Szabadidő

Romantikus utak a Föld körül: 5 álomnászút

Repüld velünk körbe a világot, tervezgess – akár akkor is, ha éppen nem állsz oltár elé. Utazni mindig jó, különösen azzal, akit szeretsz.
5 nászút – Romantikus utak a Föld körül

A legjobb esküvői weboldalak »

Ahogyan az esküvői ceremóniák és ruhák, úgy a nászutak divatja is változik. A klasszikusok, mint a Maldív-szigetek vagy Velence, máig kitartanak, de a megszokottól eltérő utak után sem kell sokat kutatni. Búvárkodós, shoppingolós nászutak éppúgy kínálkoznak, mint egy jó kis kirándulás az Antarktiszon.


India

A Tádzs Mahal, a modern világ hét csodájának egyike állítólag még nem okozott csalódást egy látogatójának sem. Sőt az utazók azt mesélik, hogy bár képen sokszor látták az agrai palotát, arra a szépségre, amely a valóságban fogadta őket, képtelenség felkészülni. A Tádzs Mahalt a 17. században építtette egy császár szeretett felesége emlékére, és mindmáig az örök szerelem szimbóluma. A titok a szimmetriában, a márványban és a drágakövekben, a bámulatosan kidolgozott részletekben keresendő. A legromantikusabb lelkű nászutasok telihold idejére időzítik az érkezést, a telihold napjain éjszaka is nyitva áll a mauzóleum.

5 nászút - Romantikus utak a Föld körül
5 nászút - Romantikus utak a Föld körül

Ha pedig már arra járunk, itt az alkalom megpihenni India leghíresebb szállodájában. Írók, filmsztárok, politikusok sora gyönyörködött már a Tádzs Mahalban az erkélyéről, mivel a The Oberoi Amarvilas néhány száz méterre áll tőle. Innen csodálhatjuk a tökéletes épületet éjjel és nappal, hajnalban és alkonyatkor – pláne, hogy az a hír járja, a köveinek színe időről időre változik. Az indiai nászút előtt érdekes lehet a Káma Szútra tanulmányozása is.


Párizs

A francia főváros századok óta őrzi a szerelmek és a szerelmesek városa címet. Romantikus utcák, sőt negyedek, fényes bulvárok és üzletek, művészek, kávéházak, parkok, padok, Szajna-part. A város felfedezéséhez a legegyszerűbb talán, ha követjük nagy kedvencünk, Amélie lépteit. Bár Párizs nem adja olcsón a kincseit, odajutni mindenképpen egyszerűbb, mint elrepülni az Óperenciás-tengeren túli szigetekre. Csigalépcsős, kandallós hoteleket nem nehéz találni, de vannak filmes, keleties és high-tech helyek, ahogyan rusztikus vagy éppen egy-egy nagy divatházhoz köthető szállodák is.

5 nászút - Romantikus utak a Föld körül
5 nászút - Romantikus utak a Föld körül

A Marie Claire még ezeknél is érdekesebbet talált: a Paris Yacht a Szajna rakpartjánál álló kis hajón kínál szállást, Párizs szívében, a Notre Dame-tól néhány lépésre, a Szent Lajos-szigettel szemben. Külön ajánlataik vannak a nászutasoknak. A hajó a ’30-as években épült, korabeli berendezése ép maradt, és minden kényelmet biztosít. A hajóteraszon vacsorázhatunk vagy pezsgőzhetünk, miközben az autók tülkölése helyett a hullámok csobogását hallgatjuk.

Tahiti

Van, aki el sem tudja képzelni a nászutat selymes plázs és pálmafák nélkül. Számtalan egzotikus sziget nevét ismerjük, bár néhányról azt sem tudjuk, merre keressük a térképen. Ezek egytől egyig népszerűek a nászútjukat tervezgetők körében, de közülük is talán Tahiti neve cseng a legjobban. Örök úti cél, a Csendes-óceán kellős közepén fekszik, sok kisebb, smaragdzöld szigetből áll. A hihetetlenül kék vízzel körülölelt mesebeli szigetek egyikén-másikán néhány napig akár teljesen magunk lehetünk. Mindennel felszerelt bungalók várnak, de vannak hotelek is a szigeteken.

