Szabadidő

“Nem vagyok Bébi Schumi” – interjú a F–1-világbajnok Sebastian Vettellel

Ő a legfiatalabb világbajnok, ezért valószínűleg soha nem mossa le magáról a Bébi Schumi becenevet, hiába szeretné... A Red Bull Racing pilótája azt mondja, semmit nem változott az élete, mióta világbajnok lett. Soha nem akart híres lenni, és még mindig nehezen kezeli a nagy nyilvánosságot. Többek között erről is beszélt a vele készített interjúban. A hétvégén újra indul a Forma–1.
„Nem vagyok Bébi SchumyA legszexibb Forma–1-es pilóták

2008-ban találkoztam vele először: őszinte, nyílt, egyszerű srác volt, akivel remekül lehetett beszélgetni, és az évek folyamán ez mit sem változott. Akkor már tudtuk, hogy ő lesz David Coulthard utódja a csapatnál, azt azonban a legmerészebb álmainkban sem gondoltuk volna, hogy két évvel később ő lesz a világbajnok. Többen azt mondták a tavalyi, utolsó Forma–1-es futam előtt, hogy Sebastian Vettelnek ott van még a fenekén a tojáshéj, tehetséges fiú, de bőven van ideje, nem ő lesz a világbajnok. Aztán egy hihetetlenül izgalmas szezonzáró versenyen megmutatta: lehet, hogy lenne még ideje, de ő már most is képes rá, hogy győztes legyen. És ezzel elhódította a legfiatalabb világbajnok címet.

Tavaly az utolsó pillanatig csapattársad, Mark Webber is esélyes volt a világbajnoki címre. Mit gondolsz, ki lesz idén a legnagyobb vetélytársad? Mark vagy valaki más?

– A legerősebb ellenfelek a Ferrari, a McLaren és talán a Mercedes lehet. De ki tudja? Lehet, hogy egy olyan csapatnak is, amelyre még most nem is gondolnánk, megvan a tökéletes technikája és tartogat majd néhány meglepetést számunkra. A legfontosabb szerintem az, hogy a saját erődre kell építeni, az a legfontosabb, de soha nem szabad megfeledkezni a többiekről sem. Bárki veszélyes lehet.

Mark Webberrel a tavalyi spanyol nagydíjon
Mark Webberrel a tavalyi spanyol nagydíjon

 

Mi változott az életedben azóta, hogy világbajnok lettél?

– Igazából azon kívül, hogy a szezon után megszaporodott azoknak az eseményeknek a száma, amelyeken részt vettem, semmi. Szerencsére karácsony után minden elcsendesedett. Így volt időm arra, hogy a családommal töltsem az időt, találkozzam a barátaimmal és egy kicsit egyedül is legyek. Számomra az élet egyelőre nem sokat változott, csupán kaptam egy szép kupát, amelyen szerepel a nevem.  

„Nem vagyok Bébi SchumySoha nem akartál híres lenni, most mégis az lettél. Hogyan tudod kezelni a helyzetet?

– Én csupán világbajnok szerettem volna lenni, ez volt az álmom, és ezért nagyon keményen dolgoztam. Viszont igaz: soha nem akartam híres lenni, nem vágytam arra, hogy mindenhol felismerjenek. Még mindig nem tudom kezelni azt a helyzetet, hogy az emberek felismernek az utcán, nem tudom, mit kezdjek ezzel. Tudom, ezt furcsa elképzelni, de így van. 

Fernando Alonso volt az, aki egymás utáni két évben világbajnokságot tudott nyerni. Utána Kimi Räikkönen, Lewis Hamilton és Jenson Button is csak egyszer állhatott fel a világbajnoki dobogó felső fokára. Mit gondolsz, te meg fogod tudni védeni idén a világbajnoki címed?

A célom mindenképpen az, hogy megvédjem a címet. Tisztában vagyok vele, hogy ehhez nem elég a tavalyi szintet hoznom, sokkal jobbnak kell lennem. Az ellenfelek is erősödnek. De nem csak nekem kell erősödnöm, a csapatnak is. Minden egyes területen folyamatosan fejlődnünk kell. Ez egy olyan folyamat, amely soha nem állhat meg. Ha valamiért megakad, akkor vége. 

Hogyan emlékszel a tavalyi utolsó versenyre?

– A leginkább a végére emlékszem. Ahogy átértem a célvonalon, vártam, hogy a mérnököm hozzám szóljon. Aztán csak annyit mondott: Ok. Az járt a fejemben, hogy „hát ez nem sikerült”. Majd hozzátette: meg kell várnunk, míg a többiek befutnak.

„Nem vagyok Bébi Schumy

Ekkor jöttem rá, hogy miről beszél: hogy még meg kell várnunk, a többiek milyen pozícióban érnek célba, hogy ő még számolja a pontokat. Majd egyszer csak elkezdett kiabálni, hogy „világbajnok”. Akkor és ott egy kis időre számomra minden megszűnt létezni. Hihetetlen érzés volt. 

Korábban is többen Bébi Schuminak hívtak, most, hogy te lettél a legfiatalabb világbajnok, valószínűleg egy ideig nem szabadulsz ettől a becenévtől. Megbarátkoztál már vele?

– Nem. Sem Bébi Schumi nem vagyok, sem senki más. Mindig is Sebastian Vettel voltam, az vagyok és az is leszek. Szerintem az embernek tisztában kell lennie magával, tudnia kell, hogy kicsoda. Rengeteget lehet tanulni olyan csapatoktól, mint a Ferrari vagy a McLaren, olyan nagyszerű bajnokoktól, mint Michael, de mindig a saját utunkat kell megtalálni. Nem mehetsz oda valahova és mondhatod azt, hogy én ugyanazt fogom csinálni, mint a példaképem. Nem mondhatom azt, hogy igen, én is hét világbajnoki címet nyerek majd, mint Michael, hiszen mindannyian mások vagyunk, más eredményeket érünk el.

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top