Szabadidő

A 10 legjobb hely, ahol a gyereked kitombolhatja magát

Ha a hagyományos játszóterek már kevésnek bizonyulnak ahhoz, hogy a gyerkőc felesleges energiáit lekösd, eljött az ideje az új, még izgalmasabb helyek felfedezésének!

Budapest

 Zöld Péter játszótér

A Millenáris területén felépített, Zöld Péter nevét viselő játszótér nem az a szokványos fajta: Zöld Péter meséjét jeleníti meg színpompás, faragott fajátékokkal. A játszótér persze nemcsak a népmesei hagyományokat eleveníti fel, hanem szobrászok, iparművészek által tervezett játékokkal a kortárs művészetnek is teret ad. Az egyes játékelemek a mese különböző helyszíneit mutatják be, így a lurkók szinte a mesébe csöppenek. A játszótér 14 éven aluli gyerekek számára épült.

Tipp: itt elolvashatod Zöld Péter meséjét »
Nyitva: nyáron 8.00–21.00, télen 8.00–19.00
Megközelíthető: a Millenáris a Lövőház utca, Fény utca, Kis Rókus utca, Marczibányi tér által határolt területen fekszik, 4-es, 6-os villamossal és 2-es metróval könnyen megközelíthető.
Infó: www.millenaris.hu »

 Görzenál – görkorcsolya- és szabadidőpark

14 000 négyzetméteren terül el Európa legnagyobb görkorcsolya- és szabadidőparkja, a Görzenál. A Duna-parton lévő zöldövezeti környezetben többféle sportot is űzhetünk: görkorizhatunk, gördeszkázhatunk, gyorskorcsolyázhatunk, streetballozhatunk, és BMX-szel is trükközhetünk.

Forrás: gorzenal.hu
Forrás: gorzenal.hu

Ezenfelül a szabadidőpark területén használható a gumiasztal, és lehetőség van falmászásra is. Profikon kívül a kezdők és az amatőrök is látogathatják a pályát. Van kölcsönző, ahol a görkorcsolyázás minden felszerelése megtalálható. Természetesen ezekkel a sportokkal most ismerkedők is bátran mehetnek a parkba, a görkorcsolyán kívül BMX- és gördeszkaoktatás is elérhető. A totyogó gyerekeken kívül minden korosztály használhatja a parkot, és megtalálhatja a neki szimpatikus sportolási lehetőséget.

Nyitva tartás és belépőjegy:
hétfőtől csütörtökig: 14.00–20.00, belépőjegy: 400 Ft/fő
péntek: 14.00–20.00, belépőjegy: 600 Ft/fő
szombat–vasárnap: 09.00–20.00, belépőjegy: 600 Ft/fő
Esőben a park zárva van.
Megközelítés: 1036 Budapest, Árpád fejedelem útja 125. (HÉV – Tímár utcai megálló, 60-as, 86-os busz – Nagyszombat utcai megálló.)
Infó: www.gorzenal.hu »

 Budavári Labirintus

A budavári labirintusrendszer többféle titokkal várja a látogatókat. Az őskori labirintus az európai barlangművészet több alkotásának hű másolata révén az emberi lét őskori dramaturgiáját eleveníti meg. A történelmi labirintus a nevéhez hűen történelmi eseményekhez kapcsolja a labirintus egyes részeit, míg a történelemvégi labirintus a labirintusrendszer legmélyebb pontján talált 42 millió éves leletek feltérképezésére ad módot. A labirintus egészen elképesztő lámpák fényénél, de olajmécsesek derengő lángjánál még félelmetesebb és még izgalmasabb. Az olajlámpás labirintus éjszakai program, nagyobbaknak izgalmas. Gyerekeknek vasárnap délelőttönként „nyit ki” a gyereklabirintus, amely ügyességi és fejtörő játékokkal hangolja a kicsiket a misztikus járatokra.

Nyitva: mindennap 09.30–19.30
Belépőjegy: felnőtt: 2000 Ft, diák: 1500 Ft
Megközelítés: Budapest, budai Vár. A barlangnak 3 bejárata van a budai Várban: Úri utca 9., Lovas út 4/A és Lovas út 4/B.
Infó: www.labirintus.com »

 Városligeti KRESZ-park

A 10 legjobb hely, ahol a gyereked kitombolhatja magátNémi retroutánérzéssel, de pár éve megújultan várja a gyerekeket a városligeti KRESZ-park. A közlekedő, főként bicikliző lurkók játékosan ismerkedhetnek meg a közlekedési táblákkal és szabályokkal, illetve alkalmazhatják, amit már az évek során megtanultak. A parkban biztonságosan, az autóforgalomtól elzártan gyakorolhatnak, nem mellesleg pedig nőnek a „lábukba rakott” méterek is.

