Szabadidő

15 film, amitől tátva marad a szánk idén

Visszatérnek a hobbitok, Johnny Depp vámpírrá változik, Will Smith ismét felveszi a sötét öltönyt, Brad Pitt zombik elől fut. Igazi kényeztető év a mozirajongóknak.

Az éhezők viadala

Magyar bemutató: március 22.

Suzanne Collins regénye már hazánkban is nagy siker, pedig a szerző nagyjából annyit tett, hogy egy ismert alzsánert (emberre vadászós akciófilmek) izompacsirták helyett tinédzserekkel tömött meg (lásd még Battle Royale), vagyis ugyanazt csinálta, mint az Alkonyat a vámpírmozikkal. Hiába A menekülő ember, mint viszonyítási alap, Schwarzenegger-klónt itt ne keressünk. A jövőben játszódó vadászat főszereplője az ifjú Jennifer Lawrence, aki a húga helyett ugrik be a nagy médiafelhajtással felvezetett játékba, hogy ő lehessen a végén az egyetlen, aki életben marad.

 

Csatahajó
Magyar bemutató: április 19.

Az első ránézésre rosszfajta Transformers-koppintásnak tűnő mozi csak azért került a listánkba, mert volt szerencsénk látni belőle húsz percet, amivel legyőzte az előítéleteinket. Rájöttünk, hogy a Csatahajó kevésbé Transformersre, mint inkább A függetlenség napjára hasonlít, és a legfőbb erénye az, hogy az óriási büdzsé ellenére is van humora (a főhős csajozása fergeteges), ráadásul emberszagú a dolog, amit korábban nehezen hittünk volna egy  Hasbro játék filmváltozatáról.

 

 Bosszúállók
Magyar bemutató: április 26.

Idén talán valamivel kevesebb szuperhősös mozit mutatnak be, mint az elmúlt két-három évben, de mindez csak annak köszönhető, hogy sikerült az aktív szuperhősállomány felét egy filmbe terelniük. Thor, Vasember, Amerika kapitány és Hulk (őt most Mark Ruffalo alakítja) is feltűnik ezen a superhero all star rendezvényen, ahol a csipet csapatnak a Thor moziból ismert főgenyát, Lokit és seregét kell legyűrnie bolygónk biztonsága érdekében. Az egy percre eső sztárok aránya idén ebben a filmben lesz a legmagasabb. Erről Ruffalo mellett Robert Downey Jr., Jeremy Renner, Scarlett Johansson, Samuel L. Jakcson és Gwyneth Paltrow gondoskodik.

 

 Sötét zsaruk III.
Magyar bemutató: május 24.

Will Smith-t két dologgal zaklatják egyfolytában: 1. Mikor készül el A függetlenség napja folytatása? 2. Mikor lesz a Men in Blacknek harmadik része? A sztár valószínűleg örülhet, mert a második kérdésre már akad egy megbízható válasza. Májusban a Sötét zsaruk visszatérnek, de nemcsak a mozikba, hanem a hatvanas évekbe is egy időutazással, hogy megakadályozzák K ügynök meggyilkolását és a történelem megváltoztatását. Tommy Lee Jones ifjúkori változatát Josh Brolin alakítja.

 

 Dark Shadows
Magyar bemutató: május

15 film, amitől tátva marad a szánk idén

 

A Dark Shadows eredetileg 1966 és 1971 között futott tévésorozatként, és nagy hatást gyakorolt a gótikus horrortól amúgy is könnyen elérzékenyülő Tim Burton (Ollókezű Edward) fantáziájára. Barnabas Collins fura szerzetekből (vámpírok, vérfarkasok, boszorkányok, szellemek) álló famíliája most a mozivásznon tér vissza, és ugyan a szereplők első ránézésre viccesnek tűnnek (különösen az agyonsminkelt Johnny Depp és Michelle Pfeiffer), a film véresen komolynak ígérkezik.

 
A csodálatos Pókember
Magyar bemutató: július 5.

