Szabadidő

Értéktelen az a nő, aki nem tud eltartani egy férfit – webajánló

– tartják a japán búvárnők, az amák. Sikkes anyák fotóblogja, zene a tisztítóból és további érdekes weblapok heti linkajánlónkban.

Értéktelen az a nő, aki nem tud eltartani egy férfit – webajánló1. Hatvanas búvárnők
Kétezer éve változatlan formában űzik mesterségüket az Ise-Shima japán félsziget asszonyai, az amák. Felszerelés, légzőkészülék nélkül, 10-15 méteres mélységben kutatnak csigák, rákok, kagylók után. Az amák röviddel a szülés előttig, majd hatvan-hetven éves korukig űzik a szabadtüdős merülést. Errefelé a férfiak a gyengébb nem, ahogy a címadó mondás is tartja. Nina Poppe képeivel lenyűgöző album jelent meg az amákról, amelybe itt lehet belelapozni és megcsodálni a ráncos búvár néniket.

2. Ez női munka!

A japán amák után a magyar valóság: itthon a nők foglalkoztatottsága nemzetközi összehasonlításban igen alacsony. Ágnes ezért a női munkavállalásról blogol, és számos munkajoggal, esélyegyenlőséggel, társadalombiztosítással kapcsolatos posztot publikál.

3. Anyák lapja 2011-ben
Dizájner, vállalkozó, művész anyukák és gyerekeik portréi vallomásokkal, hasznos tippekkel, lakberendezési ötletekkel, kedvenc boltokkal és receptekkel. Már csak a fotók miatt is érdemes megnézni, hogyan néz ki a modern anyák lapja (ja igen, New Yorkban).

4. Zene a tisztítóból
A zeneszerző Diego Stocco bebizonyítja, hogy bármivel lehet zenélni. A reggeli zsömléért menet egy tisztító mellett vezet el az útja, ahonnan érdekes hangok szüremlenek ki. Elővette a mikrofonját, majd az alábbi zeneszámot komponálta a tisztító hangjaiból, bármiféle kiegészítő hang és hangszer használata nélkül:

5. Garázsvásár
Annak, aki szereti, ha egy tárgynak története, múltja van, és az egyedit keresi a tömegtermékek korában, értékes hírforrás lehet a Garázsvásár oldala, ahol magánszemélyek szerveznek kiárusításokat.

6. 500 ember 100 másodperc alatt

Eran Amir 100 másodperces stop-motion videójában 500 ember 1500 fényképet tart a kezében, miközben szól a tangóharmónika. Szép!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top