Szabadidő

A szerelem három évig tart?

Az elmélet szerint a hormonjaink eddig képesek fenntartani a lángolást, utána az enyészeté lesz az érzés. Egy új francia mozi először alátámasztja, később azonban megcáfolja a tételt.

A szerelem három évig tart

A szerelem három évig tart?

A szerelemről némi idő és a saját tapasztalatok összegzése után mindenki képes különféle elméleteket kialakítani. Odáig persze csak kevesen jutnak el, hogy a felállított tételüket könyv formájában fejtsék ki a nagyvilágnak, de az irodalomkritikus Marc a kivételezettek közül való. A férfi az eleinte ideálisnak tűnő házassága romba dőlése után önti ki a szívét a könyvében, amit akkor ír, amikor buliról bulira járva sorra dönti ágynak a gyönyörű francia lányokat. Azonban még a legcsökönyösebb embert is megtalálja egy idő után a szerelem (még ha viszonzatlan is…), amitől még a legacélosabb elmélet sem képes őt megvédeni. Marc egyenesen az unokatestvére feleségébe, a bájos Alice-ba habarodik bele, a nő pedig egy idő után engedni kezd a rohamoknak… Azonban épp ekkor kijön Marc könyve, ami ráadásul hatalmas sikert arat. De vállalhatja egy nő a házasságból való kilépést egy olyan pasi miatt, aki könyvben is megírta, hogy három év után úgyis otthagyja őt? A film leginkább pasiszemszögből (a rendező maga írta a forgatókönyvet is) közelít a legszentebb érzéshez, és valóban szórakoztató párbeszédekkel járja körbe témáját. Marc a Jude Law-os Alfie módjára gyakran a kamerába beszélve osztja meg velünk (ál)bölcsességeit, ráadásul szenzációs párost alkotnak az Alice-t alakító Louise Bourgoinnal. Ha a lányból három éven belül nem lesz az új Sophie Marceau, mi megesszük a kalapunkat. Amikor mosolyog, szinte kiégeti a vásznat. A végén pedig némi reménysugarat is kapunk, miszerint még a legmorcabb, legkőszívűbb pasik is képesek néha behódolni a romantikának. Ha van kiért.

 

 

Rendezte: Frédéric Beigbeder
Szereplők: Gaspard Proust, Louise Bourgoin, Joey Starr, Jonathan Lambert
Eredeti cím: L’amour dure trois ans
Korhatár: 16
Forgalmazza: Vertigo Média
Értékelésünk: 4/5

Az emlékmás

Van-e létjogosultsága egy film remake-jének, amire nagyjából még mindenki emlékszik, sokan szeretik, és összesen kb. annyit változtattak rajta, hogy a cselekményt a Marsról a bolygónkra helyezték, a Sharon Stone helyére beugró Kate Beckinsale pedig sokkal nagyobb szerepet kap. Ezt a rendező feleségeként valószínűleg nem volt túl nehéz kiharcolnia… Amúgy a film nemcsak az eredeti filmből emel át dolgokat. A meglehetősen fantáziátlan rendezés számos helyről nyúl. A lebegő autók és autópályák a Különvéleményből, a városkép a Szárnyas fejvadászból, a robothadsereg pedig a Star Warsból ismerős. A sztori menete nagyjából ugyanaz, mint az eredetiben. Quaid egy kissé frusztrált, unatkozó gyári melós gyönyörű feleséggel, aki a szürke hétköznapokat emlékbeültetéssel kívánja feldobni. A kísérlet balul sül el, mivel kiderül, hogy a férfi már amúgy is beültetett emlékekkel rendelkezik, és valójában egyike azon terroristáknak, akik veszélyeztetik a bolygó uralkodójának hatalmát. Innentől kezdve a film gyakorlatilag nonstop akcióból áll, pedig nem gondoltuk volna, hogy több lövöldözés lesz benne, mint a Schwarzenegger-féle változatban. A gond csak az, hogy ezek a minden fantáziát és izgalmat nélkülöző akcióparádék nem többek üres pufogtatásnál, ráadásul hiányzik belőle az önirónia is, ami anno az eredeti mozi sajátja volt. Zavaros és unalmas lett Az emlékmás, kár volt újraforgatni.

 

 

Rendezte: Len Wiseman
Szereplők: Colin Farrell, Kate Beckinsale, Jessica Biel
Eredeti cím: Total Recall
Korhatár: 16
Forgalmazza: InterCom
Értékelésünk: 2/5

 

Marsupilami nyomában
A franciák más vonalat képviselnek képregények terén, mint az amerikaiak. Náluk szuperhősök helyett többnyire gyerekekkel is kompatibilis arcok miatt adják el a comicsokat. Amikor már azt hittük, hogy minden tisztességes gall képregényhősről (Asterix, Lucky Luke és társaik) készült már filmváltozat, újabb érkezik meg hozzánk, ezúttal az örök élet esszenciáját rejtegető szupercuki meselény, a Marsupilami formájában. A lény rajzolt, a többi szereplő azonban nem, és hiába ő a címadó, ez a film inkább az őt kereső kalandorokról szól. Nekik egy egzotikus őserdei törzsön, egy ördögi diktátoron, vérszomjas piranhákon és más hasonló ínyencségeken kell átverekedniük magukat a végső cél érdekében, mindezt pedig kissé infantilis és túlpörgetett stílusban.

 

 

Rendezte: Alain Chabat
Szereplők: Alain Chabat, James Debbouze, Lambert Wilson
Eredeti cím: Sur la piste du Marsupilami
Korhatár: 12
Forgalmazza: Budapest Film

Saját kezét kéri meg a skót hercegnő
Hollywood legjobb pasijai tangában
Szerelembe esnél, ha tudnád, hogy két hét múlva meghalsz?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top