Szabadidő

Londonban is tarolt A király beszéde

A jelenlegi brit uralkodó édesapjáról készült történelmi dráma szinte az összes elismerést besöpörte a Brit Filmakadémia (BAFTA) vasárnap esti fényes londoni díjkiosztóján.
Tarolt a Király beszéde Londonban

Lady Gaga egy tojásban érkezett a Grammyre »

A brit alkotás tizennégy jelöléssel szerepelt az igen megbízható Oscar-előrejelzőnek is tekintett BAFTA-gála idei listáján, és ezek közül hetet be is gyűjtött. Megkapta a legjobb filmnek, a legkiemelkedőbb brit filmalkotásnak, a legjobb eredeti forgatókönyvnek és a legjobb eredeti filmzenének járó díjat.

Colin Firth vehette át a krónikus beszédhibáival küszködő néhai király megformálójaként nyújtott alakításáért a legjobb férfi főszereplőnek odaítélt elismerést. Geoffrey Rush, a király beszédterapeutája a legjobb férfi mellékszereplő, Helena Bonham Carter, aki VI. György feleségét, Erzsébet anyakirálynőt – II. Erzsébet édesanyját – játssza, a legjobb női mellékszereplő lett.

Colin Firth egy éven belül másodszor vonulhatott fel a londoni Covent Garden negyedben emelkedő Királyi Operaház színpadára, hogy átvegye a legjobb férfi főszereplőnek járó elismerést: tavaly az A Single Man című filmben nyújtott teljesítményével érdemelte ki ugyanezt a BAFTA-díjat.

Firth a díjat átvéve – a közönség nagy derültségére – meg is jegyezte: „Szeretek idejárni”. Hozzátette: életében rendszerint banális események, „elromlott konyhai berendezések, el nem küldött e-mailek” eredményeznek fontos fordulatokat.

Helena Bonham Carter, a legjobb női mellékszereplő
Helena Bonham Carter, a
legjobb női mellékszereplő

Ez egyenes utalás volt tavalyi BAFTA-díjának előtörténetére. Firth az akkori díjátadó gálán – a nézőtéren ülők hangos hahotázása közepette – elmesélte: e-mailben akarta közölni az A Single Man rendezőjével, Tom Forddal, hogy „semmiképpen sem” tudja vállalni a főszerepet. Éppen abban a pillanatban, amikor megnyomni készült a „Küldés” gombot, csöngetett a hűtőgépszerelő – és a levél végleg a postázandók között felejtődött, így mégis ő kapta a később nyerőnek bizonyult főszerepet.

A király beszédének alkotói sajátos szójátékot választottak filmjük címéül. A King’s Speech – illetve ha királynő ül a brit trónon, mint jelenleg is, akkor a Queen’s Speech, vagyis a király vagy a királynő beszéde – a brit parlamentarizmus egyik fő alkotmányos mozzanata. Ez az a beszéd, amellyel a mindenkori uralkodó fényes ceremónia keretében, a Lordok Házában összegyűlt alsó- és felsőházi képviselők előtt, kormánya éves programját ismertetve minden évben hivatalosan megnyitja a soros parlamenti évadot. A film címe ugyanakkor arra is utal, hogy a cselekmény fő vonala VI. György kínlódása beszédhibáival, és beszédterapeutájának hősies küzdelme e fogyatékosság korrigálására.

A király beszéde elől egy kiemelkedő díjat halászott el vasárnap este egy másik alkotás: a legjobb rendező David Fincher lett a Facebook-sztorit feldolgozó Közösségi háló (The Social Network) című alkotásáért.

A legjobb női főszereplő díját Natalie Portman kapta a Fekete hattyú (Black Swan) című balettdrámában nyújtott alakításáért. Ez a film volt A király beszédének legfőbb vetélytársa az idei BAFTA-versenyben, tizenkét jelöléssel, de végül csak ezt az egy elismerést sikerült begyűjtenie.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top