Szabadidő

Édesnégyes: szomorú társkereső celebek a tévében

Halk, lemondó legyintéssel kínlódja végig a kritikus a TV2 legújabb társkereső műsorát. Utólag már látni, hogy esély sem volt átvinni a lécet.

Van ennek a csatornának egy csodálatos műsora, Megasztárnak hívják, az ötödik évad akár a széria legjobbja is lehet. Családi program, sokszor minőségi megoldások, kiváló, pozitív üzenettel, olyan kezdeményezésként, aminek nagyon drukkolok. Na, az Édesnégyesnek viszont ehhez a nívóhoz semmi köze.

Fotó: press.TV2.hu
Kozso és az egyik „kiválasztott”
Fotó: press.TV2.hu

Nem akarnék én itt már sem felháborodni, sem hangosan ágálni, hogy már megint minek, kinek, miért és hova. Nem vitázok, mert nincs értelme. Volt már ilyen műsor tucatszám, Senorita Szöszitől az Édesnégyesig, és ilyen lesz majd az új „celebszívató” program is. Valamiért ennél a csatornánál úgy készülnek a műsorok, hogy a bukott kereteket ezredszer is újra kitöltik – akárha a konok szakács, aki akkor is feladja a borsos tokányt a menzán ebédre, ha évek óta nem eszik a gyerekek. Újra és újra megfőzi, mert hátha jobban fogy majd, ha rizs helyett csőtésztával köríti, vagy mócsingos sertéscomb helyett mócsingos lapockát kockáz a raguba.

Fotó: press.TV2.hu
Szorcsik Viki és egy hódoló
Fotó: press.TV2.hu

Nem megy. Halkan, csöndben nyugtázzuk csak, hogy ez most nem megy. Hiszen maguk a résztvevők sem veszik komolyan! A másodlagos frissességű celebek castingja is erre utal: mikor volt utoljára slágere Kozsónak? Melyik volt az utolsó, országosan ismert és népszerű szerepe Zana Józsefnek? Mivel foglalkozik, miből él jelenleg Szorcsik Viki? Na ugye.

És ezek a celebek sem úgy vágtak neki a forgatásnak, hogy életük szerelmét, örök társukat találják majd meg a műsorban. Nem is úgy szervezték a jelentkezőket: már megint, ismét, újra itt a pornós faktor, unalmasan a szokásos csavarral, miszerint „kiszivárgott” Szabó Zsófi (ő is egy celeb) választottjának melegpornója. Véletlenül. Senki nem sejtette korábban. Már meg sem lepődtem – az sokkal inkább meghökkentene, ha egy ilyen műsor végeztével összejönne egy pár, összeházasodnának, gyerekeket nevelnének, tisztességben megőszülnének… de ilyen még nem volt, és most sem lesz.
A koncepció tehát a szokásos menzai kevercs: van benne egy kis celebfőzőcskézés, van benne egy kis Benkő-utánérzés, egy kis celebszívatás és rugalmas, páros lábbal végrehajtott ugrándozás megint a jó ízlésen. Ja, és funkció nélküli, dramaturgiai mellhimbálás, mert, ugye, itt is csupa-csupa „bevállalós” fiatal jelentkezett.

Langy tavaszi fuvallatként gyógyítaná sebzett lelkem, ha végre látnék egy „be nem vállalós” fiatalt is a tévében. Vagy celebet, akár – hiszen az milyen minta, amikor Szorcsik Viki arról panaszkodik, hogy „felháborító tapizásba” kezdtek már az első nap a szívét ostromló jelentkezők, és akarata ellenére bikinire vetkőztették. Nos, ha ez valóban így volt, akkor remélem, a nyomozó szervek hivatalból eljárást indítanak a tárgyalt bűncselekmény miatt… de ebben az esetben a logikus nekem az lenne, hogy a szexuálisan bántalmazott hölgy leordítja a szerkesztő fejét, rendőrt hív, és opcionálisan úgy földhöz keni a kamerát, ahogy azt még Hujber Feri sem szokta. De nem, a „felháborító tapizás” után még szépen leforog a heti adag, másnap, harmadnap is randizgat a fiúkkal.

Fotó: press.TV2.hu
Majka puszitársa
Fotó: press.TV2.hu

Csak menteni a menthetőt: drága kamasz lányok, akik ezt a műsort nézitek! A valóságban ennek nem kell így lennie; ha valaki akaratotok ellenére tapiz titeket, akkor szóljatok a szüleiteknek, és menjetek el a rendőrségre! Nem, ezt nem kell eltűrni, ez így nem természetes, és ne válasszatok olyan munkát, ahol ezt megkövetelik. Ja, és kedves fiúk, akik szintúgy megnéztétek a műsort: előre szólok, hogy amennyiben a majdan megszületendő lányommal is így szeretnétek viselkedni, előre kalkuláljátok bele az apukáját is, azaz engem, aki egy dupla csövű vadászpuskával fog nálatok kopogtatni az incidens után. Nem viccelek.

Az Édesnégyes egy fura, halva született hibrid, ahol jól látszik a TV2 legégetőbb problémája. Az a koncepciótlanság, amellyel megpróbálják pozicionálni a csatornát, és egymást ütő dolgokat indítanak el. Hogyan fér egy tető alá ez a bulváriszap és a társadalmi mobilitást sajátos eszközökkel bátorító, az elfogadást propagáló Megasztár? Mit üzen ez a műsor, mire szánták, ki-mi a célcsoport? Mert nekem az a dolgom, hogy megnézzem az egyes adásokat, de aki ezt szórakozásból tenné, az mit kap, mit lát?

Látja a second hand, illetve wannabe celebeket, akik szomorúan játsszák a társkereső szerepét, alig-alig kikacsintva a pózból (Majka párszor megpróbálta, becsületére legyen mondva). Lát heti váltásban négy fiatal fiút, illetve lányt, akik szintúgy próbálják előadni, hogy ők épp most, épp egyszerre és ugyanannyira lettek szerelmesek a heti celebritásba. Érdekes kísérlet lenne egyébként az utolsó pillanatban átszervezni a csajokat, hogy „bocs, Lujzi, te két héttel később gyere, szóval ne a Kozsóba, hanem a Majkába legyél fülig szerelmes”.

Édesnégyes: szomorú társkereső celebek a tévében Látjuk a Hal a tortán romjait, mert muszáj a celebnek főzőcskéznie, siker volt valaha, és látjuk, hogyan fertőzte meg szinte az összes, saját gyártású műsort az említett műsorban még új, érdekes és sikeres narrátorkényszer.

De mindegy is egyébként. Mondom, nem számít. Ez a műsor csak egy működési zavar, csöndben el fog múlni, miközben a zászlóshajók viszik előre a dolgokat. Majd a Megasztár ad témát, majd az egyik legmegbízhatóbb műsor, öregecskedve is otthonos, nézhető Napló felel a közéleti témákért, majd House hozza a sorozatfüggőket, majd a krimihétfő az apukákat, a csajos sorozatok az anyukákat, a vicces-aranyos mozifilmek a családokat. Nem ezeken a sallangokon múlik, szerencsére.

Édesnégyes: hétköznaponként 19:05-kor a TV2-n.

Tipp: a Hivatalos néző korábbi tévékritikáit összegyűjtöttük egy blogba. Itt olvashatod! »

Tévéműsor a neten: nlc.hu/tvmusor »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top