Szabadidő

Kövesd Robin Hoodot! Nottingham a rablólovag nyomában

Bár jelenleg az egész világ Robin Hood-lázban ég az új hollywoodi szuperprodukció miatt, van egy város, ahol szinte tapintható a legenda szellemisége: természetesen az angliai Nottinghamről van szó.

Nottingham ugyan sokat változott Robin Hood ideje óta, mégsem túl nehéz beleképzelni magunkat a törvényen kívüli hős korába, de a barátságos kisvárosban, a sherwoodi erdőben és egész Nottinghamshire-ben az is jól érezheti magát, aki nem rajong különösebben hősünkért.

Kövesd Robin Hoodot! Nottingham a rablólovag nyomában

 

Az igazi Robin

Valójában senki sem állítja, hogy Robin Hood tényleg létezett, mégis mindenki hisz benne. Sőt, úgy tartják, hogy több Robin is volt. Még ha nem is létezett, akkor is. Logikus. A lényeg, hogy Nottinghamben mindenki ragaszkodik a szegények hősének legendájához, nem meglepő hát az sem, hogy a városnak van egy főállású, meglehetősen macsó Robinja. Ade Andrews színész, aki teljes meggyőződéssel állítja, hogy ő az igazi Robin Hood (már csak azért is, mert szerinte nincs más férfi a városban, aki elég tökös lenne ahhoz, hogy naphosszat Robin-szerelésben rója az utcákat, íjjal a hátán), a nottinghami séta során lelkesen mesél a város történelméről, na meg persze Robin kalandjairól. Még ha csak színjáték is az egész, az ember lánya akkor is szívesebben mászkál egy ilyen jó kiállású legendával az oldalán, mint – mondjuk – egyedül, vagy épp a gonosz tekintetű seriff társaságában. Különben ez utóbbival sem lehetetlen összefutni a híres nottinghami kastélyban, ahol a filmbemutató alkalmából most kiállítás is nyílt a forgatáson használt díszletekből, kellékekből és jelmezekből.

Kövesd Robin Hoodot! Nottingham a rablólovag nyomában

 

Plázából a múltba

Nottingham alatt komoly barlangrendszer húzódik, a mai város nagy része tulajdonképpen erre a homokkőből kézi erővel kivájt üregrendszerre épült. Nyomornegyedként, szerencsebarlangként, cserzőműhelyként, óvóhelyként is működtek ezek a járatok és föld alatti termek az évszázadok során, de búvóhelyként is megállták a helyüket, tökéletesen működő riasztórendszerrel: az őrszemek a függőleges vájatokon ledobált kavicsokkal figyelmeztették a lent tartózkodókat mindenféle veszélyre.

Kövesd Robin Hoodot! Nottingham a rablólovag nyomában

 

A barlangokba ma is le lehet menni, ha ott keressük a bejáratot, ahol egyébként sosem számítanánk rá: egy bevásárlóközpont mozgólépcsője mellett. A sok éven át elfeledett, rejtőzködő üregekre a Broadmarsh építése során bukkantak rá, és gyorsan ki is alakítottak belőle egy múzeumot, így a csillogó pláza homályos mélye most a múlt egy igen fontos darabját tárja elénk.

Mindenki bűnös

A Galleries of Justice Museum, azaz a törvény háza a város kevéssé dicső múltját eleveníti fel igencsak hatásos eszközökkel; itt nem lehet csak úgy kívülállóként bámészkodni. A látogatók a belépésüktől kezdve máris fogva tartott elítéltek, akikre egy koncepciós per után korbácsolás, sötétzárka, száműzetés és akasztás is várhat. Tudván, hogy az épületben egészen a közelmúltig mennyien voltak igazából bebörtönözve, és hány ember akasztása vonzott szórakozásra kiéhezett, többezres tömegeket a bejárat lépcsősorára, a profin megrendezett túra meglehetősen felemás érzéseket kelt. A kétségtelenül egyedi, de kissé nyomasztó élmény után jólesik újra a szabad levegőn a hangulatos utcákat járni, és „ha már egyszer úgyis elítéltek” alapon néhány bűnös élvezetnek, például a vásárlásnak hódolni. Nottingham ugyanis nemcsak Robinról híres, hanem az üzleteiről is: egész Angliában ez az egyik legkedveltebb úti cél a bevásárlóturizmus hívei között.

