Szabadidő

“Éjjel-nappali” lett a Budavári Labirintus

Ha elvesztetted a fonalat a felszínen, találd meg önmagad a föld alatt! Kulturális barangolások és egyéni bolyongások a Budavári Labirintusban – már éjszaka is.

Marozsán Erika újra magyar színpadon » 

Márciustól éjjel-nappal

Az éjjel-nappal nyitva tartó üzletek és benzinkutak után a Budavári Labirintus is 24 órás nyitva tartást vezet be március 7-től, ami mindenképpen úttörő kezdeményezésnek számít a kultúra területén. 

Bolyongások Európa nagyjaival

Az érdeklődők olyan „éjszakai, egyszemélyes útkeresésen” vehetnek részt, amelyen az európai kultúrát meghatározó alkotók, többek között Dante, Shakespeare, József Attila, Szent Ágoston, Liszt vagy Bach kísérik végig. A koromsötét útvesztőkben csak a Labirintus Lámpás és a választott kísérő segít eligazodni a térben. Az ingyenes programra a „virtuális kísérőt” és az időpontot a honlapon foglalhatják le a bolyongani vágyók. (Az éjszakai egyszemélyes bolyongások ingyenesek.)


Istenek és emberek találkozása

A Budavári Labirintusban található Pantheon Párizs és Róma után immáron Budapesten testesíti meg az emberek és istenek kapcsolatát-kapcsolódását és kapcsolatvesztését, meghökkentő formában.

A Budapesti Pantheonban az európai kultúrát megalapozó-meghatározó istenek már csak tárgyakba roskadt formákban mutatkoznak meg. Az elrajzolt arcú istenek Európa 37 országából, 25 évi gyűjtés eredményeként, közel 180 változatban kerültek ide. Az elfeledett európai istenek jelenkori lenyomatai: köznapi dolgok, kacatok, kiszolgált tárgyak, hasznavehetetlen holmik, amelyeket az emberek isten névvel láttak el.

Európa jelenkori, felszín alatti Pantheonja a Budavári Labirintus vasbetonnal megerősített, korábban légoltalmi óvóhelyként szolgáló sziklapince-rendszerében kapott otthont.
Európa jelenkori, felszín alatti Pantheonja a Budavári Labirintus vasbetonnal
megerősített, korábban légoltalmi óvóhelyként szolgáló sziklapincerendszerében
kapott otthont.

A Budavári Labirintus, amelyet a világ 7 föld alatti csodája közé soroltak, az egyéni éjszakai bolyongások mellett változatlan formában és tartalommal várja látogatóit a nappali labirintus-járásra és a világhírűvé vált Olajlámpásos barangolásokra.
A Budavári Labirintus az uniós elnökség évében kulturális missziójának tekinti Európa mélyebb értékeinek megmutatását.

Útvesztő a Vár alatt

A világviszonylatban egyedülálló labirintusrendszer csaknem félmillió évvel ezelőtt, hévizes feltörések, kimosódások révén jött létre. A gömbfülkéket később hadi és gazdasági megfontolásokból összekötötték egymással és a Vár házainak pincéivel is, így a Várhegy gyomrában valóságos útvesztő jött létre. A sziklapincék közötti utak teljes kiépítésére az 1930-as években került sor, majd a háborús program részeként egy tízezer férőhelyes óvóhelyet alakítottak ki. A vasbeton szerkezetekkel eltorzított Vár-barlang a hidegháborús időszakban titkos katonai objektum volt.

További információk: www.labirintus.com »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top