5 nászút - Romantikus utak a Föld körül
5 nászút - Romantikus utak a Föld körül

Nehéz elképzelni, hogy Tahitin elromlana az idő, de ha mégis megtörténne, okvetlenül ugorjunk be a helyi kis múzeumba. A szigeteket Paul Gauguin francia festő ismertette meg a világgal, a helyi hétköznapokról készült színpompás festményeiből itt is őriznek néhányat. A galéria előtt és után kóstoljuk meg az egzotikus gyümölcsöket, a friss halételeket, a koktélokat, élvezzük a végtelen strandokat, nézegessük a színes halakat és a különleges virágokat, egyszóval egészen nyugodtan érezzük magunkat a földi paradicsomban. Nászutasként ez a legkevesebb.


Szentpétervár

Régebben szinte kötelező volt az esküvő után a velencei nászút. Van azonban a lagúnavárosnak párja, mégpedig északon. Sokan ezt választják úti célul, különösen, hogy Szentpétervár kifejezetten számít a szerelmespárokra. A lenyűgöző uralkodói palota, a Petrodvorec hatalmas parkjával, szökőkútjaival mesebeli sétákat ígér. Romantikus filmekbe illő a hajókázás a csatornákon vagy a séták között megpihenni a hagyományos orosz teázókban. Kóstoljuk meg a kitűnő orosz palacsintát, a blinit – gombás, sajtos, kaviáros, lazacos változatban, és persze a végén jöhet a csokis is. A Grand Hotel Europe Szentpétervár történelmi nagyszállója, a világhírű Nyevszkij Proszpekten áll, a város legszebb sugárútján, múzeumok, színházak szomszédságában.

5 nászút - Romantikus utak a Föld körül
5 nászút - Romantikus utak a Föld körül

Csajkovszkij a szállóban töltötte a nászútját, és több mint százéves fennállása óta hírességek tucatjai fordultak meg benne. Ha nem itt veszünk ki szobát, legalább egy pohár orosz pezsgőt igyunk meg a patinás bárban. Kihagyhatatlan a világ egyik legjelentősebb múzeuma, az Ermitázs, amelynek az épületei is tündérmesébe illők. Persze az egészre nem lesz időnk, de kóstoljunk bele. Karácsonykor nyílt és áprilisig látogatható például a múzeumhoz tartozó Téli Palotában A porcelán és a rózsa című, több száz év porceláncsodáiból válogatott tárlat. A kis képen látható, szenvedélyes Zichy Mihály-akvarellt ugyancsak az Ermitázsban őrzik.

Kiotó

Az egykori császári fővárost a gésák városaként is emlegetik. A szerelem művészei ma is ott tipegnek régimódi kimonóikban a macskaköves utcákon, igaz, ma már taxik felé lépkednek, amelyeknek automatikusan nyílik az ajtajuk… Több városrészben is élnek gésák és maikók (amolyan tanoncok), a legrégebbi a Kamisicsiken negyed. Kiotó Japán egyik legszebb városa, a helyiek és a turisták kedvence, rengetegen látogatják évről évre. Tele van a világörökség részévé nyilvánított helyszínekkel: császári paloták és pavilonok, szentélyek békés kertekkel, tavakkal, hidakkal. Ha az utazást március végére, április elejére időzítjük, a japánokkal együtt élvezhetjük a parkokban a cseresznyevirágzást.

5 nászút - Romantikus utak a Föld körül
5 nászút - Romantikus utak a Föld körül
5 nászút - Romantikus utak a Föld körül

Kávézhatunk a helyi Starbucksban, vagy részt vehetünk hosszú, bonyolult teaszertartáson egy hagyományos teaházban. Vacsorázhatunk dizájnkávéházban vagy Michelin-csillagos étteremben. Nagyvárosban járunk, szállást nem lesz gond szerezni. De ha Madonna és Christina Aguilera nyomdokain szeretnénk járni, válasszuk a Yoshikawa Inn hatalmas, csodálatos kertre néző szobáinak egyikét, finom, hagyományos konyháját és érzékeny, kifogástalan kiszolgálását. Az útra magunkkal vihetjük Arthur Golden Egy gésa emlékiratai című regényét, amely a gésák titkokkal, intrikákkal teli napjaiba, Japán egzotikus világába kalauzol. Filmváltozata egy sor Oscar-díjat söpört be néhány éve.

Romantikus utak a Föld körül: 5 nászútCikkünk a Marie Claire februári számában jelent meg.

A magazin tartalmából:

  • Divattal a diktatúra ellen
  • A pénz ereje
  • A díva stílusa
  • Osvárt Andrea Hollywoodba megy az álmai után

Ha előfizetnél a magazinra, kattints ide!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top