Szabadidő

Mandulafák, rackajuhok és a mézédes szőlő földje

Kevés hely őrizte meg az országban a természetes báját úgy, mint a vadregényes Káli-medence. Novemberben itt találhat ránk leginkább az őszi romantika.
6 kihagyhatatlan látnivaló

1. Salföldi Természetvédelmi Major – A kicsi gyerekekkel a Káli-medencébe kiránduló családok útja először a salföldi állatparkba vezet.

2. A Káli-medence építészete – Ezen a vidéken a régi és az újonnan felépült nyaralók is a régi kisnemesi kúriák stílusát követik.

3. Theodora tanösvény – A tanösvény végigjárása nélkülözhetetlen a Káli-medence valódi arcának megismeréséhez.

4. Tapolcai-tavasbarlang – Ezt a különleges, vízzel telt barlangot az idelátogatók csónakon járhatják végig.

5. Kővirág étterem – A kitűnő ízléssel berendezett köveskáli vendéglő remek választás egy hangulatos vacsorához.

6. Szigligeti Eszterházy-pince – Kóstoljunk bort a Balaton-felvidék egyik legpatinásabb, nemes penésszel borított borospincéjében.

A Balatontól néhány kilométerre fekvő, mediterrán hangulatú Káli-medence a nyugalom szigete, éles ellentéte a tóparti települések nyüzsgő világának. Érdemes egy hosszú hétvégét ezen a területen eltölteni, hiszen a közelben jó néhány további látnivaló csábít további felfedezésre: fél órán belül elérhetjük a szigligeti várat vagy a Tapolcai-tavasbarlangot, este pedig végiglátogathatjuk a leghangulatosabb badacsonyi, szigligeti és Szent György-hegyi borkóstoló helyeket.

A medence a mai napig érintetlenül, természetes állapotában maradt fenn, a dombokkal körbevett falatnyi területen zárt, idilli világ bújik meg. Szántóföldek helyett csavart szarvú rackajuhokkal teli legelőket találunk, a dombok oldalában szőlőültetvények húzódnak, az enyhe időjárás miatt elterjedtek a mandula- és fügefák. A föld mélyéről számtalan forrás tör a felszínre, melyek egyike a már a rómaiak által is ismert kékkúti Theodora-forrás.

A környékre jellemző népi építészeti emlékek a több faluban is fennmaradt úgynevezett „mosóházak”, ahol az asszonyok régen forrásvízzel mosták a ruháikat (a két legjobb állapotú ilyen építmény Köveskálon és Kővágóörsön látható).

Valaha református vallású kisnemesek lakták a falvakat, a számos fennmaradt klasszicista stílusú udvarház az ő egyedülálló örökségük. A legtöbb mesekönyvbe illő, hófehér épületet Salföldön látni, itt az igényes felújításoknak, az eredeti stílust helyreállító átépítéseknek köszönhetően már annyi ilyen ház van, hogy lassan helyreáll az eredeti, egységes falukép. Szintén jó néhány bájos épületet találunk Szentbékkállán, illetve a Káli-medence határán kívül eső, Nagyvázsonyhoz közeli Vöröstón és Barnagon is. Érdemes megcsodálni a házak díszes homlokzatát, az újra divatba jött Szent Korona-domborműveket.

Salföld (Fotó: Sz. Zs.)
Salföld (fotó: Sz. Zs.)

Mindössze hat falu alkotja a medencét: Kővágóörs, Köveskál, Salföld, Kékkút, Mindszentkálla és Szentbékkálla. Ezekben a falvakban találjuk az ország legszebb rusztikus hangulatú szálláshelyeit és vendéglőit, különösen Köveskálon és Szentbékkállán érdemes körülnézni. Mivel sok szálláshelyen lehet biciklit bérelni, kerékpáron is bejárhatjuk a környékbeli falvakat, de a kijelölt tanösvények lehetőséget adnak gyalogtúrákra is. A tájegységnek nincs egyértelmű központja, a turisták által leginkább látogatott falu Szentbékkálla, általában itt van a legnagyobb élet.

Érdemes megcsodálni a házak díszes homlokzatát (Fotó: Sz. Zs.)
Érdemes megcsodálni a házak díszes homlokzatát (fotó: Sz. Zs.)
 A legfontosabb látnivalók

Természetvédelmi major – Salföld

A salföldi major a Balaton-felvidék legnagyobb és legnépszerűbb állatparkja, ahol őshonos magyar állatfajtákkal ismerkedhetünk meg (mangalica, szürke marha, rackajuh, pásztorkutyák). Lovagolhatunk is, a gyerekek pónilóra is ülhetnek.

Természetvédelmi Major (Fotó: Sz. Zs.)
Természetvédelmi major (fotó: Sz. Zs.)

