Szabadidő

Nem túl okos emberek, meztelenül az Édenben

Röviden ennyi a forgatókönyve az Éden Hotel című műsornak. Ja, meg párcsere és Horváth Éva. De mielőtt kiátkoznánk a fene nagy intellektuális fölényünkben, vegyük észre: belőlünk nőtt ki ez is, mint fatörzsből gyenge ága.
Nem túl okos emberek, meztelenül az ÉdenbenSokkoló videó egy elefánt bántalmazásáról

A Viasat3 eddigi legdrágább műsorát Kolumbiában forgatták, egy dúsan bekamerázott luxusszállodában. Az induló pakk öt fiú és öt lány volt, a cél pedig a lehető legtöbb időt eltölteni a műsorban – ez pedig csak akkor lehetséges, ha van párod. Aki a legtovább marad, megnyeri a főnyereményt. Hogy izgalom is legyen, arról három tényező gondoskodik:

1.    A műsorba rendszeresen beküldenek egy-egy „csábítót”, aki igyekszik szétszedni az aktuális párokat.
2.    Ad hoc, kiszámíthatatlan csavar (pl. egy-egy emberre bízott kvázi „kiszavazás”), nehogy egy egymásnak egyébként tök érdektelen, de szövetséget kötő páros egyszerűen elmeneteljen a célig.
3.    Az „adottság”: napfény, semmittevés, tengerpart, sok alkohol, kevés ruha, szerényebb értelmi képességek.

Fotó: press.viasat.tv
Az Éden Hotel Kolumbiában
Fotó: press.viasat.tv

Utóbbit úgy is fordíthatnám, hogy jellemzően egyetlen agysebész sem jelentkezett a hotelbe, viszont adott pillanatban a férfi versenyzők hatvan százalékát focisták adták (azok meg, tudjuk, sokat fejelnek). De nem is azért jöttek, hogy új tudományos megállapításokra jussanak az agykutatás égető kérdéseiben, hanem – csajozni, pasizni (mint látni fogjuk, ezek a funkciók sem feltétlenül csak a hagyományos irányokban működnek), valamint csupasz bőrfelületet mutatni.

Mindezt úgy, hogy lényegében ezen, azaz a „párosodáson” kívül nem csinálnak semmit. Tényleg. Ahhoz képest, hogy már a legelső magyarországi Big Brotherben is voltak feladatok, kockacukorból makett építése és hasonlók, a Való Világ aktuálisan futó szériájában meg épp egy katonai kiképzéssel telt hetet tudtak le a résztvevők, itt tényleg nem csinálnak semmit. A fiúk néha gyúrnak, nehogy a lekopó haskockák miatt essenek ki, a csajok meg napoznak és igény szerint villantanak; este meg buli hányásig, a felelőtlennél is felelőtlenebb viselkedéssel.

Innen is hódolat és csodálat a szerkesztőknek és vágóknak, hogy ebből képesek heti négy adást összevágni. Sikerül nekik, mindig van kis jutalomfalat a sajtónak is, egy-egy botrányosabban viselkedő szereplő vagy páros videója formájában. Smároló csajok, a fiúkat sorban manuális mammográfiára invitáló szilikonszöszi, smároló-simuló fiúk, valamint Mr. Nyíregyháza. Aki nem követi a műsort, annak az utóbbi magyarázatot igényel: nemrég esett ki a versenyből egy valóban szépre kigyúrt, ámde meglepően zseniálisnak, csillogó eszűnek vagy páratlan intellektusáról megjegyezhetőnek semmiképp nem mondható fiatalember. Ő volt Mr. Nyíregyháza – onnan a név, hogy egyszer majdnem megnyerte a nyíregyházi férfiak szépségversenyét, de végül mégsem. Egy nem túl okos fiú, aki nem törődve azzal, hogy minden szavát kamera rögzíti, nagy hangon ecsetelte a versenyzőtársainak, hogy a műsorvezető Horváth Éva elcsábítását úgy képzeli el, hogy közölné a hölggyel: szívesen létesítene vele anális szexuális kapcsolatot.

