Szabadidő

Gyógyszer nélküli memóriajavulást ígér egy csodakönyv

Hogyan emlékezzünk a világon mindenre? Erre a kérdésre ígér választ egy most megjelent könyv. Már nincs szükség pirulákra, hogy javuljon a memóriánk?
Joshua Foer író
Joshua Foer író

Az Einsteinnel a Holdra című könyv 2011-ben a legsikeresebb kötet volt műfajában az Egyesült Államokban. A 28 éves Joshua Foer átalakulása során a krónikusan feledékeny tudományos újságíróból az Egyesült Államok memóriabajnokává vált. „Ezen a versenyen az emberek összegyűlnek, hogy megtudják, ki tudja megjegyezni a legtöbb ismeretlen nevét, a legtöbb verssort vagy a legtöbb számjegyből álló számsort. Tudományos újságíróként mentem el, hogy beszámoljak arról, amit a zsenik Super Bowljának képzeltem” – meséli Joshua Foer író, akinek a verseny résztvevői arról számoltak be, hogy ezen a megmérettetésen bizony senki nem zseni. Ősrégi technikák segítségével edzették a memóriájukat.

„Ha bárki meg tudja csinálni, megtanítanának engem is?”

„Azt mondták, bárki meg tudja csinálni. Szkeptikus voltam. Őszintén szólva egyáltalán nem hittem nekik. Azt mondtam, rendben, ha bárki meg tudja csinálni, megtanítanának engem is? Egy Ed Cooke nevű pasas, aki a világ egyik legpallérozottabb memóriájával rendelkezik, a szárnyai alá vett, és átadott nekem mindent, amit tudott az emlékezés technikáiról” – folytatja a szerző.

Hogy mi az állítólagos szuper technika lényege? Az persze csak a könyvből derül ki, de az író szerint számára az egyik legfontosabb felfedezés az volt, hogy gyakorlással és kemény munkával az ember olyan dolgokat is meg tud tanítani önmagának, amelyek első látásra rettenetesen bonyolultnak tűnnek. Foer azt is problémának látja, hogy a modern kor vívmányai miatt kiszerveztük az emlékeinket külső eszközökre. Ennek eredménye, hogy már nem hiszünk saját emlékezőtehetségünkben. „Elfelejtettük, hogyan kell emlékezni” – mondja.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top