Szabadidő

Szüzességelvesztős realityvel riogatnak

Az amerikaiak felháborodtak azon, hogy fiatalok a tévében veszítsék el a szüzességüket. Vajon nálunk van realitása egy ilyen valóságshow-nak?

„El akarsz jutni a következő szintre? Ki akarod végre játszani az SZ kártyádat? Vagy van olyan barátod, aki szeretné elveszíteni? A fiatal felnőttkor a felfedezések terepe. Új kapcsolatok, friss tapasztalatok és az első szexuális élmények.” A fenti szöveggel hirdette meg az amerikai MTV a legújabb realitycastingját, amivel rögtön akkora botrányt okozott, hogy hiába csak 18 év fölötti szereplők jelentkezését várta, a felháborodási hullám már a tervezési fázisban elsöpörte a műsort. Az amerikai weboldalak ilyen és ehhez hasonló kommentekkel voltak teli: „Nem gondoltam volna, hogy az MTV még tud a Jersey Shore-nál is mélyebbre süllyedni. Még egy ok, amiért örülök, hogy egy éve kiköttettem a kábeltévémet.”

Szüzességelvesztős realityvel riogatnak

Ártalmas lehet a tinédzserekre
A csatorna eleinte azzal próbált védekezni, hogy a műsort oktató jellegűnek szánták, ahol pozitív példákkal tudnak szolgálni a tinédzsereknek, ráadásul magát az aktust nem mutatnák, csak az odáig vezető utat, de Deliága Éva gyermekpszichológus szerint mindez ebben a műfajban egyszerűen nem lehetséges. „Ha a National Geographicról lenne szó, akkor talán látnék esélyt arra, hogy egy reprezentatív, tudományos igényességgel készült adás születik, amiben tényleg általánosságban, mindenféle kor- és társadalmi csoportba tartozó fiatalokon mutatják be a témát. A nézettség hajszolása azonban már a castingnál az extremitások (pl. extrém idős szüzek, a megszokottól eltérő módon vagy körülmények között szüzességüket elveszteni vágyók) irányába mozdítaná a szerkesztőket. Félő, hogy a műsor alapján a fiatalok az extrém esetekre gondolnának általánosként, vagyis követendő példaként” – mondja a szakember.

Rubin Kristóf
Rubin Kristóf

Hasonlóan vélekedik erről Rubin Kristóf, a Való Világ kreatív főszerkesztője is: „Ma már nem titok, hogy a realityk sem teljesen a valóságot tükrözik vissza, és előbb-utóbb minden szerkesztő arra kényszerül, hogy óvatosan vagy kevésbé óvatosan, de belenyúljon a cselekmény menetébe azért, hogy izgalmasabbá tegye a műsort. A fiataloknak és különösen a fiatalkorúaknak az MTV-ben való szereplés annyira motiváló, hogy gyakorlatilag fenntartások nélkül próbálnának az elvárásoknak megfelelni, ami a tévések szempontjából erkölcsileg és etikailag minimum megkérdőjelezhető.”

Lehet szüzességet elveszíteni a magyar tévében?

A műsort ugyan Amerikában elkaszálták, de Magyarországon tarthatunk-e attól, hogy előbb-utóbb egy hazai tévében találkozzunk az ötlettel? Rubin Kristóf szerint kiskorúakkal aligha. „Nálunk a kiskorúakat nagyon szigorú törvények védik. Szülői engedéllyel sem működhetne a dolog, mert a szexualitás témája miatt valószínűsíthető lenne a 18-as Szüzességelvesztős realityvel riogatnakkorhatárkarika, ráadásul nem fikciós műsorok esetében a főszereplők nem lehetnek fiatalabbak a műsor korhatáránál” – mondja Rubin, aki egyáltalán nem találja etikusnak egy hasonló téma tinédzserekkel való feldolgozását. „Viszont felnőtt szereplők esetében már egyáltalán nem látok problémát. A való világos, szűz kategóriában induló Bandika is bőven elmúlt már tizennyolc, amikor a castingra jött, és megfelelő tálalással, kellő humorral egy ilyen műsor valóban működőképes lehetne, feltéve ha nem magára az aktusra, hanem a körülötte zajló sztorira koncentrál” – vélekedett a tévés szakember.

Az MTV jelenleg az a csatorna, ami rendre a legvadabb realityötletekkel hozakodik elő. Ilyen volt a Tini mamik is, ami azonban nagyban különbözik az elkaszált szüzességelvesztős műsortól, mivel a hősei már eleve anyukaként kerülnek a műsorba, és nem a tévés szereplési lehetőség teszi őket kismamává. „Ez esetben valóban működni tudott a nevelési jelleg, és az ő példájukon keresztül a nézők láthatták, mivel is jár az, ha valaki túl korán esik teherbe” – zárta le Rubin Kristóf.

Szüzességelvesztős realityvel riogatnak

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top