Szabadidő

Tikverőzés és rabvágás: Farsang Farka Népművészeti Fesztivál

Farsangi maskarásoktól és népzenei ritmusoktól lesz hangos hétvégén a Pesti Broadway.
Farsang Farka Népművészeti Fesztivál

Még több farsangi programtipp »

Az egyik legkülönlegesebb hagyományunk, a farsang vízkereszttől a húsvéti böjtig tart, és tulajdonképpen nem más, mint egy nagy télbúcsúztató ünnepségsorozat. Csúcspontja az utolsó három nap, farsangvasárnap, farsanghétfő, húshagyó kedd, melyek arra hivatottak, hogy méltóan lezárják az ünnepet és köszöntsék a lassan bekövetkező és várva várt tavaszt. Mindegyik naphoz más-más néphagyomány kötődik, melyek többségének gasztronómiai vonatkozása is akad, ezekre a hagyományokra épül a most első ízben megrendezésre kerülő Farsang Farka elnevezésű népművészeti fesztivál is.

A Martin György Néptáncszövetség és az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület a mintegy 50 éves múltra visszatekintő Néptánc-antológiák hagyományának új színnel való gazdagítására határozta el ennek a fesztiválnak a megszervezését. A műsorokban, amelyeket a Budapesti Operettszínházban és a Thália Színházban rendeznek meg, az ország és a határon túli magyarság legkiválóbb felnőtt, ifjúsági és gyermek néptáncegyüttesei lépnek majd fel.
A nap folyamán pedig minden részt vevő táncegyüttes a Pesti Broadway-n is ízelítőt ad tudásából és művészetéből egy téli népszokás vagy látványos tánc egy-egy kiválasztott koreográfiájának bemutatásával. Ily módon a fesztivál résztvevői népzenével és tánccal töltik fel majd a budapesti utca általában csöndes hétvégi napjait.

Lesz itt kun verbunk, doroszlói táncok, Rákos menti karikázó, csárdás és verbunk, valamint moldvai csángó táncok, kazári táncok és minden létező és fellelhető kárpát-medencei talpalávaló. Az egész hétvégén tartó rendezvénysorozat a sok tánc és zene mellett kiegészül az elengedhetetlen népművészeti kirakodóvásárral és népi gasztronómiai kínálattal. Jó helyen jár az a látogató is, aki kíváncsi arra, pontosan mi az, és hogyan zajlik a mohai tikverőzés, a kalotaszegi mustármagozás és a nagyiváni rabvágás.

Farsang Farka Népművészeti Fesztivál

Bürkös, Csalóka, Dűvő, Galiba, Gázsa, Hirös, Szalonna és Bandája, Szeredás, Tisza, a szarvasi fúvószenekar sok más társaikkal együtt fokozzák majd a hangulatot a hétvége folyamán.

Farsang Farka Népművészeti Fesztivál 2011
– néptánc, népzene, népművészeti kirakodóvásár –

2011. február 26–27. reggeltől estig
Helyszín: Pesti Broadway; 1065 Budapest, Nagymező utca 15–19.
www.martinszovetseg.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top