Szabadidő

Pattinson gazdag nők hátán kapaszkodik fel

Csúnyán kihasználja a nőket Robert Pattinson. A Bel Ami – A szépfiúban gazdag (és férjezett) asszonyokon élősködve csinál karriert. A hazánkban forgatott film végre a magyar mozikba is eljutott.
Pattinson gazdag nők hátán kapaszkodik fel

Bel Ami – A szépfiú
Rengeteg különféle szemszögből láthatjuk az Operát és az Andrássy utat a Bel Ami – A szépfiúban, valamint esetünkben a Balaton nekünk tényleg a Riviéra. Tavunk Cannes napfényes, pálmafás tengerpartját alakítja, nem is rosszul. De térjünk rá magára a filmre! Guy de Maupassant klasszikus regényében egy fiatalember Párizsba érkezvén próbál kitörni a szegénységből, de mivel a munka büdös neki, és a helybéli, férjeik által elhanyagolt vagyonos és befolyásos asszonyok láthatóan elképesztően odavannak érte, gondol egy merészet, és úgy dönt, hogy a sármját latba vetve kapaszkodik fel, és meg sem áll a legelitebb körökig. Oké, ismerjük el, hogy Robert Pattinson rendelkezik némi sármmal, amikor romcsi vámpírt alakít az Alkonyat-mozikban, de valahogy nehezen hisszük el neki, hogy olyan nők legyenek odáig érte, mint Uma Thurman vagy Kristin Scott Thomas. Sajnos nem érezzük azt a fajta lenyűgöző sármot és vonzerőt, ami ehhez elengedhetetlen lenne. Kissé görcsösen játszik, de inkább a partnernői azok, akik miatt érdemes megnézni a filmet. Rájöhetünk ugyanis, hogy a XIX. század Párizsában mindent a nők irányítottak, még ha látszólag nem is vállalhattak munkát és nem foglalhattak el fontos posztokat. Az ármánykodás és a háttérből irányítás korszaka valóban lenyűgöző, ahogy a férjeiket marionettbábuként mozgató asszonyok is, csakhogy a film túl ridegre sikeredett. A főbb szereplők sajnos nem kerülnek elég közel hozzánk, nem érezzük át a motivációikat, így azonosulni sem tudunk velük. Szép kosztümös, intrikákkal teli film a Bel Ami – A szépfiú, ami megpróbál az új Veszedelmes viszonyokká válni, de ez nem sikerül neki.

 


Rendezte: Declan Donnellan, Nick Ormerod
Szereplők: Robert Pattinson, Uma Thurman, Christina Ricci
Eredeti cím: Bel Ami
Korhatár: 16
Forgalmazza: Ristretto Distribution
Értékelésünk: 3/5

Pattinson gazdag nők hátán kapaszkodik fel


Felültetve

Amikor Bruce Willis épp semmilyen értékelhető forgatókönyvet sem kap az ügynökétől, akkor is elszántan dolgozik. Például aláír egy erősen B-kategóriás akciófilmhez, ami leginkább csak arra jó, hogy kopasz hősünket Jean-Claude Van Damme-mal és Steven Seagallal hozza egy szintre. A filmről már messziről bűzlik, hogy alkotója túl sokszor nézte meg A ravasz, az agy és a két füstölgő puskacsőt, valamint a Blöfföt, és ahogy korábban sok rendező, ő is úgy gondolta, ilyet bármikor tud csinálni. Hát nem. Lehet utánozni a stílust, a történetvezetési trükköket és a karaktereket, de ha a rendezőnek nincs humora, ha mindig mindent rosszul időzít, és elfelejti valóban eredeti figurákkal benépesíteni a vásznat (Ritchie például gyakran használt valódi alvilági arcokat a hitelesség kedvéért…), akkor az egész egy fabatkát sem ér. A sztori három barátról szól, akik együtt indulnak egy meredek gyémántrablásra, csakhogy az egyikük elárulja a bandát. Az árulás túlélője (az egy arckifejezéssel bíró 50 Cent) bosszút tervez, csakhogy ebben például egy maffiafőnök (Willis hozza a filozofáló gengsztervezért sablonfiguráját) is akadályozza.

 

Rendezte: Mike Gunther
Szereplők: 50 Cent, Bruce Willis, Ryan Phillippe
Eredeti cím: Setup
Korhatár: 18
Forgalmazza: Parlux Entertainment
Értékelésünk: 2/5

Pattinson gazdag nők hátán kapaszkodik fel


Jégkorszak 4. – Vándorló kontinens

A Jégkorszak-filmek legnagyobb baja az, hogy a legérdekesebb szereplőjük egy beszélni nem tudó, folyton a makkját kergető kis állatka, aki a bevezető négy-öt percben mindig annyira megnevettet bennünket, hogy ahhoz később az egész film már képtelen felnőni. A helyzet most sem változott. Manny, Diego és Sid kalandjai korántsem annyira érdekesek, mint a Motkány szerencsétlenkedései, pedig ezúttal is elszakadnak a csordától. Ezúttal egy óriási földmozgás szakítja el őket, aminek következtében hőseink egy úszó jégtömbön találják magukat, veszélyes tengeri fajokkal és őskalózokkal körbevéve. A 3D ezúttal is alap, a célközönség pedig kifejezetten a tíz éven aluliak tábora. De kérdjük mi: mikor fognak ezek az állatok kihalni végre?

