Szabadidő

Amikor a haverja is fontosabb nálad

Vissza tudod szerezni a pasidat, ha több időt tölt a haverjával, mint veled? Az ügy nem egyszerű, különösen, ha a haver egy életre kelt káromkodó, csajozó és dzsangázó plüssmackó.

Ted

Amikor a haverja is fontosabb nálad

Hollywoodban a felnövéstörténeteknek mindig nagy hagyománya volt, de olyan szépen kevesen fogták meg az ilyen mozik lényegét, mint a Family Guy alkotója, Seth MacFarlane. Az ő esetében a gyerekkort egy plüssmackó szimbolizálja, aki egy karácsonyi kívánság hatására életre kelt, és végigkísérte Johnt a felnőtté válás útján. Csakhogy miután ez megtörtént, ő ezután is vele maradt. A film meglehetősen abszurd kiindulópontja, hogy a plüssmackó egy nyolcvanas évekbeli kiégett celeb, aki a haverján és annak barátnőjén élősködik ahelyett, hogy elmenne dolgozni. Johnnak (Mark Wahlberg aranyos alakítása) persze semmi baja nincs azzal, hogy néha ebédidőben is hazaugrik Tedhez egy közös dzsanga erejéig, de a barátnője, Lori (Mila Kunis) szeretné, ha a pasija végre felnőtthöz méltó módon viselkedne, és az édes hármas helyett ez a dolog csak kettejükről szólna. Van tehát konfliktus is, a film pedig telis-teli van a nyolcvanas évekre reflektáló poénok garmadájával, és aki a Family Guyt ismeri, az tudja, hogy ezek a legváratlanabb pontokon úsznak be a történetbe egy-egy flashback vagy fantáziálás formájában. Zseniális, ahogy Wahlberg egy Norah Jones-koncerten a színpadon hamisan énekelve próbálja visszaszerezni választottja szívét, ahogy a maci és a szexi pénztárosnő kapcsolata is pokolian vicces. A Ted a nyár legjobb és legeredetibb vígjátéka, amit egyszerűen látni kell.

 

 

Rendezte: Seth MacFarlane
Szereplők: Mark Wahlberg, Mila Kunis, Giovanni Ribisi
Eredeti cím: Ted
Korhatár: 16
Forgalmazza: UIP-Duna Film
Értékelésünk: 4/5

Szerelem a hatodikon
A film azzal indít, hogy bemutatja a hatvanas évek párizsi nagypolgárságának életét, ami valljuk be, meglehetősen ingerszegény. Jean-Louis az évek során eléggé elhidegült a feleségétől, csak a munkájának él, a két gyerekkel pedig nem kell foglalkozni, lévén egy bentlakásos iskola padjait koptatják. Az asszony mindenféle fontos tevékenységekkel (délutáni vásárlás…) üti el az időt, szóval a Joubert család bátran pályázhatna a minden idők legunalmasabb famíliája címre. Ekkor szerencsére fordulat következik: a házvezetőnő felmond, a család pedig egy kedvező árfekvésű, a francói spanyol diktatúra elől menekülő lányt alkalmaz, akinek szépsége és életvidámsága valósággal beragyogja a lakást. Jean-Louis egyre inkább érdeklődni kezd a lány sorsa, története iránt, közben pedig megismerkedik a hatodikon lakó, spanyol asszonyokból álló kompániával, akik nagy összetartásban támogatják egymást a hazájuktól elszakadva. A film legnagyobb baja, hogy elvileg arról szól, hogyan talál rá újra az igazi életre egy francia nagypolgár a spanyol asszonyok között, csakhogy a Jean-Louist alakító Fabrice Luchini játékából ebből semmi nem jön át. Ugyanolyan bárgyún mosolyog minden helyzetben a film elején, mint a végén. A szerelmi szál alakulása pedig ennél nem is lehetne hiteltelenebb.

 

 

Rendezte: Philippe Le Guay
Szereplők: Natalia Verbeke, Fabrice Luchini, Sandrine Kiberlain
Eredeti cím: Les femmes du 6eme étage
Korhatár: 12
Forgalmazza: Mozinet
Értékelésünk: 3/5

Államérdekből
„A politikus is ember” – tartja a mondás, amit nem sokan hisznek el, ezért nem árt újra és újra bizonyítani. Az Államérdekből nem titkoltan azzal a szándékkal készült, hogy bepillantást engedjen a politika alakítóinak játszmákkal teli világába, ahol cseppnyi magánélet vagy pihenés sem engedélyezett. Hőse a közlekedési miniszter, aki bajba kerül, miután a párt parancsára szembe kell mennie egy nyilvánosan tett ígéretével („nem privatizáljuk a pályaudvarokat”). A film nem megy bele mélyen a technikai kérdésekbe, inkább azt mutatja meg hitelesen, milyen dilemmákban őrlődve kell élnie az ilyen embereknek, miközben hatalmas felelősség nyomja a válluk. A célok (legyenek azok jók vagy rosszak) elérése érdekében pedig gyakran kell korrumpálódniuk, így gyakorlatilag a tisztességes politikus fogalma egyszerűen nem létezhet. Az Államérdekből leginkább álomjelenetek és egy-két önkívületben töltött pillanat (amikor például miniszterünk emberesen berúg) segítségével mutatja be a belül lakozó igazi embert, akit a film végére ugyan megértünk, de ettől semmivel se lesz szimpatikusabb. Bepillantás egy izgalmas és romlott világba, ahol ha kell, a barátság szentségét is pillanatok alatt fel kell áldozni a hatalom oltárán.

 

 

Rendezte: Pierre Schöller
Szereplők: Olivier Gourmet, Michel Blanc, Zabou Breitman
Eredeti cím: L’exercice de l’État
Korhatár: 16
Forgalmazza: Parlux Entertainment
Értékelésünk: 4/5

Csingiling – A szárnyak titka
Pán Péter-univerzum bájos mellékszereplője hazánkban rendkívüli népszerűséggel bír. Míg a legtöbb országban az újabbnál újabb kalandjait többnyire csak DVD-n követheti a rajongók, nálunk az új részek meghódítják a mozivásznakat is. Nemhiába. Kevés az olyan mese, amit kifejezetten a legkisebbeknek szántak, és aminek minden pillanata garantáltan érthető lesz az összes gyerkőc számára. A legújabb kalandjában Zúzmara, a tündérlány képében Csingiling nagy titokra bukkan az erdő mélyén. Felfedezése teljesen megváltoztathatja a tündérek világát.

 

 

Rendezte: Ryan Rowe
Eredeti cím: Tinker Bell: Secret of the Wings
Korhatár: 0
Forgalmazza: Fórum Hungary

A szerelem három évig tart?
Hollywood legdögösebb pasijai tangában
Saját kezét kéri meg a skót hercegnő

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top