Szabadidő

Egyedülálló Warhol-kiállítás Szlovákiában

Különleges biztonsági intézkedések mellett készít elő Andy Warhol műveiből kiállítást a szlovákiai Kassán egy galéria, amely az Egyesült Államokból kap kölcsön alkotásokat a tárlatra.

Lena Lesková, a Kelet-szlovákiai Galéria igazgatója szerint a kiállítás megvalósításának költségei elérik a 100 ezer eurót (28,4 millió forintot).

A tárlat a pop-art művészet ikonjának negyven alkotását vonultatja fel, ebből 24 a pittsburgh-i Andy Warhol Múzeumból érkezik. A műveket első alkalommal mutatják be Szlovákiában, ahonnan Warhol szülei származtak.

A művész “valamennyi, az édesanyjához kapcsolódó rajzát elhozzuk Szlovákiába. Ezek jellemzően fekete-fehér alkotások” – tájékoztatott Lesková.

Egyedülálló Warhol-kiállítást készítenek elő Szlovákiában

Az augusztus 6-án, a művész születésnapja alkalmából nyíló kiállítás az Andy Warhol and Julia címet kapta. Az elnevezés arra utal, hogy az anyjával való kapcsolatán keresztül akarják bemutatni az egykori extravagáns művészt.

A kiállításra a pozsonyi Nemzeti Galériából, valamint a kelet-szlovákiai Medzilaborce városában működő Andy Warhol Modern Művészeti Múzeumból is érkeznek alkotások Kassára. A művész szülei Medzilaborce közelében éltek, a településen 1991-ben nyílt meg a múzeum, amely a maga nemében az első volt; a pittsburgh-i intézményt, amely Warhol mintegy négyezer alkotását őrzi, csak három évvel később hozták létre.

A kassai szervezők változatos kísérő programokkal várják a látogatókat, többek közt homokstrand is készül a galériában, ahol az érdeklődők beleolvashatnak Warhol könyveibe és megnézhetik filmjeit is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top