Szabadidő

Vízi csúszdáknál történik a legtöbb strandbaleset

Lehetőleg ne olyankor szaladjunk el lángosért, amikor a gyerek a csúszdáknál játszik – ez bizonyult a legveszélyesebb helynek a strandon.

Az időjárás mostanában nem jelent akadályt a nyári örömöknek, amely a kicsik számára leginkább a pancsolást jelenti. A strandbalesetek azonban könnyen megkeseríthetik a családi kikapcsolódást, pedig ha jobban odafigyelünk, ezek nagy része megelőzhető: minden negyedik balesetet szenvedő gyerek ugyanis szülői felügyelet nélkül tartózkodik a medencékben.

Egy osztrák felmérés szerint a strandokon minden ötödik baleset a vízi csúszdáknál történik. A leggyakoribb sérüléseket a csúszdáról a medencébe érkezéskor, illetve a kicsúszás közbeni ütésekkel szerzik a sokszor meglehetősen vakmerően szórakozó gyerekek. A statisztikák szerint ugyanakkor az sem ritka, hogy a medence szélén megcsúszva ütik meg magukat. A sérülések több mint egyharmada a fejet és az arcot érinti.

Baleset-megelőzési tippek a sérülésmentes pancsoláshoz:

•    Vízi csúszdáknál történik a legtöbb strandbalesetCsak akkor engedjük a gyereket egyedül a medencébe, ha biztosak vagyunk benne, hogy magabiztosan úszik, egy váratlan helyzetben megfelelően tud reagálni, megbízható, tudja, mit szabad és mit nem. Gyakran emlékeztessük őt a szabályokra!

•    Ha a gyerekünk még nem úszik magabiztosan, semmiképp ne engedjük az úszómedencébe!

•    Az első strandlátogatás alkalmával minden szabályt magyarázzunk el, és jól véssük az eszébe, hogy milyen veszélyforrások vannak!

•    Minden helyzetben tartsuk szemmel a gyereket: még akkor is mi felelünk a gyerek viselkedéséért és testi épségéért, ha úszómester is figyeli a fürdőzőket a medence széléről!

•    A csúszdázó kicsiket figyelmeztessük, hogy mindig tartsanak távolságot az előttük csúszóktól, és megérkezéskor azonnal hagyják el a medencét!

•    A medence csúszós peremét pedig ne használjuk versenyfutásra!

A baleseti statisztikát a salzburgi egyetemi sportkórház munkatársai készítették.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top