Szabadidő

A fapadostól a fényűzőig: nyaralástippek és úti célok minden pénztárcához

Összeállításunkban különleges úti célokat és karakteres szálláshelyeket ajánlunk, bizonyítandó, hogy van nyaralás a klubok és animátorok világán túl is. Tesztünkből könnyen kiderül, kinek milyen típusú pihenés a legmegfelelőbb.
A fapadostól a fényűzőig: nyaralástippek és úticélok minden pénztárcához

Kalandot keresel? Éjjel-nappali lett a Labirintus »

Töltsd ki tesztünket, ha kíváncsi vagy, milyen típusú nyaralás illik hozzád!

1. Lejárt a műszak. Hogyan telik ideálisan a hétvége?

a, Fogom a töpörtyűket és irány az állatkert. Míg ők a fókákat bámulják, remélhetőleg én is ihatok nyugodtan egy kávét. (Cs)
b, Kikapcsolt telefonnal és kiadós reggelivel. (R)
c, Kéktúra vagy horrormozi: csak az izgalom meglegyen! (K)
d, Végre sikerül jegyet szereznem egy felkapott darabra, aztán ereszdelahajam reggelig. (U)

2. Mi kerül a bőröndbe?

a, Bakancs, útikikönyv, gps. (K)
b, Esterházytól a Harmonia Caelestis. (R)
c, Cipő minden alkalomra. (U)
d, Naptej, ragtapasz, fertőtlenítő, lázcsillapító, szúnyogriasztó, pelenka, a sarki patika. (Cs)

3. Mi az, ami legjobban idegesít a hétköznapokban?

a, A stressz, ami miatt nem tudok ellazulni és inspirálódni. (R)
b, A rutin, hogy mindig minden ugyanaz. (K)
c, Hogy a fáradtságtól esténként nincs erőm szórakozni menni. (U)
d, Hogy nem jut elég időm a családomra. (Cs)


4. Mit viszel haza a nyaralásból?

a, A gyerekek által gyűjtött kagylókat a tengerpartról. (Cs)
b, Új ismerősök telefonszámát. (U)
c, Rengeteg fotót lélegzetelállító tájakról. (K)
d, Egy üveg jófajta helyi bort vagy olívaolajat. (R)

Számold össze, melyik betűből gyűjtötted össze a legtöbbet!

 U = Urbánus

Az „all inclusive” verekedés a szállodai büfénél és a kétheti agysorvasztás a medencénél nem a te stílusod. Ha egyszerre vágysz intellektuális élményekre, érzéki felfedezésekre és izgalmas, új ismeretségekre, legjobb, ha egy európai nagyváros felé veszed az irányt.

• Strand, művészet és partik „3in1”: Lisszabon. Kihagyhatatlan a városnézés a sajátságos villamossal, az „ascensor”-ral, amely végigszáguld a város szűk kis utcáin, azután érdemes a sínek mentén felfedezni a bárokat, egy kis fadót hallgatni az Alfama negyedben és feltérképezni a Museu Nacional de Arte Antiga gyűjteményét. Feltétlenül kóstoljuk meg a híres pudingos kosárkát, a pastel de belémet, majd csobbanjunk egyet az Atlanti-óceánban, mintegy félórányi vonatútra a fővárostól.
Szállástipp: Egykor kolostor volt, ma sikkes hotel a York House, egy kétágyas szoba ára 60 EUR. www.yorkhouselisboa.com »

York House
York House

 
Koppenhágáról elsőre ugyan nem a strandolás jut eszünkbe, de itt ez sem lehetetlen, méghozzá a város közepén! A kikötőben olyan tiszta a víz, hogy több helyütt fürödhetünk, például az Islands Brygge strandon. Természetesen kerékpárral kell nekivágnunk a városnak, hiszen a jól kiépített kerékpárutaknak köszönhetően ez a biciklisek Mekkája. A kis hableány és a Kronborg-kastély mellett jusson időnk megnézni a hippivárost, Christianiát és persze a dán dizájn sem maradhat ki.
Szállástipp: Kétágyas szoba a modern Wakeup Copenhagenben 60 EUR-tól.
www.wakeupcopenhagen.com »

 R = Relax

Ha megcsömörlöttél a határidőktől, a „just-in-time” üzemmódtól, lemerültek az akkuid, és már csak színek, ízek, csend és nyugalom után sóvárogsz, kerüld el mind a városokat, mind a lélektelen szállodaóriások wellnessrészlegeit. Ezeken a stílusos vidéki nyaralóhelyeken garantáltan inspirációra lelsz:

• A La Reserve Ramatuelle-t csak azért mutatjuk be, mert szeretünk álmodozni, bár előfordulhat, hogy akad olvasóink között olyan, akinek 400 euró egy éjszakáért meg sem kottyan. A Côte D’Azur-i nyüzsgéstől kicsit félreeső, citrom- és levendulaillatú tájon található hotelt nemrégiben egy neves dizájn-díjjal is kitüntették. Míg a szerencsések a teraszon heverve találgatják, hol végződik a tenger és hol kezdődik az ég, mi a nem kevésbé lenyűgöző tihanyi kilátást élvezhetjük – ingyen!