 

Nem, ő nem írta körül ennyire… de ha már rátértünk a műsorvezetőre, rögzítsünk két dolgot a dzsungelben kóborló Horváth Évával. Egyfelől tény, hogy soha nem volt és soha nem is lesz a szakma etalonja; viszonylag keveset moccanó, akkor sem feltétlen a pozitív érzéseket mimikába formázó arca, korlátozott „bevethetősége” okán sosem lesz belőle a magyar televíziózás zászlóshajója. Közbevetőleg megjegyezve, én őszintén sajnálnám, ha nem közvetítene többet szépségversenyeket – mindig hihetetlenül szórakoztató, amikor a hibákat keresi azokban a fiatal lányokban, akik még óvodások voltak akkor, amikor ő indult a Miss Universe Hungaryn. Ámde! Nem lehet nem észrevenni, hogy másfelől itt mégiscsak a női Majkához van szerencsénk, és ezt értsük a lehető legpozitívabb értelemben.

Fotó: press.viasat.tv
Horváth Éva az Éden Hotelben
Fotó: press.viasat.tv

Ahogy az ózdi villanyszerelő megcsinálta a szerencséjét, kihasználta a lehetőségeit és hosszú ideje megél a celebségből, úgy Horváth Éva is sokkal messzebb-magasabbra jutott, mint arra a körülmények predesztinálták: 12 éve még a mérlegképes könyvelői vizsgájára készült! Különben is: abban az országban, ahol SP a „Legjobb Férfi Előadó” díjat évekig zsinórban nyerte, ne legyünk finnyásak.

Éden Levi
Éden Levi
Fotó: press.viasat.tv

De vissza a műsorhoz! Mi a végeredmény? Esztétikus külsejű fiatal hölgyek és urak nyaralnak egy kolumbiai luxushotelben, esténként variábilis párokban összeborulva, mindig kiesik valaki, és jön helyette más. (Hogy dől el a végeredmény? Ne kérdezzétek, ezt még senki nem magyarázta el értelmesen.) Intellektuális szócsatákra, mély, nagy ívű beszélgetésekre senki ne számítson – de erre meg csak annyit mondok: Alekosz. Hát őt még nézni se jó, drága barátaim! Ezek legalább happy, gusztusos, elengedett fiatalok, nem az életük utolsó celebesélyéért kepesztő hivatásos tévétöltelékek – itt meg csak annyit mondok, hogy Törtető Éva. Mennyivel szórakoztatóbb már akkor Éden Levi, aki egy jászkarajenői (!) focista (!), és lassúsága már-már filozófia, értetlensége igazi humorforrás.

A végén pedig egy rövid magyarázat arról, amit a bevezetőben írtam: ne haragudjunk a kelleténél jobban erre a műsorra, mert ezek vagyunk. Nem, nem arra gondolok, hogy mind csak olyan értelmi képességekkel bírunk, mint az Éden Hotel szereplői – hanem arra, hogy velünk és általunk lett ilyen Magyarország. A mi kudarcunk, hogy Hajós Andrásnak megbuktak a műsorai, míg a mulatós borzalmak nézettségi csúcsokat produkáltak. Mi tehetünk róla, hogy a brazil szappanopera meg a pukizós vígjáték tuti siker a tévében, mi tehetünk róla, hogy azt az esti híradót nézik tömegek, ahol többször hangzik el a „feldarabolta”, meg „szóváltásba keveredett élettársával, majd erős felindulásból”. Mi tehetünk arról, hogy a közmegegyezés szerint ma minden csajnak olyan ciciket kéne lóbálnia, minden pasinak olyan bicepszet kéne villantania, mint amilyen az Édenben lustázó szereplőknek van. Mi tehetünk róla, hogy a magazinjaikat az akrobatikus szex és a hiperturbó fogyókúra kulcsszavak adják el.

Úgyhogy ácsi, ne verjük ezt most le az Édenen. Ez egy szórakoztató műsor – és arról, hogy ma így kell szórakoztatni, csakis mi tehetünk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top