Szabadidő

Egy leszbikus pár is lehet jó szülő

Magyarországon egyelőre ott tartunk, hogy az egynemű pároknak sanszuk sincs a törvényes házasságra, ezzel szemben például Amerikában akár teljes értékű családi életet élhetnek a gyerekekkel együtt. A gyerekek jól vannak című film megmutatja, hogy anyából nem feltétlenül csak egy van…

A gyerekek jól vannak

Egy leszbikus pár is lehet jó szülőDivat lett az európai nászút

Merész dolog két azonos nemű kapcsolatát a társadalom megítélésének tükre nélkül bemutatni. Lisa Cholodenko filmjében egyszerűen itt van nekünk Jules és Nic, akik már hosszú-hosszú évek óta nagy boldogságban nevelik együtt spermadonortól született fiukat és lányukat. A problémakör iránt kevésbé megértő embertársainknak valószínűleg sokkoló lesz, hogy a „boldog család” képe 2011-ben már nem feltétlenül egy apa-anya-gyerekek kombinációból jön össze, de a film legnagyobb erénye, hogy nagyon gyorsan szerethetővé teszi az itt látott emberkéket. Az persze már kissé mesterséges probléma, hogy a kislány felkutatja az említett spermadonort, aki elcsábítja az egyik anyucit, de ilyen isteni színészgárdával még egy sokszor látott konfliktusba is sikerül életet lehelni. Nem volt véletlen az a sok Oscar-jelölés.

Tudd, hogy értsd:
Az egyik jelenetben Julianne Moore elmagyarázza a fiának, hogy a leszbikusok azért is szeretnek gay pornófilmeket nézni, mert a leszbi pornókban szinte mindig heteroszexuális nők játszanak, akikből hiányzik a valódi átélés. A sors furcsa fintora, hogy a film két főszereplője, Julianne Moore és Annette Bening is heteroszexuálisok, akik leszbikusokat alakítanak… Bár mindkettőjükről gondolták már ennek ellenkezőjét…

Rendezte: Lisa Cholodenko
Szereplők: Annette Bening, Julianne Moore, Mark Ruffalo, Mia Wasikowska
Eredeti cím: The Kids Are All Right
A film honlapja: http://filminfocus.com/the_kids_are_all_right
Forgalmazza: Budapest Film

Sikoly 4
Tizenegy év telt el a Sikoly harmadik része óta, és ugyan nehéz elhinni, hogy a gázsin kívül más is motiválhatta az alkotókat egy újabb Ghostface-sztori kiötlésére, a filmet nézve láthatjuk, hogy valóban lelkesedtek a projektért. Már a tripla nyitány szemet gyönyörködtetően ötletes, és a szereplők között is jól sikerült a vérfrissítés. A negyedik rész legfőbb jellegzetessége, hogy a komorabb folytatások után visszatért az első epizód önironikus és vicces világához, sőt még rátett erre egy lapáttal, szóval ha valamivel ne próbálkozzunk, az a film komolyan vétele. Ha felül tudunk emelkedni a történet logikai buktatóin (ami azért nem nehéz), egy rendkívül pörgős, éles humorú és izgalmas slasher lesz a jutalmunk, jópofa gyilkosságokkal és a korábbi epizódokban megismert szabályok felrúgásával. A nagymonológot, melyben kifejtik, hogy a XXI. században hogyan kell sztárrá válni, minden VV-szereplőnek sok szeretettel ajánljuk.

Tudd, hogy értsd:
A negyedik részt elérve a Sikoly-széria rekordtartó lett abban a tekintetben a horror műfajban, hogy ennyi epizódon keresztül meg tudta őrizni a főszereplőit. Ha igaz Wes Craven rendező jóslata, miszerint a negyedik rész egy újabb trilógia kezdete, ez a rekord még tovább növelhető.

Rendezte: Wes Craven
Szereplők: Neve Campbell, Emma Roberts, Courteney Cox, Rory Culkin
Eredeti cím: Scream 4
A film honlapja: http://www.scream-4.com/
Forgalmazza: Fórum Hungary

Hopp
Úgy tűnik, nemcsak a régi rajzfilmsorozatok és a cuki képregényhősök előtt állnak nyitva Hollywood kapui egy saját élőszereplős filmet illetően, hanem az ikonikus ünnepi figurák is utat találhatnak a zord lelkű stúdiófőnökök kőszívéhez. Ezúttal a húsvéti nyúlra került sor, pontosabban e becses tiszt ifjú várományosára, aki azonban a kötelezettségei teljesítése helyett Hollywoodba megy, hogy ott rocksztárrá váljon. Közben pedig a csibealattvalók egy puccsal akarják megdönteni az öregebb nyuszi uralmát a Húsvét-szigeten…
Pihentagyúbb történetet elképzelni se lehetne nagyon, ám valahogy mégsem lehet rá haragudni. A főhős, Husi sokkal kevésbé idegesítő figura Alvinéknál, néhány vicc tényleg működik (a nyuszinak beöltöző csibe láttán garantált a röhögőgörcs) és az enyhén alkoholista fejű David Hasselhoff is feltűnik a képben, amitől az egész film olyanná válik, mint egy kissé bizarr álom.