A Sony stúdió már nem látta értelmét, hogy Tobey Maguire-rel folytassák a Pókember-szériát, ezért meglépték azt, amit a Warner tett néhány éve a Denevéremberrel. Egy új színésszel és egy új rendezővel újraindították az egészet. Az új film sokkal inkább szól majd a szüleit vesztett Peter Parker (ezúttal Andrew Garfield alakításában) lelki problémáiról és szerelmi életéről, mint a korábbiak, csak szerelmének tárgya ezúttal nem Mary Jane Watson, hanem Gwen Stacy lesz, akit az imádnivaló Emma Stone alakít. Azért látványból sem lesz hiány, a 3D-ben felvett, szubjektív kamerás pókmászások már az előzetesben is gyönyörűek voltak. Az új főgenya a Gyík lesz.

 

 A sötét lovag: Felemelkedés

Magyar bemutató: július 19.

Nyilvánvaló, hogy Heath Ledgert pótolni nem lehet, így a Joker törvényszerűen kimaradt az új Batman moziból, viszont helyette itt van az ultraerőszakos, emberi csigolyák kettétörésével szórakozó Bane (Tom Hardy) és bandája, aki visszatérésre kényszeríti a sötét lovagot. Christopher Nolan és Christian Bale ígérete szerint ők már nem csinálnak több Batman-mozit, ezért jól becsüljük majd meg, amit látunk. Lesz még itt csábító Macskanő Anne Hathaway alakításában, de Marion Cotillard és Joseph Gordon-Levitt is helyet kapott az illusztris társaságban. A sötét lovag: Felemelkedés az év legsikeresebb mozijának ígérkezik.

 

 
The Bourne Legacy
Magyar bemutató: augusztus

15 film, amitől tátva marad a szánk idén

 

Matt Damon nem titkoltan berágott a Universal stúdióra, amikor nélküle és a sorozat állandó rendezője, Paul Greengrass nélkül fogtak neki egy új Bourne-mozi készítésének. Pedig Damon tudhatta volna, hogy ahogy James Bond vagy Batman, úgy más sikeres franchise-ok főszereplői sincsenek biztonságban, és bármikor lecserélhetik őket. Az új kaland egy új titkosügynökről (Jeremy Renner alakításában) szól, de ennél többet máig sem árultak el a sztoriról. Azért biztatásul Rachel Weisz és Edward Norton neve is ott figyel a stáblistán.

Total Recall
Magyar bemutató: augusztus

15 film, amitől tátva marad a szánk idén

 

Philip K. Dick novellája az 1990-es, Arnold Schwarzenegger-féle változatban alaposan átalakult paranoiathrillerből akciómozivá, így most az alkotók visszatértek az eredeti nyomvonalra. Az emlékeit vesztett egykori titkosügynök (ezúttal Colin Farrell alakításában) most sem tudja, igazából melyik oldalon áll, pedig egy háborúban nem árt elköteleződni valahová. A filmben a női oldal kifejezetten erős lesz: főhősünket Jessica Biel és Kate Beckinsale próbálja csábítani.

 
Prometheus
Magyar bemutató: nyár

Az idei év egyik legtitokzatosabb filmje ez az Alien előzményfilm, amiben az is lehet, hogy nem lesznek alienek. A sztoriról annyian és annyifélét nyilatkoztak, hogy mi csak belezavarodtunk, de az biztos, hogy az első részben feltűnt (akkor még csak hullaként megjelenő) ormányos space jockeyk körül fog forogni, akik megteremtették az emberiséget. Robotot játszik benne Michael Fassbender, láthatjuk Charlize Theront és Noomi Rapace-t, a díszletek pedig ezúttal is olyan pompásak és félelmetesek, ahogy az egy Alien filmtől elvárható. Ridley Scott még soha nem rendezett rossz sci-fit. Most is bízunk benne.

 

The Expendables 2 – A feláldozhatók 2
Magyar bemutató: szeptember 20.

