Szabadidő

Alfahímek csúcstalálkozója

Míg a mezei képregénygeekek attól alélnak el, hogy a filmben Thor, Hulk, Vasember és Amerika kapitány csépelik egymást (meg az ellent), addig az NLC olvasói inkább az őket alakító szuperpasiktól (Robert Downey Jr., Jeremy Renner, Mark Ruffalo, Chris Hemsworth...) fognak ájuldozni. Megérkeztek a Bosszúállók!

Bosszúállók

Alfahímek csúcstalálkozója

Hollywood néhány év szorgos munkájával elérte, hogy még az is felkapja a fejét egy újabb szuperhősös film hallatán, akit korábban ez a műfaj teljesen hidegen hagyott. A pasiknak ezek a mozik mindig a legújabb CGI effektparádéval, valamint filmes és képregényes utalásokkal, míg a csajoknak jó pasikkal és egy izgalmas romantikus szállal szolgálnak, arra az egyszerű igényre építve, miszerint ki ne szeretne maga mellé egy szuperképességekkel rendelkező férfit az ágyba? A Bosszúállók ezen szempontok alapján mindkét nem számára igazi kényeztető program. Féltucatnyi képregényhőst hoz össze, és a 220 millió dolláros költségvetésből a fél világot lerombolják, de közben olyan pasik vannak benne, amilyenek, sőt két egészen szórakoztató szerelmi szálat (Downey Jr. incselkedése Gwyneth Paltrow-val és Scarlett Johansson szerelme Jeremy Renner iránt) is sikerült belesűríteni. Downey Jr. szellemes dumái semmit nem koptak a Vasember-filmek óta, Mark Ruffalónál pedig még nem láthattunk izgalmasabb Hulkot korábban (pedig már olyan színészek alakították korábban, mint Eric Bana és Edward Norton). A Bosszúállók patikamérlegen számolva szolgálja ki minden nézői réteg elvárásait, és mindezt kétségtelenül ügyesen csinálja, de közben megfeledkezik arról, hogy története is legyen. A szuperhősök farokméregető versenye – vagyis a ki az erősebb közülünk játék – közepette csupán egy olcsó, „idegenek támadják meg a világot, ezért azt meg kell menteni” jellegű sztorira futja csak, sok áltudományos hablattyal valamiféle dimenziókapukat nyitó kockáról, egyetlen valamirevaló fordulat nélkül. New York látványos elpusztítása ide vagy oda, ez azért így nagyon óvodás szint. Kár, mert ezek a pasik ennél többet érdemeltek volna.

Rendezte: Joss Whedon
Szereplők: Robert Downey Jr., Scarlett Johansson, Chris Hemsworth, Chris Evans
Eredeti cím: The Avengers
Korhatár: 12
Forgalmazza: Fórum Hungary
Értékelésünk: 3/5

Hasta la Vista!
A fogyatékosok szerelmi életéről nem túl gyakran forgatnak filmet, ilyen merészet meg aztán pláne nem. A Hasta la Vista! ugyanis arról szól, hogy három belga jó barát (egyikük deréktól lefelé béna, a másik csak a fejét és az egyik kezét képes kicsit mozgatni, a harmadik pedig vak) úgy dönt, nem akarja szűzként leélni az életét. Együtt utaznak el egy direkt fogyatékosokra specializálódott spanyol bordélyházba, hogy ott szabaduljanak meg ettől a tehertől. A sztori kétféle irányt vehetett. Az egyik szerint politikailag inkorrekt poénok tömkelegével csináltak volna bolondot a főszereplőkből egy nem szokványos tini szexkomédia kedvéért, de szerencsére nem így történt. Az alkotókban győzött az emberség, és inkább valósághűen mutatták be azokat a problémákat, amiket egy fogyatékosnak az ismerkedésnél (meg a mindennapokban) át kell élnie. Az már csak bónusz, hogy közben a három fiú igazi, szerethető személyiséget kapott, és az alkotók cseppet sem próbálták idealizálni őket. Könnyes/nevetős road movie, nem mindennapi szereplőkkel.

Rendezte: Geoffrey Enthoven
Szereplők: Tom Audenaert, Gilles De Schrijver, Isabelle de Hertogh
Eredeti cím: Hasta la Vista
Korhatár: 16
Forgalmazza: Mozinet
Értékelésünk: 4/5

A két mesterlövész
Az, hogy a hűtlenség témaköréről épp a franciák forgattak filmet, nem lehet véletlen. Két francia macsó (a The Artist – A némafilmesből ismerős Jean Dujardin és Gilles Lellouche) a főhőse ennek a közel tucatnyi történetnek, melyek a megcsalás témakörét járják körbe. A két színész mindig más férfi bőrébe bújik, de van valami, ami összeköti ezeket a pasikat: mind a farkuk után mennek. A két mesterlövészben az a jó, hogy tökéletes arányérzékkel egyensúlyoz komikum és dráma között, sőt időnként a drámából csinál ügyesen viccet. Van abban valami szánalmas, amikor egy negyvenes pasi a tizenkilenc éves szeretője barátainál próbál bevágódni, vagy amikor egy fickó már annyira kanos, hogy egy épületen belül gyakorlatilag minden létező nőre rámozdul, aki csak a közelébe kerül, miközben otthon várja a felesége. És akkor még nem is említettük az anonim hűtlenek klubját, ami abszurditásával a film egyik legparádésabb jelenete. Egyperces szösszenetek és hosszan kibontott jelenetek váltják egymást, a két főszereplő pedig úgy bújik egyik karakterből a másikba, mintha csak a zakójukat cserélnék. A hűtlen férfi gyakorlatilag összes altípusát megtalálhatjuk ebben a nagyon szórakoztató és tanulságos filmben, amiből arra is kaphatunk tippeket, hogyan bírjuk rá a párunkat arra, hogy beismerje a hűtlenségét.

 

Rendezte: Michel Hazanavicius, Fred Cavayé és sokan mások
Szereplők: Gilles Lellouche, Jean Dujardin, Guillaume Canet
Eredeti cím: Les infideles
Korhatár: 18
Forgalmazza: Budapest Film
Értékelésünk: 4/5

Oslo, augusztus
Anders hamarosan a végére ér egy külvárosi drogrehabilitációs intézet programjának. A program részeként megengedik a számára, hogy ellátogasson a városba egy állásinterjúra. A nap fennmaradó részét arra használja fel, hogy sodródjon a városban, találkozzon rég nem látott emberekkel. A 34 éves Anders okos, jóképű és biztos családi háttérrel rendelkezik, de makacsul kísértik azok a lehetőségek, amiket elvesztegetett, azok az emberek, akiknek fájdalmat okozott. Bár még mindig fiatal, mégis úgy érzi, az életének sok tekintetben vége. A nap hátralévő részében a múlt hibáinak szellemeivel birkózik.

 

 

 

Rendezte: Joachim Trier

Szereplők: Anders Danielsen Lie, Ingrid Olava, Anders Bochgrevink
Eredeti cím: Oslo, 31. august
Korhatár: 16
Forgalmazza: Cirko Film – Másképp Alapítvány

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top