Szabadidő

Családbarát Balaton-élmény Gyenesdiáson

Ideális helyszín a családi nyaraláshoz, hogy a gyerekeink is megszerethessék a Balatont...

Ismerjék meg a gyerekek a Balatont!

Családbarát Balaton-élmény GyenesdiásonMíg mi magunk szinte biztosan őrzünk gyerekkori balatoni emlékeket, addig a gyerekeink gyakran már előbb látják a tengert, mint a Balatont, pedig fontos lenne, hogy nekik is legyenek meghatározó Balaton-élményeik. Olyan élmények, melyeket lehetőleg nem egy nagyüzemi „nyaralásgyárban” szereznek meg, hanem derűs, barátságos, emberléptékű körülmények között – hasonlóan ahhoz, ahogy egykor mi is, ugyanakkor a mai kor igényeihez igazodva. Aki ilyen nyaralást tervez, annak bátran merjük ajánlani Nyugat-Balaton kedves üdülőfaluját, Gyenesdiást.

Családbarát Balaton-élmény GyenesdiásonSzálláshelyek

A faluban minősített családbarát szálláshelyeken bérelhetünk szobát vagy apartmant, melyeket kifejezetten a gyerekkel érkezők igényeihez igazítottak. A kisgyerekesek számíthatnak arra, hogy babaágyat, etetőszéket, babakádat biztosítanak számukra, de olyan panziók is működnek, ahol bel- és/vagy kültéri játszóhely, illetve gyerekmedence is van, kérhető gyerekmenü, sőt gyerekfelügyeletre is van lehetőség. Természetesen a nagyobb gyerekek, tinik és felnőttek kényelme is biztosított: a legtöbb helyen az úszómedence, a kerti napozó, a színes tévé és a vezeték nélküli internet is alapszolgáltatás. A szálláshelyek többsége családi vállalkozásban működik, a házigazdák szinte barátként, személyesen figyelnek oda a vendégekre.

Éttermek

Az étkezést a konyhával felszerelt apartmanokban önállóan is megoldhatja a család, de lehetőség van félpanziós, illetve teljes ellátásra is, szálláshelytől függően. Emellett a falu éttermeit és csárdáit is érdemes meglátogatni, ahol háziasan finom, bőséges fogásokra, és balatoni viszonylatban korrekt, megfizethető árakra számíthat a turista. Több vendéglátóhelyen menüzési lehetőség is van, az à la carte rendelésnél is kedvezőbb árakon.

Családbarát Balaton-élmény GyenesdiásonStrandok

Gyenesdiáson két színvonalas strand is a fürdeni vágyók rendelkezésére áll. A Diási Játékstrand – melyet 2010-ben és 2011-ben is az ország legjobb strandjának választottak –, ahogy a nevében is benne van, a „pörgősebb” strandolás híveinek lesz kedvére való: a tágas, főszezonban sem zsúfolt – és árnyat adó fákban is bővelkedő – napozótér mellett strandfoci-, röplabda-, asztalitenisz, vízilabda- és más sportpályákon játszhatnak, víziaerobik-foglalkozáson mozgathatják át a testüket vagy sportversenyeken mérettethetik meg magukat a kedvet érző nyaralók. 

A nyugalmasabb, családias hangulatú strandolást kedvelőknek viszont a Gyenesi Lidóstrandot – vagy ahogy a helyiek hívják: Kis strandot – javasoljuk, ahol a kisgyerekek is „szabadon engedhetők”, hiszen garantáltan látótávolságban maradnak, sőt a vízi vidámparkban ki is tombolhatják magukat. A strand szomszédságában emellett Kalandpark is található, ahol a gyerekek és a felnőttek egyaránt kipróbálhatják magukat az életkoruknak megfelelő nehézségű pályákon. Önbizalom-növelőnek is egészen kiváló!

Levezetésképp pedig érdemes benézni a Lidóstrand hátsó traktusából nyíló Madárparkba is, ahol miután Rió papagáj és Pumukli kutya alaposan szemügyre vette a betérőt, több mint 60 madárfaj egyedeiben gyönyörködhet a házityúktól az emuig. 

Hegyen-völgyön-vízen

Családbarát Balaton-élmény GyenesdiásonA Keszthelyi-hegység kijelölt kirándulóútjain magunk is kiadós sétákat tehetünk, de még izgalmasabb, ha vezetett túrán veszünk részt, ezeken – a  gyerekek számára sem megterhelő – kirándulásokon ugyanis értő irányítás mellett barangolhatjuk be a hegyoldal legrejtettebb ösvényeit. A Festetics-kilátó, a holdbéli tájnak is beillő régi kőbánya és a Vadlánlik meglátogatása pedig egyenesen kihagyhatatlan.

A faluban való közlekedés legpraktikusabb eszköze a bicikli, ha nem tudunk hozni, akkor helyben bérelhetünk is. Mindenfelé jól kiépített bringautakon kerekezhetünk, de akár – szintén vezetett – kerékpártúrát is tehetünk a hegységben, mely után jól megérdemelt „bónuszként” jár a hegynek lefelé gurulás. 

Bár nem feltétlenül tűnik jellegzetes nyaralási programnak egy kályhagyűjtemény meglátogatása, mégsem érdemes kihagyni Vaszkó Ernő antik kályhagyűjteményének megtekintését. Ha pedig szeretnénk szembesülni azzal, hogy mi is az a jó értelemben vett megszállottság, mindenképp kéredzkedjünk be a mester műhelyébe is…

Bármerre is induljunk, előbb-utóbb egész biztosan szembetaláljuk majd magunkat a nádtetős Kerámiaházzal. Megéri megállni itt is, de készüljünk fel arra, hogy egy darabig maradni is fogunk, ugyanis a gyerekek jó eséllyel rá fognak kattanni a korongozásra.

Családbarát Balaton-élmény GyenesdiásonA nyaralás jó alkalmat ad arra is, hogy családilag kipróbáljunk valami olyasmit is, amit esetleg még sosem. Ilyen lehet például a lövészet, melyet – a gyerekek számára is teljesen biztonságos – lőtéren gyakorolhatunk. Akik pedig eddig csak gumimatracon vagy sétahajón szelték a habokat, azoknak nagyon ajánljuk a vitorlázást is.

A programokról érdeklődni, jelentkezni a falu központjában található, megújult Tourinform irodában lehet. A Gyenesdiási Turisztikai Egyesület ráadásul ebben az évben játékot is indított, Hétpecsétes Hétpróba néven. A Tourinformnál, illetve a szálláshelyeken beszerezhető füzetbe a különféle programok helyszínein pecséteket kell gyűjteni, majd ha megvan a 7 darab, és a kérdésekre is válaszoltunk, a füzetet le lehet adni a turisztikai irodában, garantált ajándékért cserébe. A játék nem titkolt célja, hogy „aktivizálja” a nyaralni érkezőket, amivel bizony ők maguk járnak a legjobban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top