A park nemcsak magabiztosan bicikliző gyerekeknek kínál izgalmat, hanem a kicsiknek is, akik éppen most jöttek rá, hogy műanyag motorjukkal sokkal gyorsabban tudnak haladni, mint saját lábaikon. A közlekedés szabályait pedig nem lehet elég korán megtanítani a gyereknek.

A park soha sincs zárva, és ingyenesen látogatható.
Megközelítés: Budapest, Városliget (a Közlekedési Múzeum mellett).

Vidék

 Visegrádi bobpálya

Visegrádon a Nagyvillám-kilátó mellett két bobpálya kanyarog a hegyoldalon, így egész évben lehet bobozni. A nyári bobokat zordabb időjárás esetén az alpesi bobok váltják fel, amelyeket plexitetővel lát el az üzemeltető esőben és havazásban. Tehát nincs mentség, hogy miért ne menjünk siklani. Az indulási és az érkezési pont ugyanott található, közben pedig felvonó juttatja el a bobokat a hegytetőre. A lesiklószakasz 700 m hosszú, 11 kanyarral. A bobokat kormányozni nem kell, a sebességet bátorság szerint a fékkarral lehet szabályozni. Élvezetes szórakozás az egész család számára.

Forrás:bobozas.hu
Forrás: bobozas.hu

Menetjegy: felnőtt: 500 Ft, gyerek: 300 Ft
Nyitva: nyáron 9.00–18.00, télen 10.00–17.00
Megközelíthető: Visegrád, Nagyvillám 1. (A 11-es főútról érhető el.)
Infó: www.bobozas.hu/visegrad/index.php »

 MecseXtrém Park

A MecseXtrém csupa olyat dolgot kínál, amit általában gyereknek nem szabad: lehetetlen kötélhágcsókon felmászni, illetve mindenre felmászni, mindenen hintázni, mindenen ugrálni.

A 10 legjobb hely, ahol a gyereked kitombolhatja magát

A sok csintalansági felhívás mellett olyan szívet megmozgató programokat is nyújt a park, mint a láthatatlan kiállítás, amiben azt tapasztalhatják meg a gyerekek, hogy milyen a látássérült emberek világa, illetve ott van még az odútanoda, ahol a madarak titokzatos világára csodálkozhatnak rá.

A 10 legjobb hely, ahol a gyereked kitombolhatja magát

Nyitva: szeptember 1-jétől péntek, szombat, vasárnap 9.00–18.00
Belépőjegy: 990 Ft/fő, azonban néhány játék használata további díjfizetés után lehetséges
Megközelíthető: Pécs, Árpádtető (Pécstől 2 km-re a 66-os számú főút mellett, Árpádtetőn található.)
Infó: www.mecsextrem.hu »

 Mezítlábas Park

Nevéhez méltóan egy olyan park, ahol a parkőr nem néz szigorúan, ha valaki lelép a kijelölt útról, vagy ledobja a cipőjét. Ebben a parkban éppen az a lényeg, hogy 21-féle járófelületen lehet mezítláb járkálni, esetleg aki bírja, még rohanhat is. A legtöbb gyerek lábának a homok és a fű puha érintése ismerős, de itt megtapasztalhatja, hogy milyen nehézkes a járás az érdes bazaltköveken, a fenyőtobozokon és a kukoricacsutkán, sőt a patakba is bele lehet gázolni. Tipegőknek az érdes, nehezen járható útfelületek nem javasoltak, de egyébként kortalan kikapcsolódás az egész családnak. Mivel a park bejárási útvonala nem túl hosszú, érdemes egy labdával készülni, hogy két „kör” között legyen még elfoglaltság.

Forrás:mezitlabaspark.hu
Forrás: mezitlabaspark.hu

A park ingyenesen látogatható, soha sincs zárva, és a sétaút kicsivel kevesebb, mint 1 km hosszú.
Megközelítés: Tabajd, Petőfi Sándor utca 2. (Budapesttől 45 km-re fekszik Tabajd, amelynek közepén található a park bejárata.)
Infó: www.mezitlabaspark.hu »

 Bikali reneszánsz Élménybirtok

A 10 legjobb hely, ahol a gyereked kitombolhatja magátA bikali Élménybirtok olyan tematikus élménypark, amely egyedülállóan idézi fel és kelti életre a középkori Magyarországot. Mesterek, színészek, harcedzett lovasok és íjászok, gyakorlott madarászok közreműködésével megelevenedik a középkor. Kortól függetlenül egész napos az időutazás, de a park igazi élményt azoknak a gyerekeknek jelent, akik tanulmányaik során már találkoztak régi korokkal.

