Szabadidő

Felrobbant a cukiságbomba – Az ének iskolájában jártunk

Megszületett az első magyar "tehetséggondozó", ahol a műsorvezető és a zsűri civódásai, valamint a fellépőkkel készített miniinterjúk legalább olyan szórakoztatóak, mint az előadott produkciók. A forgatáson jártunk.

8 és 14 év között

Megérkezem Buda egyik legeldugottabb részébe, ahol szinte már természetközeli környezetben forog a TV2 legújabb tehetséggondozója, Az ének iskolája. A Klebelsberg Kultúrkúria előtti környezet kissé csalóka. Elvileg egy 8 és 14 év közti gyerekeket felvonultató show-műsorra jöttem, de kint csak láthatóan ideges felnőtteket (ők valószínűleg a feszült családtagok) és az első tavaszi napsütést élvező, a jó levegőn kis szünetet tartó stábtagokat látok. Pár perc múlva egy tízéves forma kislány is kijön mutatóba, de nem mondhatni, hogy a hely hemzseg a gyerkőcöktől.

Felrobbant a cukiságbomba - Az ének iskolájában jártunk

Senkit nem aláznak meg

Mindez azért is van így, mert a TV2 nem a castingadásra, hanem már az első fordulóra hívta meg a Nők Lapja Cafét, így nincs az a tumultus, ami a tehetségkutatók első adásait jellemzi. Persze a castingok rajongóinak sincs miért aggódniuk: az első két műsorban itt is a jelentkezők első produkcióit örökíti meg, ám akad egy fontos különbség: csak azt a tizenhat produkciót láthatjuk, amelyek végül bejutottak a műsorfolyamba, így szerencsére egyetlen gyereknek sem kell attól rettegnie, hogy az ő elbaltázott előadásán fog röhögni pár napig az ország.

Magasan a celebfaktor

Egy kislány áll megszeppent arccal a színpad közepén, amikor beosonunk a terembe. Éppen értékelik őt, és miközben próbálok elhelyezkedni a székemen, tőlem jobbra ismerős hangot hallok: „Feljebb a cineket!” – szól hátra valakinek a férfi, aki minden második magyar popzenei produkció mögött ott áll: Rakonczai Viktor. Mint megtudom, A Dal zsűritagja zenei producerként van jelen, és a negyven fokban izzó színházterem amúgy is hemzseg a celebektől. Őket azonban nem leplezhetem le, de annyit azért elárulhatok, hogy javarészt zenészekről, zenei szakemberekről van szó, akik a tizenöt főből álló szakmai bizottságot gyarapítják. Ők a zsűri munkáját segítik, és maguk is osztályoznak.

Felrobbant a cukiságbomba - Az ének iskolájában jártunk

Fridi elemében van

A zakós/mellényes és kissé pocakos Friderikusz Sándor osztályfőnökként áll a színpad közepén, és tényleg kiköpött olyan, mint egy gimnáziumi tanár. Hiperlaza, és jól láthatóan elemében van. Nem sokkal az érkezésem után kiszúr egy férfit a közönség soraiban, aki kamerával rögzíti a színpadi történéseket: „Remélem előbb tölti fel a YouTube-ra, mint ahogy ez adásba kerül” – veti oda neki. A színpadkép nincs túlspilázva, és inkább emlékeztet egy Beugró jellegű adásra, mint a Megasztárra vagy a Voice-ra. Viszont ott van egy ötfős élő zenekar, amiért mindenképp jár a piros pont. A zsűri – Szandi, Király Viktor, Szulák Andrea és Hajós András – szemben ül a színpaddal, és ha valakinek voltak kétségei velük kapcsolatban, el kell oszlassuk őket: rendkívül okosan lettek összeválogatva.

Felrobbant a cukiságbomba - Az ének iskolájában jártunk

Kiosztották a szerepeket

Alig fél órája ülök bent, és máris látszanak a kialakult szerepek. Szulák Andreának jutott a szigorú tanár nénis szerep, aki akár némi dorgálás árán is próbálja terelgetni a tanítványait – minden tanárnak négy gyerek jutott –, és ezt az osztályzatokban is kifejezésre juttatja. Friderikusz viccesen oda is szúrja neki (láthatóan Szulákkal szeret a legjobban kekeckedni), hogy „Ha nem vigyáz, maga lesz Az ének iskolája Friderikusz Sándora”. Szandi kapta az anyatigris szerepét, akihez még puszit adni is lemegy az egyik fellépő kisfiú, hogy ezzel egy kicsit javítson az osztályzatán. Király Viktornak a hozzáértő szakmabéli szerepe jutott, Hajós András pedig a jó fej megmondóember („Egy igazi férfi nem ad puszit azért, hogy elérje a célját”), és ez még mindig nagyon jól áll neki.

Nincsenek kiesők

Az ének iskolájában nincsenek kiesők, ezért a hangulat is jóval oldottabb, és mivel mind a tíz adás felvételről megy – gyerekekkel túl kockázatos élő adásokat gyártani – szombat esténként, ezért senki nem kuncsorog sms-ekért, ami kifejezetten jót tesz a műsornak. Persze győztes és kisebb-nagyobb jutalmak azért lesznek, de ezek egyáltalán nem telepednek rá a show könnyed hangulatára. Friderikusz már a Gyerekszájban bizonyította, mennyire jól ért a gyerekek nyelvén, és ez azóta sem változott. Amikor Szandi az értékelését azzal fejezi be, hogy „Ezt, kérlek vedd építő kritikának”, akkor az osztályfőnök kérdőn néz a mellette álló nyolcévesre, és megkérdi: „Tudod mit jelent az építő kritika?” A válasz egy heves fejcsóválás, és persze a közönség hangos nevetése. Amikor egy nagyon pici gyerek érkezik mellé, akkor letérdelve készít interjút, és mindig, minden helyzetben a kicsik pártját fogja:„Most tényleg azért ad a tanárnő rossz jegyet, mert nagyon jó voltál, de lehetnél jobb is?”

Felrobbant a cukiságbomba - Az ének iskolájában jártunk

Nem akar Voice vagy Megasztár lenni

Bár 8 és 14 év között mindössze hat év a különbség, a fellépő gyerekek közt óriási a differencia. Az egyik pillanatban egy szinte felnőtt énekhanggal megáldott kamaszlány lép fel, a következőben pedig már egy olyan gyerek áll a színpadon, aki ránézésre akár óvodás is lehetne. Vicces, hogy már ebben a korban lehet látni, kiből lesz majd óriási csajozógép, vagy ki fogja elrabolni pár évvel később a férfiak szívét annak ellenére, hogy most még egy baseballsapka segítségével akar kemény csajszinak látszani. A karakterek jók, az előadott dalok pedig a tinipopslágertől a gyerekdalon és a funkyn át egészen a klasszikus rock and rollig terjednek. Az ének iskolája első látásra egy vicces, kedves, ötletes és zabálnivaló tehetséggondozónak tűnik, ahol a zsűritagok között megvan az összhang:  Friderikusz és Hajós beszólásai, valamint a gyerekek cukiságfaktora pedig megadják hozzá azt a bizonyos pluszt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top