Cím: Salföldmajor
Nyitva: mindennap, május–augusztus: 9.00–19.00; március közepe – április, szeptember – november közepe: 9.00–17.00
Belépő: 500/350/250 Ft
www.kali.hu »

Fotó: kali.hu
Fotó: kali.hu

Kőtengerek

A Káli-medencében utazgatva nagy területen elszórt, meghökkentő látványt nyújtó sziklaalakzatokra, úgynevezett „kőtengerekre” lehetünk figyelmesek. A kősziklák az ősi Pannon-tenger kiszáradását követően itt maradt homoküledékből keletkeztek, miután a homok a felszínre törő vulkáni hőforrások hatására megkövesedett. A szél és a víz által tovább formált sziklaalakzatokban a mai napig fellelhetőek az elmeszesedett tengeri állatok (csigák, kagylók) maradványai. A legszebb, legnagyobb méretű és teljesen épen maradt kőtengert Szentbékkálla mellett találjuk, de néhány érdekes formájú szikla az emberi pusztítás ellenére fennmaradt Salföld és Kővágóörs határában is (ez utóbbiak különösen naplementekor nyújtanak lenyűgöző látványt). Az egyik legismertebb képződmény a szentbékkállai úgynevezett Ingókő, amely hatalmas mérete ellenére ide-oda billeg. A szentbékkállai kőtengerhez az utat a faluban tábla jelzi. A kővágóörsihez a Köveskál felé vezető úton kell elindulni, és a falu határában (ahol az út élesen balra kanyarodik) jobb kéz felől találjuk. A salföldi kőtenger a falu déli bekötőútja mentén terül el.

Hegyestű – Monoszló

A Káli-medence leglátványosabb természeti képződménye az 50 méter magas bazaltoszlopokból, úgynevezett „bazaltorgonából” álló Hegyestű. Különleges formája úgy alakult ki, hogy a meredek falat képező megkövesedett láva hosszú, egyenes csíkok mentén repedezett meg. A Hegyestű tetejéről (337 m) bámulatosan szép kilátás nyílik a Káli-medencére.

Monoszló
Monoszló – fotó: kali.hu

Nyitva: mindennap 9-től sötétedésig
Belépő: 500/350/250 Ft

Theodora tanösvény

A három óra alatt kényelmesen végigjárható tanösvény a kékkúti Theodora-kúttól indul, a Káli-medence középső részén halad végig, és ugyanide tér vissza. A tizenöt, madárfejmotívummal jelölt állomáshelyet végigjárva belekóstolhatunk a Káli-medence érintetlen világába, útközben érintjük a Kornyi-tavat és a kővágóörsi mosóházat, legelésző birkanyájakkal, szabadon kóborló lovakkal találkozhatunk.

Kecskefarm

A rendkívül népszerű kecskefarmon idilli tanyasi hangulat fogadja az idelátogatókat. A farmot vezető rokonszenves pedagógus házaspár tíz éve foglalkozik sajtkészítéssel; a kecskesajt-árusításon kívül szállást is tudnak biztosítani a megfáradt vándoroknak. A Tapolca–Zánka-országútról a 14-es kilométerkőnél kell letérni (a kékkúti leágazástól Tapolca irányában 400 méter, tábla nem jelzi a letérőt).

Tapolcai-tavasbarlang

A Magyarországon egyedülállónak számító barlang járatait víz tölti meg, a vendégek csónakban ülve járhatják végig a hangulatosan megvilágított üregeket. A 150 méter hosszú szakaszon a látogatóknak maguknak kell evezniük, a szűkebb helyeken kézzel lökhetjük magunkat előre. A barlang megtekintése után tegyünk egy sétát a városközpontban található Malom-tó körül. A bájos házakkal körbevett tó közepén egy − a mai formájában a 18. század óta működő − vízimalom áll.

Malom-tó
Malom-tó – fotó: tapolca.hu

Cím: Kisfaludy Sándor u. 3.
Nyitva: november – március közepe, kedd, csütörtök: 10.00–14.00, szombat: 10.00–16.00, vasárnap: 10.00–13.00
Belépő: 1000/850/700 Ft

 Szállástippek

Fotó: kaliartinn.hu
Fotó: kaliartinn.hu

A Káli-medence Magyarország legszebb falusi szálláshelyeit kínálja. Aki szereti a rusztikus hangulatú vendégházakat, itt néhány különlegesen szép gyöngyszemet találhat.