Tudd, hogy értsd:
A Hopp az első nagyjátékfilm, melynek főszerepében a húsvéti nyuszit láthatjuk. Azért a Mikuláshoz képest ez komoly lemaradás…

Rendezte: Tim Hill
Szereplők: James Marsden, Gary Cole, Elizabeth Perkins
Eredeti cím: Hop
A film honlapja: http://www.iwantcandy.com/
Forgalmazza: UIP-Duna Film

Ismeretlen férfi
Az amnéziával kapcsolatos thrillerek egyik legfőbb ismérve a trükkös történet. A nézőnek ilyenkor többnyire az emlékeit vesztett főhőssel kell azonosulnia, hogy vele együtt szedhesse össze a múlt apró darabkáiból a személyiségét. Az Ismeretlen férfi ügyesen indít. Autóbalesete után dr. Martin Harris látszólag mindenre emlékszik, ám a kétnapos kóma után sem felesége, sem pedig munkatársai nem akarják őt megismerni, neki pedig papírok nélkül kell bizonyítania a személyazonosságát egy idegen nagyvárosban úgy, hogy az asszony oldalán már egy másik pasi virít az ő nevével. A film első fele a nagy Alfred Hitchcock jobb napjait idézi, de a trükkök gyorsan elfogynak, és jó kis thriller helyett az Ismeretlen férfi Jason Bourne nyomdokaiba lépve átmegy üldözős és merénylet megakadályozós akciófilmbe, de ez a vonal már nem áll olyan jól neki.

Tudd, hogy értsd:
Az Ismeretlen férfi egyértelműen az Elrabolva sikerét próbálja meglovagolni. A főszereplő szintén Liam Neeson, még a két film plakátja is elképesztően hasonló, és főhősünk most is egy európai fővárosban küzd a gazfickók hada ellen.

Rendezte: Jaume Collet-Serra
Szereplők: Liam Neeson, January Jones, Diane Kruger, Aidan Quinn, Bruno Ganz
Eredeti cím: Unknown
A film honlapja: http://unknownmovie.warnerbros.com/
Forgalmazza: InterCom

A belgrádi fantom
Az „igaz történet alapján” címke különösen izgalmassá tud tenni egy sztorit, főleg ha az egy modern kori népi hősről szól, még ha ez a hős történetesen egy autótolvaj is volt. 1979-ben Belgrádban egy ismeretlen fickó elkötött egy fehér Porschét, és tíz éjszakán át kergettette magát a rendőrökkel szerte a városban, a lakosság legnagyobb örömére, akik ilyenkor összegyűltek az utcákon, hogy szurkoljanak neki. Jovan Todorovic filmje félig doksi, félig játékfilm. A történések valódi szereplői (kivéve a fantomot magát) nyilatkoznak az emlékezetes tíz nap eseményeiről, miközben színészekkel és kaszkadőrökkel eljátszott jelenetekben is felidéződik a múlt. Bár a látványos autós üldözések miatt ez utóbbi részt is érdemes volt megcsinálni, azért a fantomot játszó Milutin Milosevic helyett szerezhettek volna egy olyan színészt is, akinek az arcberendezése nem az ifjú Steven Seagaléhoz mérhető.

Tudd, hogy értsd:
A szerb téma ellenére a film magyar koprodukcióban készült, egy magyar operatőr, Nagy András képeivel, akinek a lenyűgöző autós üldözések képi világát köszönhetjük.

Rendezte: Jovan Todorovic
Szereplők: Milutin Milosevic, Marko Zivic, Radoslav Milenkovic
Eredeti cím: The Belgrade Phantom
Forgalmazza: Mokép

További heti premierek

Ki/Be Tawaret
Szerelmi vallomás Terézvároshoz egy káoszfilm formájában.
Rendezte: Molnár György
Szereplők: Kerekes Vica, Schlanger András, Ötvös András

Hajszál híján úriember

Egy börtönből szabadult gengszter megpróbáltatásai a szabad világban.
Rendezte: Hans Petter Moland
Szereplők: Stellan Skarsgard, Henrik Mestad, Bjorn Floberg

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top