Szabadidő

Szúnyogok, hátfájás és unalom ellen: hasznos darabok fesztiválszezonra

Tippek és trendek, avagy miért kötelező kiegészítő a darab madzag a naptej mellett az idei nyáron…

1. Két koncert között, a grillhúsra várva, a túlmozgásos csemeték lekötésére, avagy csak az ebédidőben való felfrissülésként ajánljuk mindenki figyelmébe a kötéltáncot. Nem, nem kaptunk napszúrást, tényleg ez az új módi a nyugat-európai parkokban. A slacklining nevű sportot a látszattal ellentétben nem munkanélküli cirkuszi mutatványosok fejlesztették ki, hanem amerikai hegymászók, akik az esős, illetve pihenőnapokon fejleszteni akarták egyensúlyérzéküket. Ennek ellenére korántsem extrém sportág, hiszen a kötelet két fa vagy pad között alacsonyan feszítik ki, ezért a gyerekektől a nagyszülőkig bárki nekivághat, különösebb edzettség nélkül. Alkalmas felszerelés a nagy sportáruházakban kapható.

Szúnyogok, hátfájás és unalom ellen: hasznos darabok fesztiválszezonra

 

Lugosi Dóra személyi edző szakértőnk véleménye:

Ennek a sportnak a titka az egyensúlyozásban rejlik. Természetesen mindenkinek azonnal az egyensúlyérzék fejlesztése jut róla eszébe, ami igaz is.
Azt azonban kevesen tudják, hogy az egyensúlyozásnak további pozitív hatásai is vannak. Azonkívül, hogy az agyban fejleszti ezeket a területeket – egyensúlyozás, koordináció, koncentráció stb. -, az izomzatra is pozitív hatással van. Az egyensúlyozás során ugyanis sok-sok apró kis izom “kapcsol be” a fő izomcsoportok mellett, így sokkal több izom vesz részt a munkában, mint a stabil helyzetben végzett gyakorlatoknál. Ebből következik, hogy az egész test egyszerre dolgozik, megfeszülnek és elernyednek a törzs, a láb, a kar, de még a nyak, a fej és az arc izmai is. Emellett nagyon jó stresszoldó ez a sport, mert az erős koncentrálás minden más gondolatot “kisöpör” a fejünkből, és ha netán ügyetlenkedünk, lepottyanunk a kötélről, ezen jókat lehet nevetni.
Próbáld ki Te is!


2.
A nyár mindenkit földre kényszerít. Legyen az strand, túlzsúfolt repülőtér, szabadtéri koncert, ebédszünet a parkban, ilyenkor még az is letelepedik a földre, aki amúgy félti a ruháját, vagy – öregecske lévén – a háta nem bírja sokáig. Egy idő után azonban még egy edzett tizenhat éves fesztivál-vándormadár is elgémberedik a földön. A chilei építész, Alejando Aravena nem utazott messze a megoldásért. A paraguayi indiánok hagyománya ihlette a Chairlesst, ez lényegében egy erős anyagból készült szíj, amelyet ha magunk köré csatolunk, támasztja a hátunkat és a térdünket. Előnye, hogy bármilyen kis táskában elfér, és kevésbé nyárspolgári, mint egy összecsukható kempingszék. A magyarországi modern nomádok keressék az Aron Design Store-ban, a Dowork.hu-n és a Pointzerónál, avagy a gyártó online áruházában. Ügyes kezűek bizonyára maguk is elkészíthetik…

Szúnyogok, hátfájás és unalom ellen: hasznos darabok fesztiválszezonra
Szúnyogok, hátfájás és unalom ellen: hasznos darabok fesztiválszezonra

Bővebb infó: www.vitra.com/chairless »

Dr. Ráthonyi Gábor ortopédus szakértőnk véleménye:

Jópofa ötlet eladni ezt a szíjat, miközben ülhetnénk így összekulcsolt, térdre font karokkal… Ugyanakkor jól mutatja, hogy milyen gyenge a hát-törzsizomzatunk, mivel a szék támasza nélkül percekig sem tudunk kényelmesen ülni.
Ez a szalag rövid használattal meg nem árthat, de elfedi a “felismerést”, hogy milyen gyenge a stabilizáló izomzatunk. S ez nemcsak nyáron, a strandon fog gondot okozni. Előbb-utóbb feladja a porckorong és az ízületek, s akkor már normál székben is csak fájdalommal tudunk megülni (ha tudunk ülni majd egyáltalán). A törzsizomzat megerősítése nem atomfizika, könnyen elsajátítható például a pilates módszer segítségével!


3.
Szép-szép a Tisza-part, de még szebb az ember lánya, ha nem csípik szét az arcát a szúnyogok egy romantikusnak indult nyári estén. A hagyományos eszközök mellett, mint az ecet, fokhagyma, spay-k és olajok, erre is van „almás” megoldás: a boldog iPhone-tulajdonosok Anti-Mosquito alkalmazással szállhatnak szembe a szúnyogokkal. A telefonra installált program olyan magas frekvenciájú hangot ad ki, amely elriasztja a vérszívókat. Sajnos, a kutyákat is. Gyanús, hogy valóban működik-e a módszer, mindenesetre várjuk olvasóink élménybeszámolóit! 

Anti Mosquito
Anti-Mosquito
Anti Mosquito
Anti-Mosquito

4. Végül kezdő és gyakorlott fesztiválozók figyelmébe ajánljuk a Bigyó Shop fesztiváltúlélő készletét. Számunkra ugyan rejtély, hogyan tevődik össze a készlet ára a sok apróságból, de tagadhatatlanul megfontolandó az összeállítás, kezdve a higiéniás WC-ülőkétől a füldugón át az esőkabát-poncsóig…

Katt a képre a kütyükért!
Katt a képre a kütyükért!
Szúnyogok, hátfájás és unalom ellen: hasznos darabok fesztiválszezonra

Adrenalinvadászoknak: az 5 legjobb kalandpark »

Bővebb infó: http://bigyoshop.hu »

Aktuális fesztiválok: Fesztivál.lap.hu »

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top