Szabadidő

Ki a szabadba – már öt perc is stresszoldó

Mindössze öt percnyi szabadtéri mozgás is hatásosan enyhíti a stresszt - erre a következtetésre jutottak brit kutatók tíz korábbi tudományos vizsgálat eredményeinek összevetésekor.

Az összesen 1250 ember részvételével készült brit kutatások során a tudósok arra a kérdésre keresték a választ, hogy a szabad levegőn, zöld környezetben végzett testmozgás vagy egyéb tevékenység hogyan, és milyen sebességgel befolyásolja a hangulatot és az önbizalmat.

Az Essexi Egyetem szakértői a korábbi kutatási eredmények elemzése után azt állapították meg, hogy lényegében mindegy, hol vagy, a parkban, a patakparton, a saját kertedben, esetleg a közeli erdőben – minden helyszín jót fog tenni a lelkednek. Különösen jó eredményt hozhat az a táj, ahol nemcsak a növények és a virágok derítenek fel, hanem egy kis víz, például egy tavacska, vagy egy patak is van a közelben. A tevékenység fajtája szerint sincsen komoly különbség: a kertészkedés ugyanúgy gyorsan feloldja a stresszt, mint a séta, a kerékpározás, vagy a lovaglás.

A vizsgálat szerint a leggyorsabb és legkomolyabb hangulatjavító hatást a fiataloknál, illetve a pszichés betegségben szenvedőknél érte el a szabadban való tevékenykedés. És ami a legnagyobb meglepetést okozta: ez a jó hatás már egészen kis idő múlva is tapasztalható volt – akár már öt percnyi szabad levegőn tartózkodás is mérhető eredménnyel járt!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top