Szabadidő

Magyar kaszkadőrök sikere Hollywoodban

A legjobb kaszkadőrjelenetekért járó díjat idén a Trónok harca HBO-sorozat nemzetközi csapata kapta a neves SAG Awardson. A gárdában nyolc magyarral!

Magyar kaszkadőrsiker Los AngelesbenA Game of Thrones, vagyis a Trónok harca az HBO első nagyszabású fantasysorozata. A Gyűrűk Ura mozifilm sikerei után a producerek olyan hiánypótló szériát kerestek, amely hasonló minőségű élményben részesíti a nézőket, csak nem egy este alatt, hanem tíz részben. Az első évad hatalmas siker lett, ennek akciójeleneteit díjazták most egy nagyszabású gálán. A nemzetközi csapat tagjai minőségi kaszkadőrmunkájukkal olyan produkciókat vertek meg, mint a Spartacus, a True Blood vagy a Dexter.

Bradék mellett a vörös szőnyegen

Az 1993-ban alapított Screen Actors Guild Amerika legnagyobb színész- és kaszkadőr-szakszervezete, az általuk kiadott díj az egyik legtekintélyesebb a filmszakmában. A szervezet több mint 120 000 színészt képvisel, akik a film, a színház, a televíziózás és a netes produkciók legkülönfélébb területein dolgoznak. A szervezet központja Los Angelesben van, gáláján egyaránt díjaznak televíziós és mozifilmeket. A 18. díjkiosztó január 29-ei eseményét a TNT és TBS csatorna élőben közvetítette. Olyan világhírű sztárok jelentek meg az estélyen, mint a Brad Pitt – Angelina Jolie páros, George Clooney új kedvesével, Glenn Close, Nick Nolte, Tilda Swinton, Alec Baldwin vagy Steve Buscemi. A kaszkadőrjelenetek nyerteseit a díjkiosztó esemény előshow-ján jelentették be, az elmaradhatatlan vörös szőnyegen.
A jelölt egész estés filmek és sorozatok között olyan jól sikerült alkotások voltak, mint a Pénznyelő, az Utódok, A koszorúslányok, a Vaslady, a Beszélnünk kell Kevinről, az Éjfélkor Párizsban, A segítség, Glee, az Agymenők és a Modern család.

A film, és ami mögötte van

Magyar kaszkadőrsiker Los AngelesbenA Trónok harca epizódok alapjául szolgáló, többszörösen díjazott könyv(ek) írója George R. R. Martin, aki izgalmas történeteinek alakjait és eseményeit árulásokkal, nemes lélekkel, becsülettel, hódítással és győzelmekkel színezte. A szereplők királyok és királynők, lovagok és hitehagyott renegátok, árulók és nemesemberek, akik egytől egyig a hatalomért, vagyis a Vastrónért küzdenek, mert Westeros Hét Királyságában a trón birtoklója hihetetlen hatalommal bír.

A Golden Globe- és Emmy-díjas sorozat akciójeleneteit angol és magyar kaszkadőrök közreműködésével forgatták. A kaszkadőrrészleg felvételei 2010 júliusában kezdődtek Belfastban, Észak-Írországban, majd szeptembertől Máltán folytatódtak.

Magyar kaszkadőrsiker Los Angelesben„Párdányi Domonkos, a magyar kaszkadőrcsapat koordinátora hívott minket dolgozni ebbe a sorozatba – meséli Kovács Géza, 36 éves kaszkadőr. – Izgalmas volt, hogy külföldön forgathattunk, egyenrangú félként az angol kaszkadőrökkel. Megtanultuk általuk, hogyan kell kihozni magunkból a maximumot egy világszintű produkcióban. Paul Jennings, a kaszkadőrrészleg főnöke olyan filmek akcióit irányította már, mint például az utolsó két Batman, a Titánok harca vagy a Red című akciómozi.

Egy ilyen forgatáson mindenki profi és nagyon magasak az elvárások. Mi egymás között csak úgy hívjuk az ilyen munkákat, hogy nagypályás meló. Egy kaszkadőr persze mindig »háttérmunkás«, a legfontosabb feladata, hogy ne sérüljön meg senki: ha történik valami, akkor valaki hibázott. De egy sérülésmentes produkció sokszor a koordinátoroknak köszönhető, hiszen ők azok, akik az igazi felelősei az akciójeleneteknek és az embereik épségének. Hogy egy magasról esésnél például a matracok, a dobozok vagy a légzsák megfelelően legyen bekészítve, egy égésnél az akció előkészületeitől a próbákon át a biztosító emberekig minden meglegyen. Az angolok nem ismertek minket, csak az első akciónál tudtuk bizonyítani, hogy megálljuk a helyünket nemzetközi terepen. Ez olyannyira sikerült, hogy végül mi adtuk a csapat gerincét, sőt a főszereplők dublőreit is közülünk válogatták.

Nekünk természetesen a harcjelenetek voltak a legemlékezetesebbek: figyelj, koncentrálj, tanulj, hogy még jobb legyél – ezt megtanulhattuk. A magyar csapat nagyon összetartó, családias közösség. Jó volt együtt, de ami mindannyiunknak a legfontosabb, hogy végig azt éreztük: elismerik és megbecsülik a munkákat.”

A csapat egy része a Trónok harca forgatásán
A csapat egy része a Trónok harca forgatásán

 

A csapat:
Asen Asenov, Ferenc Berecz, Talila Craig, Matt Da Silva, Balázs Farkas, Dave Fisher, Richard Hansen,
Paul Jennings, László Kósa, Géza Kovács, Norbert Kovács, Balázs Lengyel, Paul Lowe, Lubomir Misak,
Brian Nickels, James O’Donnell, Domonkos Párdányi, Buster Reeves, Amie Stephenson, Gáspár Szabó

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top