Szabadidő

10 könyv, amit nem szabad kihagyni

Romantikus történelmi regény, napjaink kereskedelmi tévés világába kalauzoló csajos sztori, Kepes András új könyve... Összegyűjtöttük nektek azokat a frissen megjelent könyveket, amelyeket mi is szívesen olvasunk.

Fábián Janka: Az angyalos ház
Ulpius

10 könyv, amit nem szabad kihagyniAz Emma-trilógiával Fábián Janka belopta magát a szívünkbe, Az angyalos házzal pedig még mélyebbre költöztette magát. Akárcsak az Emma-könyvek, ez a mű is nosztalgikus történelmi regény, bájos, romantikus közegbe ágyazva. A félreeső budai utcában álló romos házat, amely a homlokzatán lévő angyalszobrokról kapta a nevét, a huszonegyedik század első éveiben életveszélyesnek nyilvánítják és le akarják bontani, hogy szállodát vagy lakóparkot építsenek a helyére. A közelben lakók azonban civil mozgalmat indítanak a patinás épület megmentésére. A ház egyik volt lakójának történetei az olvasót egészen az 1910-es évekig repítik vissza az időben.
Kiknek ajánljuk: Az igényes romantikus irodalmat kedvelőknek.
Hol olvassuk: Egy hangulatos teázóban, vagy szebb késő őszi időben jól felöltözve egy utcai padon.
A könyvet itt tudod megvenni.

Jonathan Stroud: Bartimaeus-sorozat – Salamon király gyűrűje
Animus10 könyv, amit nem szabad kihagyni

Előre szólunk: a Bartimaeus-történetek függővé tesznek! De nemcsak az olvasót, hanem az írót is, aki eredetileg trilógiának tervezte Bartimaues, a pimasz dzsinn történetét, ez a kötet viszont már a negyedik része a sorozatnak. A könyvek a varázslók világába kalauzolják az olvasót, egy igencsak szemtelen dzsinn segítségével. Bartimaeus mindig mindenről megmondja a véleményét pikírt stílusban. A korábbi három kötet napjaink Londonjában játszódik, ez a rész azonban évezredekkel korábbra, Salamon király uralkodásának idejébe visz vissza. Salamonhoz indul Sába büszke királynőjének megbízásából egy eszes, talpraesett lány, Asmira. A feladat, amit kapott, életveszélyes, és nem csak az ő számára.
Kinek ajánljuk: Egytől egyig mindenkinek.
Hol olvassuk: Bárhol, csak vigyázzunk, ne nevessünk túl hangosan.
A könyvet itt tudod megvenni.

Susan Hill: A fekete ruhás nő
Partvonal

10 könyv, amit nem szabad kihagyniArthur Kippst, a fiatal ügyvédet főnöke egy isten háta mögötti angol városkába küldi, hogy rendezzen egy hagyatéki ügyet. Arthur a halott ügyfél, a néhai Alice Drablow házába költözik be, hogy minden családi iratot feldolgozhasson. Nemsokára kiderül, hogy a kastély sötét és tragikus titkokkal van tele, a helyiek pedig a babonák világában élik mindennapjaikat. Arthur akkor ijed meg igazán, amikor Mrs. Drablow temetésén a gyászolók között felfigyel egy fekete ruhát viselő, sápadt és beteges női alakra, akiről kiderül, hogy maga is rég halott. Az a hiedelem járja a helyiek között, hogy ahol megjelenik, ott hamarosan meghal egy gyermek. Érthetetlen és fájdalmas események veszik kezdetüket… A lebilincselő kísértettörténetet mindenképpen érdemes elolvasni, részben azért is, mert a műből Daniel Radcliffe főszereplésével készült film, amelyet várhatóan jövő év első felében mutatnak be.
Kiknek ajánljuk: A kísértetes történetek és Daniel Radcliffe-rajongóinak.
Hol olvassuk: A takaró alá bújva.
A könyvet itt tudod megvenni.

Palotás Petra: Bécsi kávé, pesti lány
Jaffa Kiadó10 könyv, amit nem szabad kihagyni

Az egykori televíziós műsorvezető első regénye egy különleges, csajos krimi, a televíziós valóságshow-k köré felépített történet. A műben a szerző szépen kifigurázza a mai, sokszor felszínes világot. Főhősünk a Bécsben dolgozó Réka, akit beválogatnak egy osztrák valóságshow-ba. A tét Rebeka számára százezer euró, a hírnév, és váratlan ráadásként a szívfájdítóan jóképű producer, Marcus szerelme. A lány igyekszik megállni a helyét a kereskedelmi tévék számára ismeretlen világában, ahol semmi sem az, aminek látszik: az ellenfelek barátnak álcázzák magukat, a segítség kerülő utakon jár, és még az igaz szerelem is álruhába bújik.
Kiknek ajánljuk:
A csajos, könnyen olvasható könyveket kedvelőknek.
Hol olvassuk: Egy jó kávézóban.
A könyvet itt tudod megvenni.

Henning Mankell: A gyilkosnak nincs arca
M-érték kiadó

10 könyv, amit nem szabad kihagyniHenning Mankell krimijeiben soha nem csalódik az ember. Mindig lebilincselőek, letehetetlenek. A mostani kötet újrakiadás, ez ugyanis a Wallander-sorozat első darabja. Egy éjszaka brutálisan meggyilkolnak egy idős házaspárt, a nyomozással Kurt Wallander felügyelőt bízzák meg. A nyomozás során aztán furcsa dolgok kerülnek napvilágra, és a szálak egészen a második világháborúig vezetnek vissza.
Kiknek ajánljuk: Az izgalmas, jó krimik rajongóinak.
Hol olvassuk: Bárhol, de lefekvés előtt nem ajánlott.
A könyvet itt tudod megvenni.