La Reserve Ramatuelle
La Reserve Ramatuelle

Érdekesség, hogy a Hotel Reserve Ramatuelle tulajdonosának, Michel Reybier-nek magyarországi birtoka is van: a Tokaj-Hétszőlő. Kétágyas szoba 430 eurótól.
www.lareserve-ramatuelle.com/en/home »

Káli Art Inn: A századfordulón tiszti kaszinó volt, ma műteremmel, 10 hektáros kerttel és helyi ízekkel várja vendégeit az érintetlen szépségű Káli-medencében. A Times szerint „bohém” és a legjobb száz európai hotel egyike. Kétágyas szoba: 26 000 Ft-tól
www.kaliartinn.hu »

 K = Kaland

Mit sem ér az élet meglepetések és izgalmak nélkül? A nem konvencionális nyaralási lehetőségeket keresed? Ötleteinkkel garantáljuk a szükséges adrenalint:

• Mit szólnál egy éjszakához egy angliai kastélyban, köpködős szellemekkel? Az északnyugat-angliai tóvidék Muncaster nevű kastélyának tulajdonosai, a Pennington család 90 szobájukból néhányat szállóvendégek és szellemirtók rendelkezésére bocsátanak.

Muncaster
Muncaster

Hogy valóban felbukkan-e a 11 évesen elhunyt Margaret Pennington síró szelleme vagy sem, mindegy is, nekünk már a negyvenféle huhogó bagolyfaj és a nyikorgó ajtók is megteszik a borzongáshoz.
Kétágyas szoba a Coachman’s Quartersben 80 £-tól, szellemidézős éjszaka hat főre: 460 £-tól.  www.muncaster.co.uk »

• Kevésbé borzongós, de szintén kalandosnak ígérkezhet egy lakóhajós túra. A lakóhajóval úgy láthatunk világot, hogy közben ki sem mozdulunk „otthonról”, ott horgonyzunk le, ahol akarunk, sőt partra is szállhatunk, hiszen a hajókat zárni is lehet. A festői dél-franciaországi Canal du Midi-csatornától a lengyel Mazuri-tavakig számos folyó közül választhatunk. A lakóhajók különböző méretben, 2–12 személyesig bérelhetők, ennek mértékében osztódnak a költségek is: kb. 800–4000 euró/hajó/hét. Lakóhajót bárki bérelhet, nincs szükség jogosítványra.
www.benacoyachting.hu, www.merfoldyachting.hu, lakohajo.lap.hu

• Különleges élmény megfigyelni a természet folytonos változását egy Watt-tengeri iszapsétán. Az ár és apály hatóránként váltja egymást, és amikor a tenger szintje süllyed, a száraz tengerfenéken akár a közeli szigetekig is elsétálhatunk. A túrák általában 3–10 km hosszúak, de szerveznek kifejezetten kisgyerekeseknek is ismerkedő utakat.  Ha kiadós tengerparti sétákra, dűnékre, szélre, a messziség látványára vágyunk, irány észak!
www.waddensea-worldheritage.org »

 Cs = Jön az egész pereputty?

Sárffy uradalmi vendégház
Sárffy uradalmi vendégház

Gyerekekkel indulsz útnak? Az még nem egyenlő azzal, hogy sivár lesz a nyaralásod. A lényeg az okos egyensúlyozás a két fél érdekei között.

A Balaton-felvidéken mindenki megtalálja a maga számítását, legyen szó vízközelségről, érintetlen természetről, kultúráról és éjszakai életről. Nem lehetetlen reggel fürdőzéssel indítani a napot, délelőtt kiállítást nézni Balatonfüreden, majd délután kerékpáron felfedezni a falvakat, este  a naplementében hajózni a vízen, éjjel pedig koncertre és mulatni menni a Káli-medencében. Szép és ízléses szállásokat találtunk Szentbékkállán a Sárvári Vendégházban (www.sarvarivendeghaz.hu) (7500 Ft-tól/2 fő), Dörgicsén a Sárffy uradalmi vendégházban (sarffyhaz.hu) (9800 Ft/fő/éj) és a Balázs-tanyán Káptalantóti mellett (www.balazstanya.hu) (2800 Ft/nap/fő).

• Jó választás lehet egy olaszországi „agroturismo” is, főképp ha olyan kultúrtörténetileg is izgalmas városok közelében van, mint Firenze, Sienna és San Gimignano. A Castallare Di Tonda nevű, 280 hektáros szőlőbirtokon több felújított parasztház található medencével, lovaglási lehetőséggel, főző- és kerámia-tanfolyammal, teniszpályával, bérelhető kerékpárokkal és autóval, saját bolttal. A ciprusfás, dimbes-dombos toszkánai tájban négy fő heti 650 eurótól gyönyörködhet. 
www.castellareditonda.com »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top