A 7,5 hektáron elterülő élménybirtok öt nagy egységre tagolódik: a középkori falu, az óváros, a főtér, a reneszánsz palota és a lovagi küzdőtér. A közel 35 korhű építmény nemcsak impozáns kulissza a játékhoz, hanem műhelyek, boltok és foglalkoztatóházak működnek falaik között. További, gyerekeknek szóló program az állatsimogató, a tánctanulás, a mesejáték, a hangszerbemutató, és lovasismeretekre is szert tehetnek.

Forrás: elmenybirtok.hu
Forrás: elmenybirtok.hu

Belépőjegy: utószezonban felnőtt: 3600 Ft, diák: 2500 Ft
Nyitva: április 1. – szeptember 1., szerdától vasárnapig 11.00–18.00; szeptember 1. – október 31., csütörtöktől vasárnapig 11.00–18.00
Megközelítés: Bikal, Rákóczi u. 22. (Az M7-es irányából Siófoknál a 65-ös, majd a 61-es úton Dombóváron át, illetve a 6-os út irányából Bonyhádon át a Dombóvár felé vezető úton.)
Infó: www.elmenybirtok.hu »

 Városi Tömegközlekedési Múzeum

A múzeumok általában komoly helyek, ahol a gyerekeknek viselkedniük kell. A Városi Tömegközlekedési Múzeum viszont nem ilyen. Az egykori HÉV-kocsiszínből kialakított múzeum igazi mennyország a buszok, trolik és villamosok iránt lelkesedő gyerekeknek. Itt a lehető legrészletesebben szemrevételezhetik a múzeum közel 60 kocsiból álló gyűjteményét, és a legtöbbre még fel is mászhatnak, kipróbálhatják az összes ülést, akár a sofőrét is. A kicsik a sok érdekes jármű és a nagy tér miatt lelkesen rohangálhatnak, a nagyobbak viszont megismerkedhetnek a városi tömegközlekedés múltjával. Az 1987-ben gyártott villamos mellett a kincsestárban szerepel az 1970-ben gyártott csuklós Ikarusz busz, illetve olyan érdekességek is, mint a pőrekocsi, a földalatti vasúti kézihajtány, az önjáró hóseprő gép, a sínfejcsiszoló motorkocsi és a sínfolytonosság-mérő kocsi.

Belépőjegy: a felnőttbelépőjegy egy vonaljegy ára (320 Ft), diák: 260 Ft
Nyitva: április 1. – október 31., hétfő kivételével mindennap 10.00 és 17.00 között
Megközelítés: Szentendre, Dózsa Gy. u. 3. (A HÉV szentendrei végállomásánál.)
Infó »

 Sobri Jóska Bakonyi Kalandpark

Modern kori betyárságok: erdei drótkötélpálya (gyerekeknek és felnőtteknek is), betyárrafting, íjászat, pecázás, állatsimogató, ugrálóasztal, betyárlakodalom, de a gyerek szó szerint a falra és az erdő legmagasabb fájára is felmászhat. A 30 hektáros Sobri Jóska Bakonyi Kalandparkban nem lehet unatkozni, és  láblógatásra sincs idő. A gyerekek az aktív kikapcsolódás mellett az extrém sportokba is belekóstolhatnak felnőtt kísérőjükkel együtt. Mivel a park számtalan játékelemet kínál, így az életkort és az erőnlétet figyelembe véve mindenki megtalálhatja a számára legizgalmasabb és legnagyobb kihívást rejtő játékot. Persze csak olyat, amit teljesíteni tud, hiszen a betyárok élete csupa móka és kacagás.

Forrás: bakonyikalandpar.hu
Forrás: bakonyikalandpark.hu

Belépőjegy: felnőtt: 500 Ft, gyerek: 300 Ft, de bizonyos játékelemek 500 Ft-os „Sobri-bankóval” használhatóak
Nyitva: hétköznap 10.00–18.00, hétvégén 10.00–19.00
Megközelíthető: Kislőd, Vashámor (Veszprémtől pár kilométerre a 8-as út mentén található Kislőd).
Infó: www.bakonyikalandpark.hu »

A 10 legjobb hely, ahol a gyereked kitombolhatja magátAdrenalinvadászoknak: az 5 legjobb kalandpark itthon »
Ha az utóbbi időben csak a gázszámla nyomta fel a vérnyomásod, ideje más doppingszer után nézned. Már az országhatáron túlra sem kell utaznod, hogy egy kis extrém kalandban legyen részed, hiszen megannyi hazai kalandpark várja az adrenalinfüggőket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top