Szabadidő

Kecskegida-invázió Budapesten

Az elmúlt napokban több mint két tucat kecskegida született a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Cukik, sokan vannak, és várják a simogatást.
Fotó: Bagosi Zoltán
Fotó: Bagosi Zoltán

Apró kecskegidák tömege fogadja a látogatókat a Fővárosi Állat- és Növénykert állatsimogatójában. A mekegő háziállatok épp a húsvéti ünnepeket megelőző napokra időzítették a tömeges ellést: április eleje óta összesen 25 gida született, közülük a legfiatalabb csütörtökön látta meg a napvilágot. A néhány napos törpekecskegidák mindannyian vidáman hancúroznak, hiszen ezeknél az állatoknál – a patások többségéhez hasonlóan – az újszülöttek néhány órával a világrajövetelük után már lábra is állnak, egy-két naposan pedig olyan fürgén szaladgálnak, hogy akármelyik felnőtt állat megirigyelhetné. A törpekecskék mellett a szintén az állatsimogatóban látható kameruni juhoknál is szaporulat volt.

Kecskegida invázió Budapesten
 
Megvan Knut utóda

Az állatsimogató aprócska lakói mellett a szomszédos Dél-Amerika kifutóban is láthatóak állatkölykök. Az év elejétől megtekinthető ifjú vízidisznók mellett mostanra a nagy mara nevezetű rágcsálóknál is vannak utódok. Ez utóbbi állatfaj Dél-Amerika déli felének füves területein, a pampákon őshonos, külsejét tekintve pedig olyan, mintha átmenetet képezne a kenguruk, a nyulak és az őzek között. A faj valójában a tengerimalacokkal áll közelebbi rokonságban. A kicsik itt március közepén születtek, ám a nagy marák rendszerint a számukra kialakított üregekben ellenek, így az újszülöttekből kezdetben nem sokat láthatott a közönség. Mostanra viszont ők is a Dél-Amerika kifutó jól látható, könnyen megfigyelhető apróságai.

Fotó: Bagosi Zoltán
Fotó: Bagosi Zoltán

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top