Kövesd Robin Hoodot! Nottingham a rablólovag nyomában

 

Kocsmák mindenkinek

Ha már az élvezeteknél tartunk, meg kell említeni, hogy Nottinghamben a kulináris és kulturális élvezetek gyakorta kéz a kézben járnak. A városban több kocsma is a legrégebbinek hirdeti magát, de igazán senki nem száll komoly harcba a címért: végül is aki egy jó sörre, ciderre vagy angol burgerre vágyik, miért is hasonlítgatná össze a homlokzatokon szereplő évszámokat? Maradjunk annyiban, hogy jó sok régi ivó közül választhat a megfáradt vándor, és csalódnia egyikben sem kell. A fogadók között azért mégiscsak van egy, ami híresebb a többinél: ez pedig az alacsony mennyezetű, zegzugos Ye Olde Trip to Jerusalem, amely a várfal tövében húzódik meg. Nevét onnan kapta, hogy Oroszlánszívű Richárd katonái állítólag ide még feltétlenül betértek, mielőtt a Szentföldre indultak – manapság az igazi Robin a hely egyik híres törzsvendége, szolgálata leteltével gyakran benéz ide esténként.

Ye Olde Trip to Jerusalem
Ye Olde Trip to Jerusalem

 

Nottingham egy másik különleges kocsmáját akkor is muszáj megnézned, ha épp nem szomjazol. A Csipkepiac negyedben, közvetlenül a város modern művészeti múzeuma, a Nottingham Contemporary mellett egy neogótikus templomot építettek át pár éve szórakozóhellyé. A fő jellegzetességek, a karzat, az oltár és a színes üvegablakok megmaradtak, de például az oldalhajóban a gyóntatófülke helyett ma már csak annak modern megfelelője, a bárpult áll.

Templomból bár - a Pitcher & Piano

Templomból bár – a Pitcher & Piano

A sherwoodi erdő mélyén

A hírek szerint Russell Crowe az új Robin Hood-film forgatása közben teljesen rákattant az íjászatra, és ezt tökéletesen meg is tudom érteni. Hiába volt épp klasszikusan angliás szitáló köd, eső és meglehetősen hideg a sherwoodi erdőben, az íjászatlecke gyorsan feledtetni tudta a nem túl komfortos időjárási körülményeket, sőt így éreztem igazán autentikusnak az élményt, mindenkinek ajánlom hát, hogy bátran próbálja ki.

Kövesd Robin Hoodot! Nottingham a rablólovag nyomában

 

Egyébként nem szeretnék illúzióromboló lenni, de tény: a film forgatócsoportja még a kameraállvány lábát se tehette be a sherwoodi erdőbe, mivel az évszázadok során igencsak megfogyatkozott rengeteg ma már erősen óvott természetvédelmi terület. Az egyszerű látogató azonban a kijelölt ösvényeken haladva szabadon csodálhatja az erdőség különleges flóráját, faunáját és legvonzóbb látványosságát: az ezeréves óriástölgyet. A hihetetlenül vastag törzsű Major Oak koronájában ránézésre egy fél falu is kényelmesen elférne – könnyű elhinni, hogy Robin és teljes csapata itt tanyázott valaha.
Bővebben a sherwoodi erdőről »

Kövesd Robin Hoodot! Nottingham a rablólovag nyomában

 

Szeretnél te is találkozni Robin Hooddal? A VisitBritain Turisztikai Hivatal jóvoltából most nyerhetsz egy 2 fős brit utazást! A szerencsés nyertesnek másodmagával 4 napos kalandban lehet része Nottingham városában, ahol részt vehet többek között egy díszfogadáson a nottinghami kastélyban, a seriff társaságában, és egy egyszemélyes íjászleckén is a sherwoodi erdőben.
A visitbritain.hu/robinhood weboldalon a film forgatási helyszíneiről és Nagy-Britanniával kapcsolatosan bővebb információt is találsz. A nyereményjáték 2010. június 4-ig tart.

 

www. triptojerusalem.com »
www.galleriesofjustice.org.uk »
Még több múzeum Nottinghamben »

RobinHood.lap.hu »
Anglia.lap.hu »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top