Szabadidő

Gondoltad volna, hogy ő is indiai?

A világ egyik legnépesebb országa nemcsak saját fogyasztásra termel sztárokat. Indiai celebspotting Freddie Mercurytól M. Night Shyamalanig.

Indiai-celebspottingRussel Peters
A gyökerek

Második generációs indiai, aki már Kanadában született. Nem is kérkedik azzal, hogy igazi indiai lenne: „A rassz és a kultúra két különböző fogalom. A rasszom szerint indiai vagyok, de a kultúrám már biztosan nem az, hiszen nem ott nőttem fel.”
A szórakoztatóiparban
A világ leghíresebb indiai származású standuposa előszeretettel csinál viccet a kultúrák közti különbségekből, és szívesen poénkodik a furcsa akcentusokkal (főleg az indiaival). Bevallása szerint például lehetetlen megijedni egy indiai kísértettől a röhejes kiejtése miatt. Peterst a magyarok leginkább a Comedy Central feliratozott stand up fellépéseiből ismerhetik, de színészkedik is. Tavaly például saját magát alakította a Forráskód című filmben, de a Szilveszter éjjelben is feltűnt egy kisebb szerep (a szakács) erejéig. Bár romantikus típus – a barátnője kezét a tömött Los Angeles-i reptéren kérte meg, jókora összesereglett tömeg előtt – a bollywoodi filmeket nagyon nem szereti: „Ha választanom kellene, hogy megnézzek egy bollywoodi filmet, vagy levágjam a golyóimat, azonnal kezdeném éleztetni a kést.”

Freida Pinto
A gyökerek
Indiai-celebspottingMumbai származású szépség, aki a Gettómilliomosban alakított szerepével ellentétben nem épp a gettóból érkezett. Apja gazdag bankár, édesanyja pedig egy gimnázium igazgatója.
A szórakoztatóiparban

Valószínűleg ő az egyetlen Indiában felnőtt színésznő, aki nem bollywoodi filmekben futott be karriert. Modellként kezdte (máig rémálomként emlékszik vissza a reklámfilm-castingokra), de tanult színészetet is, és Danny Boyle Gettómilliomosa volt az a film, ami a pályán tartotta őt, mert a sok korábbi kudarc miatt már kezdte feladni a dolgot. Az Oscar-díjas film sikere teljesen megváltoztatta az életét. Nemcsak sorra kapta a hollywoodi szerepajánlatokat (Férfit látok álmaidban, Halhatatlanok…), hanem összejött szereplőtársával, Dev Patellel is, aki miatt elhagyta korábbi vőlegényét, Rohan Antaót, akivel két évig járt jegyben. A pár legfőbb problémája a randik leszervezése: „Folyton külföldön dolgozom, valójában nincs is igazi lakcímem. London, Mumbai és New York között ingázom. Devvel próbáljuk minden szabadidőnket együtt tölteni, de az egyeztetés egyáltalán nem egyszerű.” Persze ezen problémák igazán jelentéktelenek ahhoz képest, amiket a Gettómilliomos gyerekszínészeinek kellett átélnie, akiknek a bádogkunyhóját elmosta az ár, vagy szétverték a hatóságok, és szüleik sokáig veszekedtek a filmért kapott fizetésükön.

Gondoltad volna, hogy ő is indiai?

Indiai-celebspottingM. Night Shyamalan
A gyökerek
Tősgyökeres indiai családból származik, ahol rajta kívül szinte mindenki megszerezte a doktori titulust. Igazi lázadónak számított, mert ő volt az egyetlen, aki művészeti iskolába iratkozott be. M. Night még Indiában született, de a szülei átköltöztek az USA-ba praktizálni, és Philadelphia munkásnegyedében nevelték fel a kis Shyamalant (ejtsd: „SHAH-ma-lawn”).
A szórakoztatóiparban
Az indiai évek nagy hatással voltak rá. Első rendezését (Praying with Anger) is az ihlette, hogy hazatért meglátogatni a szülőföldjét. Minden filmjét átitatja a vallásosság és istenhit, pedig forgatott már horrort, fantasyt (Az utolsó léghajlító valójában buddhista fantasy) és sci-fit is. Három egymást követő filmje (A hatodik érzék, A sebezhetetlen, Jelek) több mint 1,3 milliárd dollárt hozott a mozikasszáknál, és a legnagyobb hollywoodi sztárokhoz mérhető gázsikat kap (filmenként kb. 10 millió dollárt). Minden filmjében feltűnik egy pillanatra, és hogy a szülei is büszkék legyenek rá, már orvosi köpenyt is húzott.

Kal Penn
A gyökerek
Indiai-celebspottingEredeti nevén Kalpen Suresh Modinak hívják, de a fiatal színész tisztában volt vele, hogy ezzel a névvel képtelenség amerikai karriert kezdeni, ezért egyszerűsítette azt. Második generációs indiai, aki már az Egyesült Államokban született, de a szülei (mérnök apuka és parfümszakértő anyuka) még Indiában látták meg a napvilágot.
A szórakoztatóiparban
Kal Pennt a magyarok többsége sokkal inkább dr. Lawrence Kutnerként ismeri, mint a saját nevén, mivel így hívták őt abban a 37 Dr. House-epizódban, amiben szerepelt. A figurája csúnya véget ért az 5. évadban, de a halált kivételesen nem a forgatókönyvírók erőltették: Penn 2009-ben részt akart venni Obama elnökválasztási kampányában, ezért felmondott a sorozatban. Bár az őrült Kalandférgek című filmmel futott be, amiben megkajál egy asztalnyi hamburgert, a valóságban vegetariánus, és sokkal visszafogottabb fickó, mint amit a szerepei (pl. A buliszerviz) alapján várnánk tőle. Olyan haverjai vannak, mint Olivia Wilde, Ryan Reynolds vagy Neil Patrick Harris (utóbbival együtt szerepelt kilenc Így jártam anyátokkal epizódban is).

