nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Szabadidő
3 veszélyforrás a horvát tengerparton. Így kerüld el őket!

3 veszélyforrás a horvát tengerparton. Így kerüld el őket!

A biztonságos és mégis élményekkel teli tengerparti nyaraláshoz mindössze néhány alapszabályt kell csak betartani, amelyekkel nemcsak a kellemetlenségek előzhetők meg, hanem akár életeket is menthetnek.
Avatar
NLCafé
f Ajánlom

Szentesi Árpád, a 7 Tenger Búvárklub oktatója szerint a legfontosabb a megelőzés, mert a biztos információk birtokában búvárkodás közben is kisebb az esélye az esetleges vészhelyzetek kialakulásának.

A leggyakrabban előforduló kellemetlenségek forrása az erőteljesen tűző nap, az otthon megszokottól eltérő környezet, valamint a helyi élővilág behatóbb ismeretének hiánya.

1. veszélyforrás: leégés

A leégés a víz felszínén hosszasan úszkálókat is érinti, ezért fontos a vízálló naptej használata, illetve a kifejezetten búvárkodáshoz való öltözet (dive skin), vagy akár egy fehér pamutpóló viselése. Gyakran előfordul, hogy a nyaralók napozás után felhevült testtel, minden átmenet nélkül vetik bele magukat a vízbe, és ez szintén komoly veszélyforrás lehet.

2. veszélyforrás: sziklás part

Horvátország tengerpartja jellemzően sziklás, erősen csipkézett felületű, az ezen való óvatlan közlekedés könnyen kisebb, de kellemetlen sérülésekhez vezethet – hangsúlyozta Szentesi Árpád, hozzátéve, hogy a strandoláshoz ajánlott gumi fürdőcipőt viselni, búvárkodáshoz pedig búváruszonyt, amelynek papucsa megfelelő védelmet nyújt a lábfejnek, miközben jóval könnyebb és gyorsabb mozgást enged a vízben.

Biztonságos tengerparti nyaralás Horvátországban

3. veszélyforrás: tengeri élővilág ismeretének hiánya

Horvátországban az ember számára komoly veszélyforrást jelentő élőlényekkel fürdőzés és búvárkodás közben sem igazán lehet találkozni. Néhány faj viszont szerezhet kellemetlen pillanatokat, ilyenek például a tengerisünök, a medúzák, ritka esetben a skorpióhalak. Ezek az állatok soha nem támadnak az emberre szándékosan, sérülést okozó eszközeiket csak életük védelme érdekében vetik be.
Ezért érdemes szem előtt tartani a “mindent a szemnek, semmit a kéznek” szabályát. Ha mégis pórul járnánk, ajánlott a sérülést mihamarabb tiszta meleg vízzel alaposan átmosni, majd szakemberhez fordulni további ellátásért – magyarázta a búvároktató.

Az utazóknak fontos tudni, hogy Horvátországban a magyar állampolgárok a két ország között létrejött szerződés értelmében sürgősségi betegellátásra jogosultak. Ettől függetlenül egy teljes körű utasbiztosítás megkötése az utazás előtt mindenképp ajánlott.

 

Civil Díj 2019 Érezted már úgy, hogy tennél – másokért, magadért, egy élhetőbb közegért –, de nincs időd, erőd, energiád, pénzed, lehetőséged? A civil szervezetek bebizonyítják, hogy van. Mindig van még egy kis hely bennünk, az időnkben arra, hogy holnap eggyel tovább lépjünk, mint ahol ma tartottunk. És hogy a mi valóban MI legyen. Hogy egymásban, közösségben is gondolkodjunk. Ha már késznek érzed magad erre, csatlakozz! Ha még nem, akkor csak higgy bennük – és szavazz rájuk! Ki legyen a Civil Díj 2019 közönségdíjasa?


Szavazok!

Megosztás Facebookon