 

 

 

 

Todd Burpo és Lynn Vincent: Igazából mennyország
XXI. Század Kiadó10 könyv, amit nem szabad kihagyni

Sikersztori, amely egy éve vezeti az amerikai sikerlistákat. Colton Burpo négyéves volt, amikor műtét közben leállt a szíve. Az orvosoknak sikerült újraéleszteniük, és amikor a kisfiú magához tért, olyasmikről kezdett el mesélni, amikről nem is tudhatott. A mennyországban járt, és arról beszélt, hogy lenézett az orvosra, aki operálta, és látta a várószobában imádkozó apját is. A családja nem tudta, mit gondoljon, amikor a kisfiú újabb dolgot mesélt: találkozott meg sem született nővérével, akiről senki sem tett említést neki, majd dédapjával, aki születése előtt harminc évvel halt meg. A történet üzenete egyszerű: a mennyország létezik.
Kiknek ajánljuk: Azoknak, akik hisznek a mennyországban, és azoknak is, akik nem.
Hol olvassuk: Igazából mindegy, a lényeg, hogy mindig legyen a közelben egy jó adag zsebkendő.
A könyvet itt tudod megvenni.

Kepes András: Tövispuszta
Ulpius-ház

10 könyv, amit nem szabad kihagyniEgy könyv, amelynek minőségében egy percig sem kell kételkednünk. Egy huszadik századi családregény ez, melyhez a szerző aprólékos munkával gyűjtötte össze az információkat. Saját bevallása szerint: „Kávéfoltos levelekből, megsárgult, tépett szélű dokumentumokból, elrongyolódott naplókból és felesleges tárgyak szagából próbálom összerakni ezt a történetet. Mindent én gyűjtöttem, a behívóparancstól a kitelepítési határozatig és az egymásnak ellentmondó önéletrajzokig, a koronás ezüstkanáltól a tulipános ládáig, a hanukkai gyertyatartótól a vásári Krisztus-képig és a felfújható Buddháig. Ahogy elnézem, jó mocskos kis történet lesz, tele vicsorral és könnyes röhögéssel, szerelemmel, gyilkossággal, barátsággal és árulással, fordulatokkal és közhelyekkel. Akár egy szappanopera. Vagy mint a történelmünk.”
Kiknek ajánljuk: Azoknak, akik szeretik Kepes András munkásságát és a jól megírt történeteket.
Hol olvassuk: Egy csendes, múzeumi padon, miután megnéztük a kiállítást.
A könyvet itt tudod megvenni.

 
Cecelia Ahern: A holnap titkai
Athenaeum10 könyv, amit nem szabad kihagyni

November 17-én jelenik meg a P. S. I love you írójának új könyve, amely a Gerald Butler és Hilary Swank főszereplésével készült filmhez hasonlóan ismét egy megható, tanulságokkal teli történet. Igaz, kevésbé romantikus. A főhős Tamara, akinek az élete egyik napról a másikra fenekestül felfordul, miután pénzéhes édesapja öngyilkos lesz, özvegyére és lányára pedig hatalmas adóssághegyet hagy. A két nő nem tud mást tenni, mint hogy eladják a házukat, és mivel máshol nem tudnak lakni, be kell költözniük furcsa vidéki rokonaikhoz. Tamara hirtelen kénytelen szembesülni a való világgal, amelyből valahogy mégis menekülne. Ebben lesz segítségére egy utazó könyvtárban talált könyv, azaz egy napló, amely leírja: mi történik másnap…
Kiknek ajánljuk: Azoknak, akik szerették a P. S. I love you-t, illetve azoknak, akik felnőttként is szeretik a mesés történeteket.
Hol olvassuk: Esős időben otthon, a kanapéra kucorodva.

Palya Bea: Ribizliálom
Libri

10 könyv, amit nem szabad kihagyniRitka, hogy valaki ennyire fiatalon írjon visszaemlékezést, Palya Bea mégis belevágott és megcsinálta. Izgalmas olvasmány, amely betekintést enged egy ugyanilyen izgalmas, kicsit talán titokzatos énekesnő színpadi világába. Szerelem, zene, hétköznapi és kevésbé megszokott problémák – mindenről olvashatunk. Palya Bea közvetlen, sokszor már-már intim. A könyv mellé egy válogatás CD-t is megjelentetett, szintén Ribizliálom címmel. A korongon hat régi felvétel, négy koncerten rögzített szám és öt új dal kapott helyet.  
Kiknek ajánljuk: Palya Bea-rajongóknak mindenképpen.
Hol olvassuk: Buszon, villamoson, vonaton vagy otthon, miközben a CD-t hallgatjuk.
A könyvet itt tudod megvenni.

 

 

 

W. Somerset Maugham:  A legsötétebb óra
Partvonal10 könyv, amit nem szabad kihagyni

A Partvonal kiadó új szépirodalmi sorozatának első része Maugham könyve, az író egy kevésbé ismert műve. 1939-et írunk, Németország rövid időn belül lerohanja Lengyelországot. Az angolok reménye arra, hogy számukra elkerülhető a hadba lépés és a nyomában járó óriási civil veszteség, elszáll. Maugham, aki maga is hírszerző volt, ezúttal egy ősi nemesi család sorsán keresztül mutatja be, hogy zilálja szét a háború az emberi kapcsolatokat.  
Kiknek ajánljuk: A szépirodalmat kedvelőknek.
Hol olvassuk: Olyan környezetben, ahol igazán tudunk koncentrálni.
A könyvet itt tudod megvenni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top