Indiai-celebspottingPanjabi MC
A gyökerek
Rajinder Singh Rai az angliai Coventryből származik, de szülei révén erős indiai gyökerekkel bír. Mivel sokáig cseszegették azzal, hogy indiaiul rappel, nem győzte hangsúlyozni, hogy nincs olyan nyelv, hogy indiai. Az egyértelműség kedvéért a rapben általa használt nyelv nevét, a pundzsábit vette át saját neveként.
A szórakoztatóiparban
Panjabi MC már a kilencvenes évek első felében elkezdte munkásságát, és ugyan számos albuma és kislemeze megjelent, eleinte csak az undergroundban ismerték el a tehetségét. A bhangra zene és a hiphop ötvözése aztán utat talált egy brit rádiós zenei szerkesztőhöz, aki elkezdte játszani Panjabi MC egyik dalát (Mundian To Bach Ke), amiből hamarosan óriási siker lett, és számtalan remix (Knight Rideres, Magnumos…) készült belőle. Emberünket befogadta a hiphopszakma krémje, és olyan alakokkal bulizott, mint Jay Z. A Mundian To Bach Ke sikerét ugyan sosem sikerült megismételnie, de A belső ember című Clive Owen – Denzel Washington film elején hallható Chaiyya Chaiyya című slágere szintén nagy durranásnak számított 2005-ben. Manapság keveset hallani felőle, utolsó albuma 2010-ben látott napvilágot. Annak idején a Szigetet is megjárta fellépésével.

Parminder Nagra
A gyökerek
Indiai-celebspottingA Vészhelyzet sorozat Rasgotra doktornője nem Indiában született, hanem már az angliai Leicesterben látta meg a napvilágot, ahová a szülei a hatvanas években vándoroltak ki. Igazi munkáscsaládból származik, de mivel a tanárok már az iskolában felfigyeltek a színészi tehetségére, szerencsére nem hagyták, hogy ő is beálljon a gyárba dolgozni a szalag mellé.
A szórakoztatóiparban
Parminder persze nemcsak a gimis darabok után begyűjtött tapssal próbált érvényesülni a szórakoztatóiparban, hanem tanulta is a színészetet, melynek jutalmaként beválogatták a Csavard be, mint Beckham című mozi stábjába, ami nemcsak Keira Knightley-nak, hanem neki az áttörést hozott. Amikor a filmet Amerikában népszerűsítette, a Vészhelyzet producerei felajánlottak neki egy szerepet az akkor épp a 10. évadnál járó szériában. A szerződés ugyan csak egy évre szólt, hat év lett belőle, és a széria 2009-es utolsó epizódjáig minden részben feltűnt. Nem kell félteni, mivel jelenleg az Alcatraz című sorozat állandó szereplője. Hét évig volt együtt a fotós James Stensonnal, akivel végül össze is házasodott, sőt gyermekük is született. Az esküvő sikh szertartás szerint (mégis fontosak azok az indiai gyökerek) folyt, és a fél Vészhelyzet-stáb részt vett rajta, mégsem végződött happy enddel. Egy idei hír szerint már beadták a válókeresetet…

Indiai-celebspottingFreddie Mercury
A gyökerek
Bár sokan megkérdőjelezik Freddie Mercury indiai származását (perzsának szokták titulálni), a Queen egykori szupersztárja párszi indiai származású, amire a legkézenfekvőbb bizonyíték a születési anyakönyvi kivonata. Az énekes Farrokh Bulsara néven született Zanzibárban, indiai szülők gyermekeként, ám később élt és tanult is Indiában. A tanulmányait egy Bombay (ma Mumbai) melletti, részben angol nyelvű iskolában végezte, és itt alapította az első rockzenekarát is. A család a hatvanas években költözött át Angliába.
A szórakoztatóiparban
A hetvenes években találkozott Brian May-jel és Roger Taylorral, akikkel megalapította a Queen zenekart. Sikereik és slágereik számát értelmetlen lenne felsorolni, és az biztos, hogy nem jött zavarba a népszerűségtől. Egész áruházakat nyittatott ki zárás után, csak hogy zavartalanul shoppingolhasson, a barátait magángéppel szállítgatta bulizni, és számtalan szeretője volt. Férfi és nő egyaránt megfordult az ágyában, akiket gyakran drága ajándékokkal vett le a lábáról. A nyolcvanas évek vége felé már visszavonultan élt az AIDS betegsége miatt, de a közvéleménynek csak egy nappal a halála előtt beszélt a testében rejtőző súlyos kórról.

Tovább is van, mondjuk még? Az alábbi sztárok szintén indiai származásúak:
Dev Patel, Norah Jones, Aishwarya Rai, Ravi Shankar, Nicki Minaj, Kim Thayil

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top