Szabadidő

Club Rotation, avagy csúfoljuk ki a vidéki diszkókat

Ha azt gondolom, hogy a VIVA zenecsatorna műsorai és műsorvezetői a tizenéveseknek mutatnak példát, akkor a Club Rotation a lehető legrosszabb példa, amivel szinte csak a baj van. Gondolkodni kéne kicsit, fiúk.

Aki nem ismerné: a VIVA Tv-n péntek esténként fut egy olyan műsor, ahol jellemzően VJ Zola, ritkábban Ben vagy Ada felkeresnek egy diszkót, ahol tréfásnak szánt beszélgetéseket folytatnak az ott szórakozó fiatalokkal, szintúgy tréfásnak szánt játékokra veszik rá őket, illetve a közegen keresztül tulajdonképpen be is mutatják nekünk az adott települést, annak lakóit.

Forrás:vivatv.hu
VJ Zola
Forrás: Vivatv.hu

Ha létezik unfair, tisztességtelen műsor, akkor ez az. Az első percétől az utolsóig, a legelső bejelentkezéstől az elköszönésig szinte folyamatosan káros – és ezt komolyan gondolom.
Ezek a nagyon menő fővárosi tévések valami olyan hihetetlen arroganciával, lenézéssel érkeznek meg vidékre, ők annyira „le”-mennek egy-egy Budapesten kívüli diszkóba, amitől kinyílik a bicska az ember zsebében. Nem lehet másképp értelmezni azt, amikor a diszkóban egy-egy miniinterjúra megtalált fiatalt szántszándékkal kellemetlen helyzetbe hoznak, hülyeségeket kérdeznek tőle, hogy a válaszba belezavarodva maga is hülyének tűnjön. Mert vidéki, mert szakmunkás, mert neki nem a menő ruházati cég adja ingyen a szponzorruhát, hanem a piacon vette a hamis márkajelzéses cuccot.

Holott csak arról van szó, hogy egy kiskunhalasi vagy komlói tizenéves nem szokott országos tévében szerepelni, pláne nem kamerák előtt beszélgetést folytatni. Persze hogy zavarban van! Tudta, hogy ma este jön a VIVA a diszkóba, felvette a legmenőbbnek gondolt ruháját vagy a legszexibb felsőjét, próbált minden szempontból úgy kinézni, hogy az ne legyen ciki „a pestiek” előtt – és még meg is szólítják, még szerepelhet is a tévében! És ekkor odajön egy furán dülöngélő, rekedt, tenyérbemászó képű alak, és olyan hülyeséget kérdez tőle, hogy mit kezdene egy rózsaszín pónival. Szegény srác vagy csaj meg persze lefagy, és magát hiszi hülyének – holott a kérdés és a kérdező a hülye, az, aki most röhög a hülye vidéki kamaszon.

Pár évvel ezelőtt kiszivárgott egy videó a VIVA akkori műsorvezetőiről, amiben válogatott sértések közepette küldik el a „kedves nézőt” mindenhová. Azóta a műsorvezetők változtak, de a hozzáállás kevésbé, sőt: hetente a legdurvább nyílt színi megalázásokat vezetik elő.
És nem csak ezzel, nem csak ez rombol. Ott van még a „párok összehozása” is – mint tréfás játék… amely aljasságot azóta nem értek, mióta először láttam. Ki találta ezt ki, van-e neki gyereke, vagy legalább lelkiismerete?

Mondom röviden a forgatókönyvet: VJ Zola kiválaszt a diszkóban egy fiatal lányt, illetve fiút. Szembeállítja őket egymással, majd a nagy zaj miatt közvetít közöttük, azaz ostobaságokat kérdeztet a fiúval (amiket belerikolt a lány fülébe), majd a választ tolmácsolja a fiúnak, és viszont. Rövid, szóbeli petting után pedig felszólítja a pár perce még egymásnak vadidegen párt, hogy nosza, akkor SMÁROLJATOK! Azok pedig engedelmeskednek a parancsnak, elkezdenek smárolni, a józanság, erkölcs és megfontolt szexuális aktivitás legnagyobb dicsőségére.

Club Rotation, avagy csúfoljuk ki a vidéki diszkókat

Találós kérdés következik. Kire hallgat jobban egy középiskolás fiatal: a pedagógusra és szülőre, aki arra kéri, hogy lehetőleg ne engedjen be rögtön egy vadidegent a szájába, vagy arra a trendi, fővárosi műsorvezetőre, aki a menő sztárok pajtása? Sőt, jöjjön rögtön egy másik találós kérdés is: lesz-e bármi jogalapja VJ Zola apukának majdan a kislányát megkérni, hogy ne a diszkó hátsó udvarán, egy vadidegen sráccal veszítse el a szüzességét, akármennyire is biztatja őket az összefonódásra egy furcsán dülöngélő, pesti menő fickó?

Club Rotation, avagy csúfoljuk ki a vidéki diszkókat

Club Rotation, avagy csúfoljuk ki a vidéki diszkókat

Szívtipró gimi? Tuti gimi? Beverly Hills?
A gimis sorozatok évtizedek óta kedvencek Magyarországon is. Ti melyikbe jártatok? »

A Club Rotation eredeti szándéka szerint egy színes palettát kibontó műsor, ahol az ország különböző szórakozóhelyein dolgozó lemezlovasokat, az ott szórakozó fiatalokat, az ő kedvenc zenéiket mutatják be. Hogy ez nehéz, lélekölő munka? Elhiszem. Hogy a huszonötödik diszkó már csak egy-egy felessel megy, hogy az őszinte érdeklődést már imitálni sem sikerül? Elhiszem, de akkor is, a fenébe is, ti példaképek vagytok. Titeket követ és másol az a fiatal, aki a tévé előtt ül, és megfellebbezhetetlen a szavatok helyben, mikor „lementek” vidékre.

Viselkedj úgy, vagy válts szakmát. Aki nem bír éjszakázni, az ne legyen éjjeliőr, aki nem bírja a vért, ne menjen sebésznek. Akiből kiég az empátia és a felelősség, az meg ne maradjon meg olyan helyen, ahol neki kéne példát mutatnia – különben veszélyes és káros szereplő lesz belőle.

Club Rotation, avagy csúfoljuk ki a vidéki diszkókat

Kedves VJ Zola és a többiek, akik a Club Rotationnel a vidéki diszkókat járjátok! Tessék újra felzárkózni ahhoz a felelősséghez, amit ez a meló jelent. Lejáratás és „smároltatás” helyett picit beleképzelni magatok azon szerencsétlenek helyzetébe, akik ott és akkor nem mondanak nektek nemet. Higgyétek el, titeket is könnyen lehetne hasonló helyzetbe hozni: csak egy megfelelő tekintély, egy fölétek pozicionált szereplő kell hozzá. Meg is érdemelnétek.

Mikor? Hol? VIVA, péntek: 21:00, szombat: 20.00, vasárnap: 21.00.


Tipp:
a Hivatalos néző korábbi tévékritikáit összegyűjtöttük egy blogba. Itt olvashatod! »

Tévéműsor a neten: nlc.hu/tvmusor »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top