Szabadidő

100 ember, 22 kamion – A Cirque du Soleil Magyarországra jön!

Májusban a Budapest Sportarénában lép fel a társulat a világhírű Alegría show-jával. Fazekas Istvánt, a csapat magyar fénytechnikus tagját Franciaországban értük utol, hogy beavasson minket az előadás kulisszatitkaiba.
100 ember, 22 kamion – A Cirque du Soleil Magyarországra jön!
A show-ról
Az Alegría a Cirque du Soleil legsikeresebb produkciója, ami már túl van a tízmilliomodik nézőjén. Egyszerre mese, tánc, akrobatika, dráma, humor, vásári mutatvány, játék, költészet, fantasztikum, misztika, muzsika és színvarázs. A világ legjobb artistái és technikusai szórakoztatnak bennünket két és fél órán át, miközben olyan érzésünk van, mintha Fellini álomfigurái keverednének a Hyeronimus Bosch-féle Gyönyörök kertjének lakóival, s mindez Peter Greenaway barokkos túlzásokkal teli, buja színeiben pompázik, és megjelennek Fantázia különös lakói a Végtelen történetből…

Az Alegría show már 1994-ben bemutatkozott. Változott az előadás az elmúlt évek során?
’94-ben ez az előadás sátorra lett tervezve, és tizenöt éven át sátorban utazta körbe a világot. Három évvel ezelőtt megújították, és csináltak belőle egy arénaelőadást, ami kisebb átalakításokkal járt. Külsőre ugyanaz, mint ami a sátorban volt, de technikailag sokkal modernebb. Változtatni kellett a színpad anyagán, a megépítési technikáján, lecseréltük a teljes világítást… Egy sátras előadásnál a sátor és a színpad megépítése beletelik tíz napba, míg az arénánál a színpadot tíz óra alatt építjük fel.

Májusban a Budapest Sportarénában léptek fel. Nehéz a show-t hozzáigazítani a különböző helyszínekhez?
Minden aréna más. Már hónapokkal a show előtt felmérjük a terepet, és megtervezzük, mi hová kerüljön. Az előadás előtt már bőven tudjuk, hogy mire számíthatunk.

100 ember, 22 kamion – A Cirque du Soleil Magyarországra jön!

A turné milyen logisztikát követel tőletek?
Huszonkét kamionnal járjuk a világot, és összesen kb. százan vagyunk, amiben az artisták és a technikai személyzet tagjai is benne vannak. Mindig azon vagyunk, hogy a teljes show-t színpadra tudjuk állítani, de néha akad egy-két olyan helyszín, ahol a hely adottságai miatt egy-egy produkcióról le kell mondanunk. A show amúgy két és fél órás, de van benne egy huszonöt perces szünet is. Tízhetes turnusokban dolgozunk. Minden tízheti munkára jut két hét szünet. Budapestre pont egy ilyen kéthetes szünet után, kipihenten fogunk érkezni.

Fazekas István
Fazekas István

Hogyan folyik a munka a Cirque du Soleil szervezetben?
Montrealban van a központunk, ahol majdnem kétezer ember dolgozik. Rengeteg különféle kreatív csoportunk van, akik megtervezik a különböző előadásokat. Miután ez megtörtént, ők válogatják ki az egyes embereket – mint például engem – a produkciókhoz, és osztják ki a feladatokat. Jelenleg világszerte huszonegy különböző előadása fut a Cirque du Soleilnek.

Melyik a legveszélyesebb műsorszám?
Az előadás végén van egy magasban elhelyezett nyújtó, ahol az artistáknak nagyon veszélyes mutatványokat kell végrehajtaniuk. Ez a szám okozta a legtöbb fejfájást biztonságtechnikailag.

Nemrég orosz cirkuszosokkal beszélgettem, akik azt mesélték, hogy a hagyományos cirkusz és a Cirque du Soleil között az jelenti a legfőbb különbséget, hogy ők főleg a kisgyerekeket szórakoztatják, míg ti inkább a felnőtt közönséghez szóltak. Te is így látod ezt?
Nem hinném, hiszen nálunk is rengeteg gyerek szokott ülni a nézőtéren. A családok örömmel jönnek megnézni az előadásainkat. Szerintem a fő különbség inkább az, hogy a cirkuszokkal ellentétben a Cirque du Soleilnél nem használunk állatokat.

Magyarként hogy kerül valaki egy ilyen világhírű utazó társulat tagjai közé?
Egyszerűen jelentkeztem egy internetes álláshirdetésre, ők meg elhívtak egy interjúra, ahol sikerrel vettem az akadályokat. Persze annyi előnyöm már feltétlenül volt, hogy eleve kint éltem az Egyesült Államokban, ahol korábban is egy utazó társulatnál dolgoztam fénytechnikusként. Már több mint tíz éve úton vagyok. Minden héten másik város és szállodai szoba…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top