Káli Art Inn
Az egykori köveskáli gyógyszertár és a tiszti kaszinó épülete mögött megbújó hatalmas udvarban az ország egyik legpazarabb panziója működik, ahol magas színvonalú, provence-i stílusban berendezett két-, illetve többágyas szobákat kínálnak. A panzió polgári stílusú éttermében csak a vendégek számára vagy előzetes rendelés esetén főznek. (Köveskál, Fő u. 8.)
www.kaliartinn.hu »

Kecskefarm
A Kékkúthoz közel eső kecskefarm a Káli-medence legolcsóbb, de annál hangulatosabb szálláshelye, különösen diákoknak ideális. Három épület közül  választhatunk. A Tapolca–Zánka-országútról a 14-es kilométerkőnél kell letérni (a kékkúti leágazástól Tapolca irányában 400 méter, tábla nem jelzi a letérőt).

Pajta Galéria
A Salföld déli végén álló nádtetős parasztházban laza, vidám hangulatú szállást kínálnak. A szobák berendezése egyszerű, a vendégek közös fürdőszobát és konyhát használhatnak. (Salföld, Petőfi u. 9.)
www.balaton.hu/pajtagaleria »

Köveskál Vendégház
Ez a szálláshely az egykori köveskáli bíróság 18. századi, hófehér épületében található. A szobákat modern, vegyes stílusú bútorokkal rendezték be. Az épület legalsó részét régen börtönnek használták, ma egy presszó működik itt. (Köveskál, Városkút út 1.)
www.kali.hu/szallas/koveskal »

Fotó: kali.hu/szallas/koveskal/
Fotó: kali.hu/szallas/koveskal/


Kővirág Panzió
A Káli-medence egyik legszebb, rusztikus ízlésű panziója, finom mediterrán stílusjegyekkel. A kétszintes, ötszemélyes apartmanokat ötletes népi bútorokkal rendezték be, mindegyikhez egy-egy nagyon helyes fürdőszoba tartozik. A panzió étterme is kitűnő. (Köveskál, Fő út 9/A.)
www.kovirag.hu »

 Evés-ivás

A Káli-medence panziói közül néhányban nagyon szép, rusztikus hangulatú vendéglő is működik, de Badacsonyban és Szigligeten is akad egy-két kitűnő étterem.

Fotó: kovirag.hu
Kővirág étterem
Fotó: kovirag.hu

Víg Bacchus fogadó
Badacsony egyik legjobb étterme, házias konyhával, barátságos vendéglátással. Az étlapon csak néhány fogás szerepel, de azokat mind frissen készítik; érdemes figyelni a napi ajánlatokat is. A picike teraszról páratlan kilátás nyílik a Badacsony környéki tájra. (Badacsony, Kossuth Lajos u. 1.)
www.bacchusinfo.hu »

Malompart étterem
A vendéglőt egy régi malomépületben alakították ki, Kapolcs nyugati határában. A polgári szecessziós stílusú berendezés elegáns, látszik, hogy a tervezők mindent az utolsó részletig átgondoltak. Az étterem közelében működő „Országpark” Magyarország legfőbb nevezetességeit mutatja be egy hatalmas szabadtéri terepasztalon. (Kapolcs, Kossuth u. 1.)
www.malompart-kapolcs.com »

Kővirág étterem
A harmonikusan berendezett étterem a káli-medencei kisnemesi kúriák egykori világát idézi fel. A sarokban búbos kemence, az asztalon friss virág biztosítja a meleg hangulatot. Kitűnően főznek, a magyaros és a mediterrán konyha remekeiből válogathatunk. Romantikus vacsorához ideális választás, meleg estéken az udvaron is étkezhetünk. (Köveskál, Fő út 9/A.)
www.kovirag.hu »

 Hasznos infók

Távolság Budapesttől: 160–180 km

Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság – Csopak, Kossuth u. 16.; tel.: 87/555-260
www.bfnpi.hu »

Hasznos honlapok:
www.kali.hu »
www.badacsony.hu »
www.szigliget.hu »

Barangolások a Káli-medencébenCikkünk a Jel-Kép Kiadó gondozásában megjelent, Hosszú hétvégék Magyarországon című könyv alapján készült.

A csodákért nem kell feltétlenül a szomszédba menni, ezt példázza ez a több száz színes fotóval illusztrált, 25 belföldi úti cél leírását felvonultató kötet.
Hangulatos városok Soprontól Szabadkáig, nemzeti parkok az Őrségtől a Hortobágyig, romantikus helyszínek, családi hétvégék, természetjárás, wellnessprogramok, borkóstolók – személyesen ellenőrzött, friss információkkal + 244 szálláshely, 142 étterem, 525 fénykép, 47 térkép.

Szerző:
Farkas Zoltán
Ára:
4490 Ft
Kiadó:
Jel-Kép Kiadó
www.keletnyugat.hu »
Tipp: rendeld meg a könyvet a Polc.hu-n! »

Mandulafák, rackajuhok és a mézédes szőlő földjeMámoros hétvége a Villányi borvidéken 

Tarts velünk délre, a tüzes, zamatos vörösbor és a fenséges étkek birodalmába. »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top