 


Rendezte: Mike Thurmeier, Steve Martino
Eredeti cím: Ice Age: Continental Drift
Korhatár: 6
Forgalmazza: InterCom

Pattinson gazdag nők hátán kapaszkodik fel


Sleeping Beauty

A prostitúció kedvelt művészfilmes téma, és talán kissé lerágott csontnak is számít, de ilyen megközelítésből még biztosan nem láthattuk. A Sleeping Beauty főhősnője (az erősen kislányos alkatú Emily Browning) pusztán unalomból és pénzkereseti lehetőségként vág bele a projektbe, ráadásul őt nem zavarja semmiféle családi kötelék, ami elől mindezt titkolni kéne. Megunva az alkalmi munkák pénztelenségét és a saját gyökértelenségét, egy titkos night club szolgálatába áll, ami a prostitúció legkényelmesebb válfaját nyújtja. A lányt minden érkezésekor bealtatózzák, ágyba fektetik, majd pár óra múlva felébredve, az egészből semmire sem emlékezve hazaküldik. Ez egy ideig teljesen jó üzlet Lucynek, ám később őt is érdekelni kezdi, hogy mi történik vele olyankor, amikor lelke a testén kívül lebeg. A film teli van titkokkal mind a főhősnő foglalkozását, mind a magánéletét tekintve, de sajnos a játékidő végére sem leszünk okosabbak. A kérdéseket itt soha nem követik válaszok, ami ilyen töménységben azért már zavaró egy kicsit, a film minden egyéb erénye (hangulat, izgalom…) ellenére. A film sajnos a saját titkaiba fullad.

 


Rendezte: Julia Leigh
Szereplők: Emily Browning, Rachael Blake, Eden Falk
Eredeti cím: Sleeping Beauty
Korhatár: 18
Forgalmazza: ADS Service
Értékelésünk: 3/5

Pattinson gazdag nők hátán kapaszkodik fel

Az orvvadász
Tasmania dzsungeleibe érkezik meg Martin, a profi vadász, akinek egy nem teljesen legális küldetésben kell helytállnia. A helyiek ugyanis állítólag láttak egy régóta kihaltnak vélt erszényes farkast, ami Martin megbízója (egy biotechnikai cég) számára rendkívül sokat érne. A férfi beveti magát az őserdőbe, de közben nemcsak az erdei vadakkal, hanem egy környéken lakó családdal is megismerkedik. A film működik kalandfilmként, és néha már-már az Aguirre, Isten haragjára emlékeztető dzsungelbéli őrületként is, de sajnos a készítők a végére kifogynak az ötletekből.

 

 
Rendezte: Daniel Nettheim
Szereplők: Willem Dafoe, Sam Neill, Frances’O Connor
Eredeti cím: The Hunter
Korhatár: 16
Forgalmazza: ADS Service
Értékelésünk: 3/5

Pattinson gazdag nők hátán kapaszkodik fel


Pride

Citrom egykori szerb katona, aki manapság afféle piti gengszterként keresi a kenyerét. Miután az esküvőszervezőjük faképnél hagyja őt és arajelöltjét Citrom erősen homofób megjegyzései miatt, az asszony otthagyja, de ad a férfinak egy esélyt. Ha segít a szerbiai melegfelvonulás biztonságának szervezésében, talán visszakaphatja őt…
Mindig vicces dolog, ha két ellentétes jellemű és hátterű embernek kell egy közös ügyért összefognia, és most sincs ez másképp. Azonban a Pride jóval több egy egyszerű buddy movie-nál, hiszen ha a melegfesztivál téma Magyarországon ilyen feszültségeket gerjeszt, akkor képzeljük el, mi lehet Szerbiában… Citrom egykori háborús bűnösökből és meleg aktivistákból álló őrcsapata igazán vicces, viszont a film szerencsére nem poénkodja el a helyzetet teljesen. A szomorú végkifejlet emlékeztet rá, hogy valódi társadalmi problémával van dolgunk.

 

Rendezte: Srdan Dragojevic
Szereplők: Nikolas Kojo, Milos Samolov, Hristina Popovic
Eredeti cím: Parada
Korhatár: 16
Forgalmazza: Mozinet

Kínai, elvitelre
A Szemekbe zárt titkokból ismert Ricardo Darín most egy kissé mogorvább arcát mutatja egykedvű csavarboltosként, a Kínai, elvitelre című filmben azonban mégis rendkívül érzelmes mozi, de mindez természetesen vegyül némi abszurddal és csendes, ám nagyon is ötletes humorral. Mogorva pokrócunk ugyanis befogad magához egy kínai férfit, aki nem túl nagy reményekkel keresi a rokonait Argentínában, és a kapcsolatból előbb-utóbb természetesen barátság születik majd. Csendes, szép és néha már-már bizarrba hajlóan poénos mozi ez, ami olykor eszünkbe juttatja, hogy mi, magyarok is tudunk ilyet. A zöld sárkány gyermekei például erős hasonlóságot mutat.

 

Rendezte: Sebastián Borensztein
Szereplők: Ricardo Darín, Ignacio Huang, Muriel Santa Ana
Eredeti cím: Un cuento chino
Korhatár: 12
Forgalmazza: Cirkó Film – Másképp Alapítvány

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top