Szabadidő

Pótolni a pótolhatatlant – ki ad hangot Stohl helyett?

Emlékeztek olyan esetre, amikor kedvenc színészetek valami nagyon buta fahangon szólalt meg? Az őt szinkronizálót valószínűleg baleset érte, kirúgták vagy börtönbe vonult. Szavazzatok, melyik csere volt előnyös!

Stohltalanított szinkron: Matt Damon, Jude Law és Hugh Grant magyar hang nélkül

A magyar szinkronstúdiók munkái Stohl András nélkül sem érnek véget, márpedig a színész a börtönből senkinek nem kölcsönözheti a hangját. Matt Damon és Jude Law azonban nem várja be Stohlt, új premierfilmjeik hamarosan befutnak a hazai mozikba. Ki fogja megszólaltatni őket?

Szinkronszavazás (munkacím)

Egy hónapja, hogy bemutatták a mozik a Fertőzés című filmet, melyben ugyan még Stohl András szinkronizálhatta Matt Damont, de a film jó felkészülést nyújtott a Stohl nélküli időkre is. A másik főszereplő ugyanis az a Jude Law volt, akinek szintén Stohl szokta kölcsönözni a magyar hangját. Egy filmben két színésznek csak a legritkább esetben adja a hangját ugyanaz a magyar színész, így Law Széles Tamás hangján szólalt meg a magyar változatban. Jude Law-t legközelebb január elején láthatjuk majd a mozikban a Sherlock Holmes második részében. Mint a film magyar forgalmazójának, az InterComnak a munkatársa elmondta, még nem választották ki Law új szinkronhangját: „Erre még december elejéig várnunk kell.” Nem lepődnénk meg, ha az előzmények ismeretében Széles Tamás lenne a befutó. Matt Damonnak sem akaródzik bevárnia Stohlt. A We Bought a Zoo (Az igazi kaland) márciusban érkezhet a hazai mozikba. James Bond rajongóinak kevésbé kell aggódniuk; az Égszakadás év végi premierjéig Stohl bőven kiszabadulhat, a kérdés már csak az, hogy a szinkronstúdiók visszavárják-e a színészt? Minden bizonnyal igen, hiszen amikor beütött a botrány, a színész több munkáját is elveszítette, de a szinkronrendezők kitartottak mellette. Így minden esély megvan rá, hogy jövő októberben Hugh Grantet ismét Buci hangján hallhatjuk, amikor megérkezik a mozijainkba a sztár Cloud Atlas című, nagyszabású sci-fije.

Számos alkalommal volt már rá példa, hogy a kedvenc szinkronhangjainkat kényszerűségből megváltoztatták. Bemutatjuk az iskolapéldákat, szavazzatok, melyik magyar hanggal kedveltétek jobban a külföldi színészt!

Dr. House (Hugh Laurie)

A House már az indulásnál hatalmas sikernek örvendett itthon. Hugh Laurie a veterán szinkronszínész, Szakácsi Sándor (többek között Steven Seagal és Kevin Costner állandó magyar hangja volt) hangján szólalt meg és ezt a változatot mindenki imádta. A második évadnál bekövetkezett a tragédia. Szakácsi súlyos betegsége miatt már nem fejezhette be a munkát, de utolsó napjaiban is szinkronizált. Halála után Kulka János váltotta őt, és bár az első egy-két epizódnál a nézők kötelező fanyalgása megvolt, végül megszokták és megszerették a megújult House-t. Te melyiket szereted jobban?

Szakácsi-Laurie:

 
Kulka-
Laurie:

A(z) “Te melyik hanggal szereted jobban?” című szavazás véget ért!
A szavazók többségének véleménye szerint:
Kulka János

 

 

George Clooney

A magyar szinkron történetének az egyik legstabilabb párosa volt George Clooney – Szabó Sipos Barnabás. A „duó” huszonöt film és a legendás Vészhelyzet sorozat esetében működött együtt, de tavaly óriási változás történt. Szabó Sipos a hírek szerint belefáradt a magyar szinkronszakma munkakörülményeibe és visszavonult. Clooney-t azóta két filmben (Kecskebűvölők, Az amerikai) kellett magyarítani, de nem mondhatjuk, hogy sikerült megtalálni a tökéletes utódot. Előbbi filmben még Szervét Tibor hangján szólalt meg, utóbbi esetében (bár ebben a filmben főképp nagyokat hallgatott) pedig Haás Vander Péter orgánumát csiszolták hozzá. Van olyan, akinek bejött a váltás?

Szabó Sipos-Clooney:

Szervét-Clooney:

 
A(z) “George Clooney” című szavazás véget ért!
A szavazók többségének véleménye szerint:
Szabó Sipos Barnabás

Brad Pitt

2008 elejéig Brad Pittnek hűséges magyar hangja volt  Selmeczi Roland személyében, aki egy-két kivételtől eltekintve végigkísérte az amerikai szupersztár pályafutását. Az „együttműködésnek” egy halálos autóbaleset vetett véget 2008 januárjában, amit a szinkronszakma azóta sem tudott kiheverni. Gyakorlatilag azóta minden új filmjében más szinkronizálja (az Égető bizonyítéknál például maga Stohl volt a befutó) a színészt. A nyomába érhet valaki Selmeczi munkájának?

Selmeczi-Pitt:

 
Varga-Pitt: 
 
 
Fekete-Pitt:

A(z) “Brad Pitt” című szavazás véget ért!
A szavazók többségének véleménye szerint:
Selmeczi Roland

Bud Spencer

A Bud Spencer névre szinte mindenki rögtön rávágja, hogy „magyar hangja: Bujtor István”, pedig a helyzet közel sem ennyire egyértelmű. Valójában Kránitz Lajos 41 alkalommal, míg Bujtor „csupán” 39 alkalommal szinkronizálta a legendás olaszt, de Bujtornak jutottak Spencer igazán legendás munkái a hetvenes–nyolcvanas évekből. Kránitznak nagyrészt be kellett érnie a gyengébb darabokkal. Ugyan Bujtor István már több mint két éve elhunyt, a szinkronizálást sokkal régebben befejezte.  2005 nyarán Jockey Ewing legendás szinkronhangja, Kránitz Lajos is távozott az élők sorából, viszont Bud Spencer az utóbbi években már nem sűrűn filmezik, az életmű ezzel nagyjából lezárult. Mindkettőjüket sokszor hallhattuk, de vajon melyikük orgánuma illett jobban Bud Spencerhez?

Bujtor-Spencer:

 
Kránitz-Spencer:
 
A(z) “Bud Spencer” című szavazás véget ért!
A szavazók többségének véleménye szerint:
Bujtor István

mceBlockPasteEnd

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top