Szabadidő

Veszélyes üzem lehet a kerti grillpartiból

Örülünk: itt a grillszezon. Ne gondoljuk azonban, hogy a kerti főzőcskézés nem lehet veszélyes. Összeszedtük, mire kell odafigyelni, ha nem akarunk maradandó károsodást szenvedni.
 
Facebookot a 13 éven aluliaknak?

A gyújtófolyadék visszaüt

Vannak olyan otthoni grillezők, akik gyújtófolyadékot használnak, ezekkel rendes tábortüzet lehet gerjeszteni. A hátulütője viszont az, hogy a tűz, amit előállítottunk vele, visszacsaphat a flakonba. Ezért tartsuk távol a tűztől a flakont, különben a hajunk, szemöldökünk, szempillánk, valamint a jobb karunk bánhatja; illetve a bal is, ha balkezesek vagyunk.

Ételmérgezés

Nemcsak az uborka lehet életveszélyes, hanem a hús is. Ne higgyük, hogy azért, mert el merték adni nekünk, jó is. A vásárlással bízzuk meg a szemfüles nagymamát, vagy bárkit, aki van elég marcona ahhoz, hogy puszta ábrázatával elvegye a hentesek kedvét a trükközéstől. Ennyit megér a az esti grillezés biztosítása: a romlott hús egészen komoly betegségeket okozhat, mint például botulizmust, ami bénulással is járhat; ha pedig a rekeszizmok is lebénulnak, nem kapunk levegőt. Ugye nem kell mondanunk, hogy ilyenkor mi történik az óvatlan húsevővel? Inkább süssük meg a húst nagyon-nagyon alaposan, mert attól elpusztulnak a kórokozók.

Háztűz

Ez nem az a fajta, amit régen a férfiak megtekintettek, amikor feleségül kérték a barátnőiket. Annál sokkal nagyobb. Ha nem akarjuk, hogy ránk gyulladjon a kert és a ház, találjunk megfelelő helyet a grillnek. Legyen legalább három méterre bármitől, ami gyúlékony, vagy ha ez nem megoldható, locsoljuk körbe vízzel.

Önálló életet élő ruhák

„Nincs is jobb választás az esti grillezéshez, mint az a kis fűzöld tüllruha, amit a múltkor sikerült elcsípni a leárazáson. Olyan szép, olyan nagy a szoknyája. Alsószoknyája is van. Nem is egy, és lebegnek a szélben.” – A romantika és a stílus szép és jó, de vigyázzunk, hogy amikor ellejtünk benne a vendégeink előtt, akkor ne feledkezzünk meg róla, hogy külön életet él. Lehet, hogy mi egy méterre vagyunk a tűztől, de a szoknyánk pont benne lesz, és onnan csupán tizedmásodpercek kérdése, hogy átterjedjen ránk. Már ha tüllről van szó. A pamutruhák kissé lassabban gyulladnak meg, így marad néhány másodperc reagálási időnk. 

Robbanó gázpalackok

A propánnak megnő a térfogata forróságban, ami azért baj, mert ilyenkor nem fér el kényelmesen a gázpalackban. Ne napoztassuk ezeket a kocsi hátsó ülésén, ha nem szeretnénk saját készítésű tűzijátékunk áldozatává válni.

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top