évig élt, egy-két filmben is feltűnt, de a romló egészségi állapota miatt bekövetkezett szívrohamot a szervezete sajnos már nem bírta ki.

Karriertemető

Borúlátó castingügynökök szerint, ha valaki aláír Superman szerepére, azzal a lendülettel akár a karrierjét is lehúzhatja a WC-n. Erről valószínűleg sokat tudna mesélni a két tévés szuperember, Dean Cain és Tom Welling, valamint Brandon Routh is, aki a szerepet a legutóbbi, 2006-os moziban játszotta. Dean Cain 1993 és 1997 között négy évadon át alakította a legendás figurát a Lois & Clark: Superman legújabb kalandjai című tévésorozatban, ám míg főszereplőtársa, Teri Hatcher ezután Bond girlként folytatta pályafutását, hogy végül a Született feleségekben váljon világsztárrá, Cain máig B kategóriás filmekben és felejthető tévés produkciókban játszik felejthető szerepeket. Ugyanez vonatkozik Tom Wellingre is, aki a páratlanul sikeres Smallville sorozatban alakította a fiatal Clark Kentet tíz évadon keresztül. A sorozat 2011-ben véget ért, Welling pedig azóta semmiben sem szerepelt, bár elvileg jövőre egy sportfilmjét bemutatják majd a mozik. A szerep lúzere azonban kétségtelenül Brandon Routh, aki a 2006-ban nagyot bukott Superman visszatér főszereplőjeként, azóta se talál magának egyetlen valamirevaló szerepet sem, és általában nem is mellék-, csupán epizódszerepekre hívják. Szomorú sorsok. Vajon Henry Cavill meg tudja törni a bő fél évszázados átkot?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top