Szabadidő

A Comedy Central bemutatja

Ha a Showder Klub a molekuláris gasztronómia jegyében pörgő szuperdivatos étterem, akkor A Comedy Central bemutatja a hátsó udvarban főzött bográcsgulyást. Nem olyan menő, nem olyan centire kiszámolt, nem is olyan profi – de talán épp ezért szerethető.

 15 ordító klisé, amiből te is készíthetnél romantikus vígjátékot

A Comedy Central bemutatjaA magyarországi stand-up comedy pár éve villámrajttal ugrott az élre, alapvetően átalakítva a szórakoztatás bevett rutinjait, új szereplőket és műfajt hozva a valóban poros, penészes megszokás helyére. Az RTL Klub műsora új kvázi-celebeket teremtett: a legnépszerűbb dumagépnek, Kiss Ádámnak 258 420 rajongója van a Facebookon, az ismert arcok naponta lépnek fel az ország legkülönbözőbb helyszínein, a műfaj a csúcson jár. Mindez nem jött volna létre a legnépszerűbb kereskedelmi televízió műsora nélkül.

Mindeközben azonban van egy másik, sokkal kisebb csatornán egy másik, (még) sokkal kevesebb nézőt vonzó stand-up műsor, A Comedy Central bemutatja. A humorcsatorna saját gyártású dumaszínháza egészen máshova pozicionálja magát, másfajta történetmesélés, más arcok dominálják. Nyilván a kisebb tét okán, a bulvárveszély hiánya okán (nem fogja másnap megírni egyik országos bulvárlap sem, ha valami „helytelen” hangzik el a műsorban) sokkal lazább, „pulóveresebb” az egész.

Igen, ez azt is jelenti, hogy itt nem feltétlenül olyan feszes és fergeteges egy-egy műsorszám, mint a zászlóshajónak számító Showder Klubban. Van idő és tér a növekedéshez – és ez a növekedés gyakran meghálálja magát. Innen indult el az azóta a Showder Klubban is bemutatkozott Bács Miklós, a Szomszédnéni Produkciós Iroda, Hajdú Balázs, Bruti, Rekop György és Mogács Dániel is. A villámkarriereknek javarészt vége, ezek helyét a lépésről lépésre történő építkezés veszi át. Sokan hajlamosak elfelejteni, hogy a ma legismertebb stand-upos arcok se a semmiből jöttek: sok év dumaszínházas építkezés után, sőt jó részük a Fábry-féle gegcsapat tagjából lett ismert képernyős arc. A Comedy Central bemutatja lehet az a trambulin, ahonnan a többiek jönnek.
Vagy épp ahol újra építgetik magukat: ha csak annyi lett volna a műsor missziója, hogy Hajós András végre komolykodó politikai nyilatkozatok, valamint a Heti Hetesben vitt hírkommentálás és polbeat-karikatúra helyett újra hagyományos dumálásba kezd, már akkor megérte volna. Továbbra is úgy gondolom, hogy az egyik legnagyobb pazarlás, amit a kereskedelmi csatornák Hajóssal műveltek: a Magánszám, majd a Késő Este Hajós Andrással olyan show-műsorok voltak, melyek kategóriákkal verték a mai próbálkozókat.

Látták múltkor a Frizbiben Zámbó Jimmy özvegyét? Na, akkor értik, mire gondolok.

Az nem kérdés, hogy miért fontos a műfaj, miért lesz tőle jobb, szerethetőbb a magyar televíziózás. Egyfelől, ugye, mindenki szívesebben néz-hallgat okos embereket, mint például Kiszel Tünde történetét arról, hogy majdnem szerelmétől, Károlytól majdnem eljegyzési célból majdnem olyan gyűrűt kapott, mint amit Vilmos herceg húzott fiatal arája ujjára. Másfelől pedig becsülendő a „sztár” stand-uposok tartása, amivel igyekeznek kimaradni a celebeskedésből – még egyik se főzött a Vacsoracsatában, nem hempergett szurokban és libatollban valami nagyon-nagyon-nagyon vicces vetélkedő kedvéért, nem hüppögött címlapon a szerelmével történt szakítás után, és pláne nem vetkőzött vagy villantott színes magazinokban.
Bár… egy dupla oldalas Playboy-fotózás egy leolajozott Dombóvári Istvánnal, az már maga lenne az ellenkultúra.

Hálás vagyok a dumagépeknek azért, mert nagyon csúnya résekre takarták rá. Az elaggott haknihuszárok jobb híján történő meghívása vállalati ünnepségre, falunapra, egyéb közösségi alkalomra javarészt már a múlté. A rendezők helyett is égtem, amikor a strandon vagy a karácsonyi ünnepségen, péntek esti sörözés közben vagy testvérváros köszöntése alkalmából rendezett eseményen szükségszerűen felharsant (cédéről) a Kék a szeme vagy a sokadik Horváth Charlie-paródia; helyettük is nekem fájt a kiváló fővárosi művész kiváló előadása, ahol végig nem dőlt el, hogy ő most egy tökrészeg Rátonyi Róbert-klón, vagy egy depressziós bohócdoktor. Na, ma már ők a fasorba’ se, helyettük a dumagépek vannak mindenhol, és így van ez jól.

De persze a show-biznisz darál, és ezért jó, hogy van alternatíva, van a zászlóshajó Showder Klub mögött egy kis sajka, félrészeg, kicsit szakadt, de annál vidámabb matrózokkal; van egy másik hely, ahol olyasmit csinálnak, ami talán jobban is hasonlít a stand-up eredeti felfogásához. Sokan meg szoktak lepődni, amikor a Showder Klubban tapasztalt élményért mennek el az élő fellépésekre, és ott egy másfajta tempóval, építkezéssel, hozzáállással találkoznak. Nincs smink és szponzorruha, nem villog a lámpa és nem csattog a vágóolló – élőben készül minden, mint a bográcsgulyás. Nem olyan menő, de néha pont az a jó.
A Comedy Central bemutatja is inkább ezen a vonalon halad. Kóstoljuk meg!

A Comedy Central bemutatja, új évad – minden vasárnap 21:00-től a Comedy Centralon.
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top