Sylvester Stallone ugyan a folytatásra lemondott a rendezői székről, de olyan szereplőgárdát sikerült összetoboroznia a bulgáriai kalandhoz, hogy még ez se zavar minket. A szuperkommandó egyik tagját megölik, a többiek pedig bosszút állnak társukért. Ennyi, és nem több a történet, de egy férfiasan izzadtságszagú adrenalinbombához nem is kell más, különösen annak tudatában, hogy a korábbi szupercsapathoz Jean-Claude Van Damme és Chuck Norris is becsatlakozott. Utóbbi neve garanciát jelent arra, hogy nincs olyan ellenfél, aki le tudná győzni őket. Steven Seagal ezúttal is kimaradt, de valószínűleg csak azért, hogy a harmadik részhez is tudjanak majd új arcot szerződtetni.

 

Skyfall
Magyar bemutató: november 8.

15 film, amitől tátva marad a szánk idén

 

Hosszas vergődés után tér vissza a 007-es ügynök morcosabbik arcát képviselő Daniel Craig, hogy megvédje az MI6 hivatalt az érkező támadásoktól, ráadásul főnöke, M is bajba kerül a múltja miatt. A sztori jól láthatóan elszakad a Casino Royale és A quantum csendje által képviselt vonaltól, de az összetevők a régiek. Szép tájak (Törökország, India, Dél-Afrika), szép nők (Bérénice Marlohe, Naomie Harris) és ravasz főgonosz (Javier Bardem) vár James Bondra, aki ezúttal is bevállalt egy fürdőruhás nagyjelenetet (lásd képünket).

Cloud Atlas
Magyar bemutató: ősz

15 film, amitől tátva marad a szánk idén

A Mátrix alkotópárosa visszatér, hogy A parfüm rendezőjével az oldalukon egy nem mindennapi regényt álmodjanak vászonra. David Mitchell 2004-es könyve első ránézésre hat független történet hat különböző főhőssel, melyek mind más korban (a 18. századtól a harmincas éveken át a távoli jövőig) és más helyen játszódnak, mégis összeköti őket valami. A nagy rejtély megfejtéséhez majd meg kell néznünk a filmet, melyhez olyan sztárok írtak alá örömmel, mint Tom Hanks, Halle Berry, Hugh Grant, Susan Sarandon vagy Jim Sturgess.

 

The Hobbit: An Unexpected Journey
Magyar bemutató: december 13.

Tolkien ugyan csak egy gyerekkönyvnek szánta A Gyűrűk Ura előtt megjelent A babót, a filmesek azonban komolyan veszik a feladatot, hogy vérkomoly előzményfilmet készítsenek a sztoriból. Olyannyira, hogy ketté is vágták, és decemberben csak a történet első felét tekinthetjük meg a kővé változó trollokkal, a sok játékos törppel, a szakállas Gandalffal és az Egy Gyűrű megtalálásával. Szmaug sárkányra és az Öt Sereg Csatájára még várnunk kell, de a Hobbit még így is az év legjobban várt filmjeinek egyike. Mivel ugyanaz a gárda csinálta, akik A Gyűrűk Urát is vászonra vitték mi bízunk abban, hogy jó lesz.

 

 World War Z
Magyar bemutató: december

15 film, amitől tátva marad a szánk idén

 

A zombis filmek rendszerint nem a nagy sztárokról és a magas költségvetésről szólnak, de akad egy kivétel. A World War Z című képregény adaptációja nemcsak méregdrága lesz, hanem egy A-kategóriás sztárral (Brad Pitt) is felvértezték, ráadásul Máltán és Magyarországon forgatták. Kis szerencsével még valamelyik haverunkat is felfedezhetjük benne statisztáló zombiként, mivel a sztori egy olyan világban játszódik, ahol a zombi kór tömegesen szedi áldozatait, és egy újságíró megpróbál hitelesen beszámolni az eseményekről.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top